Μπορεί το ιταλικό ποδόσφαιρο να έχει μείνει πίσω στον οικονομικό τομέα σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, αλλά τα αφεντικά των μεγαλύτερων κλαμπ παίζουν μπάλα (πάρα) πολλών δισεκατομμυρίων.
Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο ιταλικό ποδόσφαιρο, αν όχι το σημαντικότερο, είναι το οικονομικό. Το γεγονός ότι η Λίγκα δεν εξασφαλίζει όσα χρήματα θα μπορούσε. Το γεγονός ότι το χρήμα δεν ρέει άφθονο σε όλες τις ομάδες, όπως για παράδειγμα αλλού. Μια κατάσταση που έρχεται σε κόντρα με την οικονομική κατάσταση των αφεντικών των μεγαλύτερων κλαμπ. Εκεί όπου τα δισεκατομμύρια… πάνε κι έρχονται. Εκεί όπου οι ιδιοκτήτες των Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα, Φιορεντίνα, Νάπολι, Λάτσιο παίζουν τη δική τους μπάλα. Και το κάνουν καλά, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και στις παρακάτω γραμμές…
Γιουβέντους
Από το 1923, εδώ και 98 χρόνια δηλαδή, ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι. Το να καταγράψει κάποιος όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας είναι δύσκολο γιατί… ούτε οι ίδιοι ξέρουν όλα όσα τους ανήκουν. Τα πράγματα μπορούν να απλοποιηθούν, όμως, αν εστιάσουμε στην Exor. Το «θηρίο» της οικογένειας, τον 37ο μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο παγκοσμίως, με έσοδα 136 δισ. δολάρια για το 2021. Εκεί υπάγονται οι μετοχές της Γιουβέντους αλλά και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων: Stellantis (πρώην FIAT), Ferrari, CHN Industrial, The Economist, ο ιταλικός εκδοτικός οίκος GEDI. Οι Ανιέλι δραστηριοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη Formula 1, στο ποδόσφαιρο, στα ΜΜΕ, στη μόδα, σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ενώ έχουν υπό την κατοχή τους και κατασκευαστικές εταιρείες.
Μίλαν
To 99,93% των μετοχών της Μίλαν είναι στα χέρια του Elliott Group, ενός αμερικάνικου fund που είναι η θυγατρική των αμερικάνικων hedge funds Elliott Associates LP και Elliott International Limited. Ιδρυτής είναι ο Πολ Σίνγκερ, ο οποίος είναι παράλληλα και ο CEO του Elliott Group, το οποίο έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 8 δισ. δολαριων. Δουλειά του είναι να αγοράζει τις μετοχές εταιρειών που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση, βελτιώνοντας την κατάσταση. Και από τη στιγμή που τη βελτιώνει και βάζει την εταιρεία στον ίσιο δρόμο, πουλάει τις μετοχές. Το 2015 το περιοδικό Institutional Investor/Alpha είχε κατατάξει το Elliott Group στο Νο9 παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τα hedge funds.
Ιντερ
Μετά τη σύντομη, όπως αποδείχθηκε, παρουσία του Ερικ Τοχίρ, η Ιντερ ανήκει από το 2016 στη Suning Holdings Group. Και σε αντίθεση με τον Ινδονήσιο προκάτοχό τους, οι Κινέζοι είναι δυνατοί. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το 2018 η Suning ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μη στρατιωτική επιχείρηση στην Κίνα. Με τον Ζιανγκ Τζιντόνγκ ιδρυτή και επικεφαλής, είναι μια επιχείρηση που ασχολείται με επενδύσεις, τεχνολογία αλλά και το λιανικό εμπόριο. Πριν δύο χρόνια, άλλωστε, η Suning είχε εξαγοράσει πολλές μικρότερες εταιρίες λιανικού εμορίου. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, η οικονομική κρίση και κάποιες λάθος επενδύσεις την έφεραν ακόμη και στα όρια της κατάρρευσης. Κίνδυνος που αποφεύχθηκε, αν και ο όμιλος έχει χάσει σημαντικό μέρος της οικονομικής δύναμής του.
