Γιουβέντους. Ανακοίνωσε τον νέο προπονητή στις 8 Αυγούστου, οπότε τι μπορούμε να πούμε ότι έχει αλλάξει στις πρώτες 100 μέρες της θητείας του;
Η 8η Αυγούστου, η ημέρα που άλλαξε την πρόσφατη ιστορία της Γιουβέντους, απέχει 100 μέρες. Εκείνο το Σάββατο η Γιούβε απέλυσε τον Σάρι το πρωί και ανακοίνωσε τον Πίρλο πριν βραδιάσει. Πιο… αιματηρό από τις 100 μέρες του Ναπολέοντα. Τι μας έχει πει αυτή η περίοδος; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με δέκα λέξεις-κλειδιά.
ΕΠΑΦΗ – Ο Σάρι δεν έχασε τον πάγκο στο γήπεδο: Τον έχασε στο αθλητικό κέντρο, στη σχέση του με τους παίκτες, ειδικά με τον Ρονάλντο και τον Κιελίνι. Τους δύο πιο… δυνατούς της 11άδας. Το πραγματικό βήμα εμπρός του Πίρλο ήταν να βρει αρμονία με την ομάδα. Μια φράση ειδικότερα, από το CR7, μετά τον πρώτο εκτός έδρας αγώνα της χρονιάς: «Βλέπω την ομάδα πολύ καλύτερα, δουλεύει με χαμόγελο». Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από οτιδήποτε άλλο.
ΑΣΤΑΘΕΙΑ – Η ταμπέλα «έργο σε εξέλιξη» είναι το σύμβολο στο γήπεδο. Αυτό που θέλει να κάνει ο Πίρλο είναι πολύ σαφές, σίγουρα είναι λιγότερο εύκολο να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η ομάδα για μάχες πρωταθλήματος και Ευρώπης. Τα σκαμπανεβάσματα μέχρι στιγμής είναι συστηματικά (και φυσιολογικά, σε μια κατάσταση σαν αυτή), με μία ανησυχία: το χειρότερο ματς ήρθε στο κύριο τεστ, με τη Μπαρτσελόνα.
ΝΕΟΙ – Φραμπότα και Πορτάνοβα, ναι, αλλά και ο Κουλουσέφσκι ήδη στο επίκεντρο της Γιουβέ και ο Κιέζα βασικός αριστερά. Η Γιούβε είναι στην περίεργη θέση που πρέπει να κερδίσει και ταυτόχρονα να ανοίξει έναν νέο κύκλο. Ο Πίρλο προσπαθεί. Αποτελέσματα; Με τον Ντέγιαν, τα πάντα λένε ότι θα είναι καλά. Για τους άλλους, πρέπει να προσθέσετε ένα μηδέν: Θα το συζητήσουμε σε 1.000 ημέρες.
ΕΝΟΤΗΤΑ – Μια υποτιμημένη πτυχή: Ενότητα. Ο Πίρλο, ξεκάθαρη επιλογή του Αντρέα Ανιέλι, είναι δεμένος με τη διοίκηση και μπορεί να πάει στη συνέντευξη Τύπου -τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασής του- για να πει ότι ο κύκλος του Ιγουαΐν τελείωσε. Ο χωρισμός με τον Αργεντίνο, στην ουσία, είναι επίσημος από εκείνη την ημέρα. Με τον Σάρι όχι μόνο δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούσες καν να το φανταστείς.
ΘΑΡΡΟΣ – Ο Πίρλο άρχισε να εκπλήσσει εκείνη την ημέρα και δεν έχει σταματήσει. Οι κριτικές που ακούστηκαν τους τελευταίους μήνες: Θέλει να εκπλήξει, ψάχνει την… εντυπωσιακή κίνηση ακόμη και όταν δεν χρειάζεται. Θα δούμε αν είναι δικαιολογημένα ή υπερβολικά. Η βεβαιότητα είναι το θάρρος να ρισκάρει με τους Φραμπότα και Πορτανόβα, ένα εντελώς νέο σύστημα παιχνιδιού, οι παίκτες παρατάσσονται σε νέες θέσεις όπως οι Μπονούτσι και Μπερναρντέσκι. Αναμφίβολα.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – Η Γιούβε επιβαλλόταν με τέσσερις αμυντικούς και τώρα είναι τρεις. Είχε έναν κεντρικό στα χαφ και τώρα έχει δύο. Χρησιμοποιούσε έναν επιθετικό στην κορυφή και τώρα βάζει δύο. Υπήρχε συνέχεια σε ορισμένους βασικούς παίκτες -τον Ρονάλντο, τον Μπονούτσι- αλλά όχι στις τακτικές αρχές. Αυτό είναι ίσως το κύριο χαρακτηριστικό των τριών μηνών με τον Πίρλο: Η αλλαγή.
