Οι προλήψεις είναι κάτι στο οποίο πιστεύουν πάρα πολλοί οι Ιταλοί, οι οποίοι έχουν αρκετές κοινές και με τους Ελληνες.
Οι Ιταλοί είναι ένας λαός προληπτικός. Τα στοιχεία από τη γείτονα χώρα θέλουν μάλιστα πάνω από τον μισό πληθυσμό της να πιστεύει στις προκαταλήψεις. Υπάρχει μια βασική λίστα με αριθμούς, ενέργειες, καταστάσεις, συνήθειες, κινήσεις που οι κάτοικοι του γειτονικού κράτους θεωρούν πως φέρνουν κακοτυχία και τις αποφεύγουν όπως ο… διάολος το λιβάνι. Κάποιες απ’ αυτές τις προλήψεις έχουν τις ρίζες τους στα Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ αρκετές συνδέονται με θρησκευτικό περιεχόμενο.
Οι κοινές με τις ελληνικές
Ας ξεκινήσουμε την αναφορά μας στις ιταλικές δεισιδαιμονίες που εντοπίζονται να είναι κοινές με ελληνικές. Κι οι Ιταλοί, όπως κι εμείς θεωρούν γρουσουζιά το σπασμένο γυαλί. Φέρνει σύμφωνα και μ’ αυτούς κακοτυχία 7 χρόνων, μια πεποίθηση που υπάρχει στη Δύση, γιατί ο καθρέφτης θα προσελκύσει – όπως λέγεται – τις ψυχές των ανθρώπων.
Οι γείτονες επίσης δεν περνούν κάτω από σκάλα. Η σκάλα, ακουμπισμένη στον τοίχο, σχηματίζει ένα τρίγωνο, σύμβολο της Αγίας Τριάδας. Περνώντας από κάτω, σημαίνει πως δείχνεις ασέβεια στον Θεό και πλησιάζεις στον Λούσιφερ: Για να… τρομάξουν τον τελευταίο, οι πιο προληπτικοί Ιταλοί σταυρώνουν τα δάχτυλά τους σε μια τέτοια περίσταση.
Γρουσουζιά θεωρείται κι η συνάντηση με μια μαύρη γάτα που διασχίζει τον δρόμο. Αυτή η πεποίθηση συνδέεται με τα άλογα τα οποία, κατά τον Μεσαίωνα, ενώ ταξίδευαν τη νύχτα, τρόμαζαν από τα μάτια των γατών, τα οποία φάνταζαν στο σκοτάδι παρόμοια με εκείνων του διαβόλου.
Κι η ανοιχτή ομπρέλα στο σπίτι και εν γένει σε κλειστό χώρο είναι μια συνήθεια απαγορευτική για τους Ιταλούς. Δεν την ανοίγουν, λοιπόν, για να στεγνώσει στο διάδρομο στο σπίτι ή στο γραφείο, όπως κάνουν στη Ρωσία! Αντ’ αυτού, αφήνουν την ομπρέλα, στο ειδικό στήριγμα που μοιάζει με βάζο, στην είσοδο. Διαφορετικά θα φέρουν οικονομικά προβλήματα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλές πηγές αυτής της δεισιδαιμονίας. Η πρώτη χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου οι ομπρέλες χρησιμοποιούνταν για τη προστασία όχι μόνο από τη βροχή, αλλά κι από τον ήλιο. Όποιος άνοιγε μια ομπρέλα στο σπίτι δεν σεβόταν τον Θεό του ήλιου, φέρνοντας ατυχία στην οικογένειά του. Μεταβαίνοντας σε πιο πρόσφατες εποχές, οι ομπρέλες χρησιμοποιούνταν συχνά για να κλείσουν τρύπες στις στέγες των σπιτιών των φτωχών και, κατά συνέπεια, το άνοιγμα τους στο σπίτι θα σήμαινε μια μεγάλη οικονομική ατυχία. Ελπίζω να πιάσατε τη σύνδεση με τις τρύπες στις στέγες και την έκφραση «τρύπα στα οικονομικά».
Το καπέλο στο κρεβάτι
Κι αφού καταγράψαμε τις πιο γνωστές κοινές προλήψεις Ιταλών-Ελλήνων, ας περάσουμε τώρα στις πιο παράξενες ιταλικές δεισιδαιμονίες. Αν βρεθείτε στην Ιταλία, φιλοξενούμενοι σε κάποιο σπίτι, δείξτε μεγάλη προσοχή στην παρακάτω συμβουλή. Τοποθετήστε πιθανό καπέλο που θα φοράτε οπουδήποτε αλλού θέλετε εκτός από το κρεβάτι. Η κίνηση αυτή δεν είναι ευοίωνη για τους γείτονες, καθώς ήταν η χειρονομία που έκανε ο γιατρός ή ο ιερέας στις αρχές του 1900 όταν επισκεπτόταν έναν ετοιμοθάνατο.
Το μάτι… γαρίδα
Περνάτε ένα ωραίο βράδυ με φίλους και έρχεται η ώρα να τσουγκρίσετε τα ποτήρια σας: να είστε προσεκτικοί, γιατί κι εδώ υπάρχει μια δεισιδαιμονία. Οφείλεται, λοιπόν, την ώρα εκείνη να κοιτάτε κατάματα τους άλλους καθώς το αντίθετο θα φέρει – σύμφωνα με τους Ιταλούς – κακή τύχη. Στην πραγματικότητα, ο μύθος λέει ότι κατά τον Μεσαίωνα, σε ανάλογη περίπτωση οι ματιές όλων ήταν καρφωμένες μεταξύ τους καθώς διαφορετικά υπήρχε πάντα ο κίνδυνος να σου ρίξει κάποιος δηλητήριο στο ποτήρι.
