«Veni, vidi, vici» και στα ελληνικά, «ήλθον, είδον, ενίκησα». Η πασίγνωστη αυτή λατινική φράση αποδίδεται στον Ιούλιο Καίσαρα.
Ο Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός με αυτό τον λακωνικό τρόπο ανήγγειλε τη νίκη του, στις 2 Αυγούστου το 47 π.Χ., απέναντι στον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη τον Β’, στη μάχη στην πόλη Ζήλα του βασιλείου του Πόντου, στη βόρεια Μ. Ασία.
«Ήλθα, είδα και κατέκτησα», λοιπόν, φέρεται να έγραψε ο Ιούλιος Καίσαρας στο γράμμα που έστειλε στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο για να… καυχηθεί πως σε μόλις πέντε ημέρες κέρδισε το μεγάλο και καλά οργανωμένο ποντιακό στράτευμα. Αυτή η εκδοχή είναι σύμφωνα με τον Αππιανό από την Αλεξάνδρεια (Αππιανός Αλεξανδρεύς), τον Ρωμαίο ιστορικό ελληνικής καταγωγής.
Η φράση καταγράφεται τώρα, στους Βίους Παράλληλους του Πλούταρχου και συγκεκριμένα στον Βίο του Καίσαρα. Ο Έλληνας ιστορικός, βιογράφος και φιλόσοφος, ωστόσο, αναφέρει στο έργο του ότι ο Ιούλιος Καίσαρας την ενέταξε σε επιστολή που έστειλε στον φίλο του Αμάντιο στη Ρώμη για να ανακοινώσει την επιτυχία του απέναντι στον Φαρνάκη τον Β’. Μπορεί χαρακτηριστικά να διαβάσει κανείς εκεί στις σελίδες: «Πήγε αμέσως εναντίον του με τρεις λεγεώνες και μετά από μια μεγάλη μάχη κοντά στη Ζήλα τον έκανε να φύγει από τον Πόντο και κατέστρεψε εντελώς τον στρατό του. Ανακοινώνοντας στη Ρώμη την εξαιρετική ταχύτητα αυτής της αποστολής, έγραψε μόνο τρεις λέξεις στον φίλο του Μάρτσο: «ήρθα, είδα, κέρδισα».
Το μάθημα του Καίσαρα στον Φαρνάκη τον Β’
Καταγραφή της φράσης υπάρχει και στο έργο του βιογράφου Γάιου Σουητώνιου με τις ζωές από δώδεκα Καίσαρες. Εκεί αναφέρεται ότι ο Ιούλιος Καίσαρας είπε τις τρεις λέξεις κάνοντας βόλτες με το άλογό του αμέσως μετά τη μάχη.
Για την ιστορία της εν λόγω νίκης, ο Βασιλιάς του Πόντου Φαρνάκης ο Β’ γνωρίζοντας πως ο Καίσαρας μαχόταν στην Αίγυπτο, στον ρωμαϊκό εμφύλιο εναντίον των Συγκλητικών με επικεφαλής τον Πομπήιο, θεώρησε πως ήταν καλή ευκαιρία να εισβάλει στην Καππαδοκία, για ν’ ανακτήσει κάποια από τα χαμένα εδάφη του βασιλείου του. Και ενώ είχε καταφέρει να επιφέρει μεγάλο πλήγμα, ο Ιούλιος Καίσαρας επέστρεφε νικητής από τη δική του μάχη, αποφασίζοντας παράλληλα να του δώσει ένα γερό μάθημα.
Σήμερα η έκφραση χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε μια γρήγορη και χωρίς πολύ κόπο επιτυχία.
Διαβάστε στο italians.gr
Το άλυτο μυστήριο στην παραγγελία της «Γέννησης της Αφροδίτης» στον Σάντρο Μποτιτσέλι
Μπαντ Σπένσερ: Η ταραχώδης ζωή του θηρίου που πλάκωνε τους πάντες
Ναΐτες Ιππότες: Η μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας όλων των εποχών