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ – Ο Πίρλο, μετά την πρώτη συνέντευξη Τύπου, επέλεξε μια μετρημένη προσέγγιση: Στη συνέντευξη Τύπου επιλέγει συχνά το πολιτικά σωστό και δεν κάνει λάθος από πλευρά συμπεριφοράς. Δεν έχει τις λαμπρές ατάκες του Αλέγκρι και απέχει πολύ από τις… ολισθήσεις του Σάρι. Στον κύκλο του Ανιέλι, ο οποίος ξεκίνησε με τον Κόντε, το χαμηλό προφίλ είναι μια καινοτομία.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ – Ο Κουλουσέφσκι στην πτέρυγα ή επιθετικός μέσος, ο Ντανίλο δεξιός αμυντικός σε άμυνα τριών ή και αριστερός, ο ΜακΚένι επιθετικός μέσος ή κεντρικός μέσος, ο Κουαδράδο και στις δύο πλευρές. Ο Πίρλο κινεί τους παίκτες σύμφωνα με τη λογική του 3-2-5, με ένα πλεονέκτημα και έναν κίνδυνο. Το πλεονέκτημα: Για τους αντιπάλους, είναι δύσκολο να προετοιμάσουν αντίθετες κινήσεις. Ο κίνδυνος: Το να έχεις λίγα σημεία αναφοράς, τουλάχιστον ορισμένες βραδιές.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ – Ντιμπάλα, Κιελίνι, Μπονούτσι, Ράμσεϊ, Αλεξ Σάντρο, Κιέζα, προφανώς ο Ντε Λιχτ, συν ο Covid-19 για τους Ρονάλντο και ΜακΚένι. Οι πρώτοι τρεις μήνες του Πίρλο ήταν επίσης μια ιστορία απουσιών, ανανεώνοντας μια παράδοση που είχε μεγάλο αντίκτυπο στη σεζόν της Γιούβε τα τελευταία δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο μπορείς να κάνεις ό,τι είναι αναγκαίο, να επωφεληθείς από το ευρύ ρόστερ και να βρείς λύσεις ακόμη και χωρίς τους βασικούς. Την άνοιξη, όταν θεωρητικά το πρωτάθλημα και το Champions League θα κριθούν, είναι λιγότερο εφικτό κάτι τέτοιο.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ – Η τελευταία λέξη αφορά στις επόμενες 100 ημέρες. Ο πρώτος αγώνας, εναντίον μιας μέτριας Σαμπντόρια, ήταν όπως προέβλεπαν τα σχέδια του Πίρλο. Συνολικά, ένας από τους καλύτερους αγώνες. Ο τελευταίος, εναντίον της Λάτσιο, παραδόξως απείχε αρκετά από αυτά: Η Γιούβε επιτέθηκε λίγο, αμύνθηκε χαμηλά, δεν έφτασε το 50% της κατοχής. Αυτό είναι το άγνωστο: Η Γιούβε δεν μπορεί να κλειστεί και να παίξει με αντεπιθέσεις, έχοντας τόσους πολλούς παίκτες για να πλήξει τον αντίπαλο στο ανοιχτό γήπεδο και τον Ρονάλντο που δεν του αρέσει να εργάζεται αμυντικά, αλλά έχει σχεδιαστεί για να παίζει με άλλο τρόπο. Θα βρει μια ισορροπία;
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη Gazzetta dello Sport στις 16/11/2020.
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός του Αντρέα Πίρλο στο Twitter