Ενδιαφέρον προκαλεί η προαναγγελία της Rai για τις αποκαλύψεις που θα γίνουν τη Δευτέρα (17/4) για το σκάνδαλο Calciopoli.
Η εκπομπή Report της Rai ήταν αυτή που είχε ασχοληθεί με τις σχέσεις των ultras της Γιουβέντους με τη μαφία. Και το είχε κάνει ένα χρόνο πριν ασχοληθούν και οι εισαγγελείς. Στη συνέχεια, πριν ένα χρόνο, ασχολήθηκε με την υπόθεση plusvalenza στο ιταλικό ποδόσφαιρο, εστιάζοντας στους Μπιανκονέρι. Στη συνέχεια, μήνες μετά, ως γνωστόν, οι Τορινέζοι τιμωρήθηκαν με -15. Και στις δύο περιπτώσεις, η εκπομπή βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών της Γιούβε αλλά τώρα, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις τους στα social media, περιμένουν πώς και πώς να τη δουν τη Δευτέρα (17/4). Ο λόγος; Τα λέει όλα το σλόγκαν της Rai: «Ηρθε η ώρα να ακουστεί η αλήθεια για το Calciopoli που ποτέ κανείς δεν έμαθε».
Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τα γεγονότα του 2006 λοιπόν, θα έχουμε αποκαλύψεις. Αποκαλύψεις που τις κάνουν, μεταξύ άλλων, ο τότε πρόεδρος της Λίγκας της Serie A, Μάσιμο Τσελίνο, και ο τότε εισαγγελέας της Νάπολη, Τζαντομένικο Λεπόρε, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας που είχε γίνει. Η εκπομπή Report, λοιπόν, έδωσε στη δημοσιότητα ένα απόσπασμα όσων λένε…
Μάσιμο Τσελίνο: «Ημουν ο νεότερος πρόεδρος της Serie A, έγινα πρόεδρος της Λίγκας και έπρεπε να διαχειριστώ όλη αυτή την κατάσταση. Το οικοδόμημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, ξέρετε ότι υπήρχαν μεγάλες ομάδες που δεν είχαν δικαιώμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα; Το ιταλικό ποδόσφαιρο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει. Υπήρχαν φάκελοι για κάθε ομάδα με όλα τα σκατά που είχαν κάνει. Υπήρχαν όλα εκεί μέσα. Ολα. Πήραμε λοιπόν αυτούς τους φακέλους και τους κάψαμε. Τους κάψαμε. Την επόμενη μέρα, όταν ήρθε η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) δεν βρήκε τίποτα».
Τζαντομένικο Λεπόρε: «Ο Μότζι έχει δίκιο στο εξής: Επρεπε να δικαστεί όλο το ιταλικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο η Γιουβέντους. Δυστυχώς, όμως, κάποιοι είχαν άλλη άποψη. Οταν γίνονταν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, γίνονταν σε όλους. Ο όμιλος L’Espresso, όμως, δημοσίευσε τηλεφωνικές συνομιλίες του Μότζι, ο κόσμος ξεσηκώθηκε επειδή το θέμα αφορούσε τη Γιούβε και τα ΜΜΕ ουσιαστικά καθοδήγησαν την έρευνα. Αν η έρευνα συνεχιζόταν όπως είχε αρχίσει θα είχαν μπλέξει όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιντερ. Υπήρχαν στοιχεία για όλες τις ομάδες, ακόμη και για τη Νάπολι που δεν ήταν στη Serie A. Η έρευνα, όμως, στο τέλος αφορούσε μόνο τη Γιουβέντους. Γιατί; Υπήρχε μια συμφωνία πολιτικών-επιχειρηματιών, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, ώστε να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα στο ιταλικό ποδόσφαιρο».
Προσοχή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η εκπομπή Report, όπως προαναφέραμε, ασχολήθηκε με θέματα τα οποία ήρθαν στην επικαιρότητα μήνες μετά. Θέματα που απασχόλησαν, τελικά, την αθλητική ή την ποινική δικαιοσύνη. Αγνωστο αν θα συμβεί το ίδιο και με το Calciopoli. Μπορεί, όμως, να σημειωθεί αυτό: Η εκπομπή της Rai αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα τώρα, σε μια περίοδο που έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτή την προσφυγή του Αντόνιο Τζιράουντο, εκτελεστικού διευθυντή της Γιουβέντους εκείνα τα χρόνια.
Σπάνια, λένε, γίνεται δεκτή εκεί μια προσφυγή. Και όταν γίνεται, είναι καλό σημάδι για αυτόν που την έκανε. Τον Οκτώβριο, επομένως, θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα. Το τι θα αποφασίσουν, προφανώς, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Αν, όμως, ο Τζιράουντο δικαιωθεί, η ιταλική δικαιοσύνη θα είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τον φάκελο Calciopoli. Και αν συμβεί αυτό, μπορεί και να γυριστεί ταινία ή και τηλεοπτική σειρά στο μέλλον με όσα θα γίνουν ανάμεσα σε Γιουβέντους και ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.