Η Ιταλία θέλει να φτιάξει νέα γήπεδα αλλά κανένα δεν θα είναι τόσο ιδιαίτερο όσο αυτό στην Ποτζορεάλε, την πόλη-φάντασμα της Σικελίας.
Η Ιταλία είναι μια χώρα με απίστευτη ομορφιά, μια χώρα με αμέτρητες τοποθεσίες που μαγεύουν. Κάποιες είναι γνωστές σε όλους, κάποιες σε λιγότερους, κάποιες τις ανακαλύπτεις κατά τύχη. Καθώς περιηγείσαι στο Facebook, δηλαδή, μπορεί να πέσεις πάνω σε μια ανάρτηση από το «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ». Μια ανάρτηση που δείχνει ένα τοπίο… όσο πιο κουλ γίνεται. Μια ομορφιά που μόνο στην Ιταλία θα μπορούσε να υπάρχει και ακόμη πιο συγκεκριμένα στον νότο της. Και κάπως έτσι, μπαίνεις στη διαδικασία να διαβάσεις για την Ποτζορεάλε, την πόλη-φάντασμα της Σικελίας, στην επαρχία του Τραπάνι.
Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που της έχουν αποδώσει οι Ιταλοί και ο λόγος είναι ο εξής: Στις 18 Ιανουαρίου 1968 έγινε σεισμός 6,4 ρίχτερ. Εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, επομένως, ότι η πόλη που είχε χτιστεί το 1600… διαλύθηκε. Και αφού διαλύθηκε, αποφασίστηκε να ανοικοδομηθεί σε κοντινή περιοχή. Η απόφαση που πάρθηκε έγινε και πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοι ήταν χαρούμενοι. Αντιθέτως, οι περισσότεροι δεν άντεξαν τη σύγκριση με την παλιά πόλη. Τους έλειπαν τα σοκάκια, οι παλιές πλατείες, οι παραδοσιακές αυλές. Τα σημεία στα οποία είχαν μάθει να συναντιούνται, να αράζουν.
«Η νέα Ποτζορεάλε δεν με εκφράζει. Αυτά τα μεταμοντέρνα κτίρια δεν είναι της παράδοσής μου. Ενιωθα σαν μετανάστης τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το πραγματικό σπίτι μου», είπε το 2018 στη βρετανική εφημερίδα Guardian, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον σεισμό, ο Καλόγκερο Πετράλια, κάτοικος της πόλης. Και επειδή έτσι ένιωθαν κι άλλοι, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν όντως για αλλού. Ετσι, όπως λένε οι Ιταλοί, η Ποτζορεάλε έγινε ξανά μια πόλη-φάντασμα. Μια πόλη στην οποία ξεχωρίζει το ποδοσφαιρικό γήπεδο, ειδικά σε φωτογραφία από ψηλά. Εκεί όπου η γειτονιά μοιάζει σαν τις εξέδρες.
Χιλιάδες τουρίστες στην παλιά πόλη
Το γεγονός ότι δεν αρέσει στους κατοίκους η νέα πόλη, δεν σημαίνει φυσικά ότι αυτή δεν είναι όμορφη. Κάθε άλλο. Συν το γεγονός ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης. Δεν έχει, όμως, την ιστορία ή το μυστήριο της παλιάς. Και αυτό δεν το λένε μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την Ποτζορεάλε. Την παλιά Ποτζορεάλε, για να δουν ό,τι απέμεινε από αυτή…
Διαβάστε στο italians.gr
Ιταλική κουζίνα: 11 λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Είσαι λαμόγιο: Πώς βγήκε η φράση που όλοι έχουμε πει
Ούνα φάτσα ούνα ράτσα: Πώς βγήκε η περιβόητη φράση μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών