Οι Αγγλοι συνηθίζουν να καμαρώνουν για το γεγονός ότι ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο, αλλά η πραγματικότητα μάλλον είναι λίγο διαφορετική, σύμφωνα με ένα από τα πιο έγκυρα Μέσα τους.
Το είχαμε ακούσει για πρώτη φορά το 1996 και φέτος το επαναλαμβάνουν συνεχώς: «Football is coming home». Είναι, όμως, έτσι; Είναι όντως η Αγγλία η χώρα που χάρισε στον κόσμο το ποδόσφαιρο; Η απάντηση, όσο κι αν δεν αρέσει στους Αγγλους ή σε όσους τους υποστηρίζουν, μάλλον είναι «όχι». Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε, έτσι αυθαίρετα, εμείς. Αυτό είναι κάτι που έχει γραφτεί σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο έγκυρα βρετανικά ΜΜΕ. Στον Independent.
Πότε γράφτηκε; Τον Αύγουστο του 2013. Με ποια αφορμή; Με ένα φιλικό που θα έπαιζε η Αγγλία με τη Σκωτία. Για ποιο λόγο θα γινόταν αυτό το φιλικό; Επειδή οι Αγγλοι γιόρταζαν τα 150 χρόνια από όταν ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο. Μέχρι που ήρθε το κείμενο του Independent για να παρουσιάσει μια άλλη εκδοχή. Την πραγματική εκδοχή, σύμφωνα με όσα έγραψε η εφημερίδα και τα οποία θα αναφέρουμε στις παρακάτω γραμμές.
Οι Αγγλοι ανακάλυψαν το… ράγκμπι
Ταξιδεύουμε, λοιπόν, πίσω στον χρόνο και συγκεκριμένα στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε λοιπόν, ο Εμπενίζερ Μόρλεϊ, ο οποίος θεωρείται ο εμπνευστής του σύγχρονου ποδοσφαίρου, παρουσίασε την ιδέα του. Την παρουσίασε σε αυτούς με τους οποίους οραματιζόταν την ίδρυση της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το πρόβλημα, έγραψε ο Independent, είναι ότι ο Μόρλεϊ ουσιαστικά παρουσίασε το… ράγκμπι!
Για την ακρίβεια, το πλάνο του Μόρλεϊ για το ποδόσφαιρο, ήταν το εξής: Ο παίκτης θα έπαιρνε τη μπάλα με τα χέρια και θα έτρεχε με αυτή. Οι αντίπαλοι, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να τον σταματήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Η ιστορική συνάντηση στην οποία ειπώθηκαν αυτά, έγινε στο Freemasons Tavern. Και ήταν μια συνάντηση που είχε το εξής αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι της Blackheath club αποχώρησαν και στη συνέχεια βοήθησαν να ιδρυθεί η Rugby Football Union. Αυτή ήταν η ιδέα των Αγγλων για το ποδόσφαιρο…
Σύμφωνα με την Independent, το ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι Αγγλοι, ήταν το εξής: Ο παίκτης που είχε τη μπάλα είχε το κεφάλι κάτω και έπαιζε μόνος του. Σε κάθε επίθεση έπαιρνε ένας τη μπάλα και τελείωνε μόνος του τη φάση. «Αυτό δεν ήταν ένα παιχνίδι που θα κατακτούσε τον κόσμο με την ομορφιά του», έγραψε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα. Τη λύση, επομένως, έδωσαν οι… εχθροί των Αγγλων. Οι Σκωτσέζοι.
Η ιδέα των Σκωτσέζων που «γέννησε» το ποδόσφαιρο
Το 1867, λοιπόν, στην Κουίνς Παρκ της Γλασκώβης, πήραν αντίγραφα τον νόμων της αγγλικής ομοσπονδίας και έκαναν τις δικές τους προσθέσεις: Πάσα. Τόσο απλό. Οι Σκωτσέζοι έδωσαν στο παιχνίδι αυτό που δεν περνούσε από το μυαλό των Αγγλων: Την πάσα. Το να μπορεί ο παίκτης που είχε τη μπάλα να τη δίνει σε έναν συμπαίκτη του. Και αυτός σε έναν άλλον. Και πάει λέγοντας… Ο λόγος που το σκέφτηκαν αυτό, σύμφωνα με την Independent, ήταν ο εξής: Οι Σκωτσέζοι ήταν πιο μικρόσωμοι, οπότε αν αυτός που είχε τη μπάλα έκανε ντου μόνος του, δεν είχε καμία τύχη.
Ετσι, έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει και κατάλαβαν ότι αν υπάρχει η πάσα, όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Πιο ομαδικά και πιο όμορφα. Και έτσι, «δόθηκε» στον κόσμο το μεγαλύτερο αθλητικό δώρο: Το ποδόσφαιρο. Το σπίτι του οποίου, όπως φαίνεται, είναι η Σκωτία. Και όχι η Αγγλία…
Διαβάστε στο italians.gr
Ρόμπεν Ενκε: Το δράμα ενός ταλαντούχου τερματοφύλακα
Ο τερματοφύλακας που τον καταράστηκε ένα ολόκληρο έθνος για ένα γκολ
Ο επιθετικός που σε 20 χρόνια δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ και κορόιδεψε τους πάντες