Νάπολι
Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις αγόρασε τις μετοχές της Νάπολι το 2004, στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, μπορεί να καμαρώνει για όσα έχει πετύχει, οικονομικά και αγωνιστικά. «Αν έκανα ταινία όσα έχω ζήσει με τη Νάπολι θα ήταν η καλύτερη της ζωής μου», είπε κάποτε. Και δεν το είπε τυχαία. Ο Ντε Λαουρέντις είναι ο ιδιοκτήτης της Filmauro, επιτυχημένης κινηματογραφικής εταιρείας. Ετσι, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, αφού το ίδιο έκαναν τόσο ο πατέρας Λουίτζι, όσο και ο θείος Ντίνο Ντε Λαουρέντις.
Λάτσιο
Μετά το τέλος της χρυσής εποχής του Σέρτζιο Κρανιότι, οι μετοχές της Λάτσιο κατέληξαν στον Κλαούντιο Λοτίτο. Γέννημα-θρέμμα Ρωμαίος, έχοντας εργαστεί ακόμη και ως δημοσιογράφος στα χρόνια της νιότης, ο Λοτίτο δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά σε διάφορους τομείς: Είναι, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης εταιρείας καθαρισμού (S.n.a.m. Lazio Sud). Είναι, όμως, ιδιοκτήτης και εταιρείας catering (Omnia Service), όπως και επενδυτικής εταιρείας (Roma Union Security), ενώ είναι μέτοχος και σε δύο κτηματομεσιτικές εταιρείες.
Ρόμα
Τον Αύγουστο του 2020 ο Νταν Φρέντκιν συστήθηκε στο ιταλικό ποδόσφαιρο ως ο νέος ιδιοκτήτης της Ρόμα. Η άφιξή του, μάλιστα, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών των Τζαλορόσι. Τόσο επειδή δεν άντεχαν άλλο τον Τζέιμς Παλότα, όσο κι επειδή ο νέος ιδιοκτήτης είναι δυνατός παίκτης. Εχοντας υπό τη διαχείρησή του την Toyota στις ΗΠΑ, o Φρέντκιν δραστηριοποιείται σε διάφορεις τομείς. Από το 2013, για παράδειγμα, είναι πρόεδρος της Auberge Resorts Collection. Εταιρεία που έχει στην κατοχή της πολυτελή θέρετρα, ξενοδοχεία και σειρά ακινήτων στις ΗΠΑ. Παράλληλα, το 2018 απέκτησε και τη NEON, εταιρεία θεατρικού marketing και διανομής ταινιών. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, είναι συνιδρυτής και κύριος μέτοχος του Imperative Entertainment. Στούντιο που ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και χρηματοδότηση πρωτότυπων και επώνυμων ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε όλες τις πλατφόρμες που εστιάζουν στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ντοκιμαντέρ.
Φιορεντίνα
Το 1962, σε ηλικία 12 ετών, ο Ρόκο Κομίσο έφυγε από την Ιταλία και πήγε στις ΗΠΑ. Εκεί, κάνοντας όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, άρχισε να δουλεύει. Τι δουλειά έκανε; Επαιζε ακορντεόν στα διαλείμματα των θεατρικών παραστάσεων. Κατάφερε να σπουδάσει στη σχολή επιχειρήσεων του Columbia και στη συνέχεια συνεργάστηκε, ως εργαζόμενος, με εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης. Ο Κομίσο ήταν σίγουρος ότι αυτό ήταν το μέλλον και έτσι το 1995 ίδρυση τη δική του εταιρεία. Την Mediacom Communications Corporation. Μια εταιρεία που αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε λιγότερο εξυπηρετούμενες αμερικανικές κοινότητες. Προφανώς έκανε καλά τη δουλειά, όμως, αφού η άνοδός της ήταν εντυπωσιακή. Τόσο εντυπωσιακή, ώστε σήμερα ο πρόεδρος της Φιορεντίνα να έχει την 5η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης στις ΗΠΑ.
Διαβάστε στο italians.gr
Το πιο τρελό παιχνίδι στο ιταλικό ποδόσφαιρο: Και οι δύο ομάδες έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη
Τι είναι ο όρος plusvalenza και ποιες μεταγραφές ερευνούν στο ιταλικό ποδόσφαιρο
Ιταλικό ποδόσφαιρο: «Απαγορεύεται» να είσαι νέος και να παίζεις στη Serie A
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της Γιουβέντους