Από την κορυφή της Ιταλίας και της Ευρώπης με τη Γιουβέντους, στον… βυθό της φυλακής. Η ιστορία του Μικέλε Παντοβάνο είναι από τις άσχημες του ποδοσφαίρου.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011, στα εγκαίνια του νέου γηπέδου της Γιουβέντους, κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ένας-ένας, ορισμένοι από όσους έγραψαν την ιστορία των μπιανκονέρι. Τελευταίος πραγματοποίησε την είσοδό του ο Μαρτσέλο Λίπι και χειροκροτήθηκε πιο έντονα από όλους. Ισως επειδή η δική του Γιούβε, μαζί με αυτή του Τζοβάνι Τραπατόνι, αγαπήθηκε περισσότερο από όλες. Δικαίως.
Μια Γιούβε που έπαιζε μπαλάρα, ήταν κάθε χρόνο στον τελικό του Champions League, μοίραζε γκολ σε όλους, κέρδιζε οπαδούς. Μια ομαδάρα με παικταράδες και με άλλους, καλούς, που όμως αγαπήθηκαν σαν παικταράδες κι αυτοί. Ενας εξ αυτών, είναι ο σημερινός πρωταγωνιστής μας…
Ο Μικέλε Παντοβάνο έχει μείνει στη μνήμη των τιφόζι των μπιανκονέρι, κυρίως, για το γκολ της πρόκρισης στο 2-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Delle Alpi στον προημιτελικό του Champions League στις 20 Μαρτίου 1996 και φυσικά για την εύστοχη εκτέλεσή του στη διαδικασία των πέναλτι στον τελικό με τον Άγιαξ στις 22 Μαΐου του ίδιου έτους. Κανείς εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι δέκα χρόνια μετά, σχεδόν ακριβώς δέκα χρόνια, θα έμπλεκε όσο ποτέ.
Στις 10 Μαΐου 2006, η είδηση ότι ο Παντοβάνο είχε συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχής του σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης χασίς, προκαλεί σοκ. Χαμηλών τόνων στα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής, χωρίς ποτέ να του έχει καταλογίσει κανείς το παραμικρό, ο Ιταλός πρώην επιθετικός βρέθηκε ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα, με τον ίδιο να προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί. Θα τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αθώος, αλλά αυτό δεν θα πείσει τη δικαιοσύνη, η οποία του φορτώνει τα πάντα.
Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε συνολικά 34 άτομα για αυτή την υπόθεση, έχοντας κατασχέσει εκατοντάδες κιλά χασίς, τα οποία είχαν έρθει από την Ισπανία, αξίας 14 εκατ. ευρώ. Ο άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν ο Λούκα Μοζόλε, παιδικός φίλος του Παντοβάνο. Και όταν οι Αρχές ανακάλυψαν ότι ο πρώην επιθετικός της Γιουβέντους είχε δώσει 40.000 ευρώ στον Μοζόλε, τον έβαλαν στο στόχαστρο σαν αρχηγό του κυκλώματος. Και τελικά θα οδηγηθεί σε δίκη, όπου θα κριθεί ένοχος και θα καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι ετών και οκτών μηνών.
«Με κατηγόρησαν ότι χρηματοδότησα διακίνηση ναρκωτικών ενώ η αλήθεια είναι άλλη: Εδωσα 40.000 ευρώ σε έναν παιδικό μου φίλο, ο οποίος μπορεί να είναι εγκληματίας αλλά παραμένει φίλος μου. Μου είχε πει ότι τα ήθελε για να ξεπληρώσει ένα χρέος αλλά τελικά… Εκανα τρεις μήνες φυλακή, ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ, έχω κάνει έφεση εδώ και 11 χρόνια κατά της πρωτόδικης καταδίκης μου και ακόμη περιμένω. Ολα αυτά έχουν συμβεί σε έναν αθώο», δήλωνε το 2017 ο Μικέλε, ο οποίος είδε ξαφνικά όλες τις πόρτες να κλείνουν.
«Μετά την κατηγορία για τα ναρκωτικά, κατηγορία προς έναν αθώο γιατί είμαι αθώος, για το ποδόσφαιρο είναι σαν να είμαι λεπρός, αυτοί που κάποτε ήταν φίλοι μου δεν απαντούν καν στο τηλέφωνο. Το ποδόσφαιρο είναι πάντα δίπλα σου μόνο στα λόγια. Το μόνο που ζητάω, περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης, είναι να δουλέψω, να μπορέσω να παραμείνω κοντά στον κόσμο μου, αυτόν του ποδοσφαίρου. Αυτόν τον κόσμο που μου έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Τηλεφώνησα στους πρώην συμπαίκτες μου, αυτούς που ήμασταν σαν αδέρφια. Ή δεν απαντούν στις κλήσεις μου ή κερδίζουν χρόνο, λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενώ θα αρκούσε να πουν μια λέξη. Ισως φοβούνται να με βοηθήσουν για να μη βρεθούν κι αυτοί μπλεγμένοι από το πουθενά», έλεγε στην ίδια συνέντευξή του στη La Repubblica.
Εχοντας μείνει εκτός ποδοσφαίρου, αφού όλες οι πόρτες ήταν κλειστές, ο Παντοβάνο τελικά θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες -και μαζί και τα λεφτά που είχε βάλει στην άκρη από την καριέρα του- κυνηγώντας με κάθε τρόπο τη δικαίωσή του, το να καθαρίσει το όνομά του. Και αυτή η ευκαιρία, τελικά, του δίνεται τώρα, αφού χθες Παρασκευή (15/1) το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης για τον Μικέλε, αφού η υπόθεση θα αρχίσει από το μηδέν ξανά.
«Είμαστε χαρούμενοι επειδή θα αρχίσει να πιστεύει και πάλι στη δικαιοσύνη. Ο Παντοβάνο καταστράφηκε από αυτή την ιστορία. Μετά το τέλος της καριέρας του ήθελε να παραμείνει στον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά δεν μπορούσε λόγω αυτής της καταδίκης», τόνισαν οι δικηγόροι του μετά την ανακοίνωση του Cassazione, με τον ιταλικό Τύπο να αναφέρεται ξανά στον ξεχασμένο Μικέλε και τους οπαδούς της Γιουβέντους να θυμούνται στα social media αυτά που ο ίδιος έχει ξεχάσει.
«Δεν σκέφτομαι σχεδόν ποτέ εκείνες τις βραδιές του 1996, το γκολ για το 2-0 και την πρόκριση της Ρεάλ, ή τη βραδιά στη Ρώμη με τον Αγιαξ. Εγώ, ο Φεράρα, ο Πεσότο και ο Γιούγκοβιτς είχαμε ευστοχήσει. Δεν τα σκέφτομαι καν αυτά γιατί η ζωή μού πήρε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των πιο όμορφων αναμνήσεων. Θα ξανάκανα τα πάντα, όμως, παρά το γεγονός ότι ήμουν αφελής και γνώρισα… τσακάλια», είχε πει πριν τρία χρόνια…
Διαβάστε επίσης
Πώς ο Μπουφόν επέλεξε να χάσει 20 εκατ. ευρώ σε μία από τις επιχειρήσεις του
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Γιουβέντους στο Twitter