Παραμονή πρωτοχρονιάς με γεύμα… φακές
Από το μενού της 31ης Δεκεμβρίου δεν μπορεί να λείπει, για να αποφύγετε να ξεκινήσετε τη χρονιά με μια δόση κακής τύχης. Ο λόγος για τις φακές που πρέπει απαραιτήτως να είναι παρούσες στο τραπέζι του ρεβεγιόν. Η παράδοση λέει ότι οι πολλές φακές, θα φέρουν πολλά χρήματα στις τσέπες μας το νέο έτος. Η ιστορία είχε γεννηθεί στους Ρωμαϊκούς χρόνους, όταν χαρίζονταν σακούλες γεμάτες φακές, ακριβώς ως καλός οιωνός για την αρχή του έτους. Ο λόγος; Το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των νομισμάτων.
Παρασκευή και 17
Η Ιταλία διαφέρει από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο στο ότι δεν φοβάται τον αριθμό 13. Από την άλλη πλευρά, δεν της αρέσει η Παρασκευή και 17. Υπάρχει μια ασθένεια, αν και σπάνια, που συνδέεται με το φόβο του αριθμού 17. Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται ότι η πεποίθηση για το γρουσούζικο νούμερο προέρχεται από το γεγονός πως ο Κατακλυσμός στην Αγία Γραφή ξεκίνησε στις 17. Άλλοι σημειώνουν ότι στην κοινή επιγραφή στους τάφους των αρχαίων Ρωμαίων “VIXI”, η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «έζησα», μπορεί να δει κανείς τον αναγραμματισμό του αριθμού 17 σε ρωμαϊκούς αριθμούς, XVII. ‘Ισως, όμως, η περιφρόνηση αυτού του αριθμού να επηρεάστηκε επίσης από τη μάχη στο δάσος Teutoburg το 9 μ.Χ., όταν οι γερμανικές φυλές νίκησαν τον ρωμαϊκό στρατό και κατέστρεψαν ολοσχερώς την 17η λεγεώνα. Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι άρχισαν να θεωρούν το εν λόγω νούμερο κακότυχο και σκόπιμα να το παραλείπουν όταν σχημάτιζαν νέες λεγεώνες.
Μάζεψε τα πόδια σου
Οι ιταλίδες μητέρες, όταν καθαρίζουν το σπίτι, λένε συνήθως αυτή τη φράση: «Σήκωσε τα πόδια σου περνάω τη σκούπα, αλλιώς δεν θα παντρευτείς». Για τα κορίτσια που αναζητούν σύζυγο, στην πραγματικότητα, φέρνει κακοτυχία αν κάποιος πλησιάσει τα πόδια τους με μια σκούπα. Ο λόγος; Στο παρελθόν η γυναίκα που… σκουντουφλούσε ακούσια τα πόδια της σε μια σκούπα, δεν θεωρούνταν καλή στις δουλειές του σπιτιού και, κατά συνέπεια, οι συστάσεις της ως μελλοντική σύζυγος ήταν δυσφημιστικές.
Προσοχή στο λάδι και το αλάτι
Οι Ιταλοί το έχουν για κακό να τους πέσει λάδι και αλάτι στο τραπέζι ή στο πάτωμα. Αν χυθεί κατά λάθος λάδι, σύμφωνα με ορισμένες δημοφιλείς πεποιθήσεις, η οικογένεια θα έχει αιώνια ατυχία. Άλλοι πάλι μιλάνε για επτά χρόνια γκαντεμιάς. Τί πρέπει να γίνει για ν’ ανατραπεί η κατάρα; Να ρίξουν αλάτι. Αν τώρα τους πέσει άθελά τους αλάτι αυτό σημαίνει οικονομική χασούρα. Και εδώ υπάρχει… αντίδοτο. Αφού μαζεύουν αυτό που έπεσε, ρίχνουν λίγο αλάτι πίσω από τον αριστερό τους ώμο και λένε «Σατανά, πάρε το μερίδιό σου και φύγε». Κάποτε τα δύο αυτά προϊόντα ήταν πανάκριβα και έτσι η σπατάλη τους είναι ανεπίτρεπτη.
Όχι στο σταύρωμα των χεριών
Όταν οι Ιταλοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον είναι τρυφεροί κι οι εκδηλώσεις τους περιλαμβάνουν πολλές κουβέντες, φιλιά και χειραψία. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διαδικασίας, όμως, είναι κακή τύχη να δημιουργήσουν σταυρό τα χέρια, οπότε όταν είναι να σφίξουν το χέρι κάποιου βεβαιώνονται ότι το κάνουν χωρίς ν’ ανακατευτούν άλλα δύο χέρια και κατά συνέπεια οι χειραψίες να σταυρωθούν.
Διαβάστε στο italians.gr
Φεράρι: Ποιο ήταν το πρώτο της χρώμα και γιατί το άλλαξε σε κόκκινο
Καπουτσίνο: Η ιστορία του διάσημου ιταλικού καφέ και πώς πήρε το όνομά του
Πώς γεννήθηκε ο εθνικός Υμνος της Ιταλίας και πώς συνδέεται με τον ελληνικό