Μιλώντας περισσότερο ως πρόεδρος της ECA, της ένωσης των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών κλαμπ, ο Αντρέα Ανιέλι αναφέρθηκε στο μέλλον.
Ο πρόεδρος της Γιουβέντους έχει αναφερθεί πολλές φορές στις αλλαγές που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στο ποδόσφαιρο, έχοντας θέσει ως χρονιά-ορόσημο το 2024, όταν θα πρέπει να γραφτεί ξανά από την αρχή όλο το καλεντάρι. Είναι μια χρονιά που μπορεί να φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα της σεζόν όπως το ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια, με τις διακοπές για τις εθνικές ομάδες κλπ.
Οχι ότι αυτή, η αλλαγή του προγράμματος δηλαδή, είναι η σημαντικότερη, αυτή που… καίει τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, αλλά είναι σημαντική. Οι σημαντικότερες, όμως, είναι άλλες και αναφέρθηκε σε αυτές ο Ανιέλι μιλώντας στο Linkiesta Forecast, ένα νέο ιταλικό περιοδικό υπό την αιγίδα των New York Times.
Εκεί, λοιπόν, ο Ανιέλι έκανε δηλώσεις και ρωτήθηκε για το τι θα αλλάξει προσεχώς στο ποδόσφαιρο.
«Η διαδικασία πόλωσης θα συνεχιστεί και θα είναι ασταμάτητη. Ο αριθμός των κλαμπ που θα δώσουν ζωή στην κορυφή του κινήματος θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου: Οχι για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες ενός άπληστου γκρουπ επιχειρηματιών, αλλά για να διασφαλίσει ότι η προσφορά ποδοσφαίρου είναι επαρκής για να απαιτήσει και να εγγυηθεί την ποιότητα», είπε ο πρόεδρος της Γιούβε και πρόσθεσε.
«Πρέπει να προσεγγίσουμε το κοινό, το υπέροχο… καύσιμο του show, με νέα μοντέλα διανομής. Το ποδόσφαιρο του μέλλοντος έχει καθήκον να καλλιεργεί επενδυτική προστασία, νέα επίπεδα αμοιβών και επαρκή κατανομή των εσόδων».
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο Ανιέλι άφησε σαφείς αιχμές για UEFA και FIFA, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα γενιά, η οποία δεν έχει ως απόλυτη προτεραιότητα το ποδόσφαιρο. Μια νέα γενιά, την οποία τα μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ θέλουν να πάρουν μαζί της, να την κερδίσουν, προσφέροντάς της κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ισχύει εδώ και χρόνια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα εγχώρια πρωταθλήματα κλπ.
«Το ποδόσφαιρο έχει κρύψει πολλά δομικά ελαττώματα στη μονολιθική του πυραμίδα για χρόνια, τα οποία, σε περισσότερο από μισό αιώνα ιστορίας, έχουν υποστεί κάποιες σημαντικές αποκαταστάσεις. Οι ερασιτέχνες δεν παίζουν πια, οι νέοι δεν πλησιάζουν τα αθλήματα και οι καταναλωτές έχουν πολύ περισσότερες επιλογές από ό,τι πριν. Εν τω μεταξύ, εμφανίζεται η νέα γενιά Z, η οποία έχει αξίες, καθώς και δικά της ενδιαφέροντα, πολύ διαφορετικές από εκείνες που προηγήθηκαν», λέει αρχικά ο Ανιέλι, πριν αναφερθεί και στις Λίγκες και τις Ομοσπονδίες, οι οποίες επίσης είναι στο στόχαστρο των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.
«Κανείς δεν αρνείται την ανάγκη για ανεξάρτητα τρίτα «σώματα», τα οποία μπορεί να είναι λίγκες και ομοσπονδίες, αλλά μέχρι σήμερα οι παίκτες δεν μπορούν να αποφασίσουν για το καλεντάρι, οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές δεν μπορούν να καθορίσουν μορφές και κανόνες πρόσβασης στις διοργανώσεις και να συλλέξουν έσοδα μέσω της διαμεσολάβησης των Αρχών. Το ποδοσφαιρικό show έχει τα πάντα για να συνεχίσει να ευδοκιμεί: Από πρωταγωνιστές έως επενδυτές και οπαδούς, αυτά τα τρία συστατικά είναι τα θεμέλια για την ανοικοδόμηση».
Τα σημεία-κλειδιά των δηλώσεων Ανιέλι
Αυτά είπε ο πρόεδρος των Γιουβέντους και ECA και τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουμε είναι τρία.
Το πρώτο, είναι η αναφορά του στους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν φωνή, λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος, με τους αγώνες των εθνικών ομάδων, των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, των πρωταθλημάτων. Αυτό που λέει ο Ανιέλι, είναι ότι οι παίκτες πρέπει να αποκτήσουν φωνή, δύναμη, άποψη και να την εκφράζουν. Μέχρι τώρα, με UEFA και FIFA να αποφασίζουν το καλεντάρι, αυτό δεν γίνεται. Από το 2024, χρονιά-ορόσημο για τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Το δεύτερο, είναι η αναφορά του στους επιχειρηματίες, στους επενδυτές. «Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές δεν μπορούν να καθορίσουν μορφές και κανόνες πρόσβασης στις διοργανώσεις και να συλλέξουν έσοδα μέσω της διαμεσολάβησης των Αρχών», ήταν τα λόγια του. Τι σημαίνει αυτό; Περισσότερη δύναμη και στους επιχειρηματίες, δηλαδή στα κλαμπ, σε σχέση με τώρα. Οπως και με τους ποδοσφαιριστές. Παράκαμψη, δηλαδή, της δύναμης των UEFA και FIFA και περισσότερη δύναμη για τα ποδοσφαιρικά κλαμπ και τους ποδοσφαιριστές.
Το τρίτο, είναι η βεβαιότητά του ότι η διαδικασία πόλωσης θα συνεχιστεί και θα είναι ασταμάτητη. Οταν λέει πόλωση, εννοεί το δέσιμο των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, τη συνεργασία τους για να φτιάξουν το ποδόσφαιρο του μέλλοντος όπως το οραματίζονται. Και το οραματίζονται με περισσότερη δύναμη στα κλαμπ και στους παίκτες, δηλαδή λιγότερη σε UEFA, FIFA, Λίγκες και ομοσπονδίες των χωρών.
Με λίγα λόγια, το ποδόσφαιρο του μέλλοντος δεν πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των διεθνών ομοσπονδιών αλλά στα χέρια των ποδοσφαιρικών κλαμπ και των παικτών. Μακριά από UEFA και FIFA. Σε ένα δικό τους πρωτάθλημα. Πιο φαντασμαγορικό. Πιο ακριβό ή πλούσιο. Το οποίο θα μπορεί να προσελκύσει και τη νέα γενιά που δεν ψήνεται και τόσο πολύ με το ποδόσφαιρο όσο οι προηγούμενες…
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της Γιουβέντους