Μίλαν και Ιντερ είναι δύο ομάδες με πολύ κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν πολλή δύναμη και οι αρχηγοί των οργανωμένων οπαδών τους.
Το Μιλάνο είναι μια πόλη που αγαπάει τη μόδα. Μια πόλη που αγαπάει το «σήμερα» και κοιτάζει στο «αύριο», χωρίς να ξεχνάει το «χθες». Μια πόλη που έχει, μέσα σε όλα τα άλλα, και δέκα κύπελλα Πρωταθλητριών. Δεν χρειάζεται να είναι επιστήμονας, επομένως, κάποιος για να καταλάβει ότι είναι και μια πόλη που αγαπάει το ποδόσφαιρο. Πολύ.
Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά, από τη στιγμή που στην πόλη είναι η Μίλαν και η Ιντερ, η Ιντερ και η Μίλαν. Δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ιταλίας και της Ευρώπης. Δύο ομάδες που έχουν από τις καλύτερες εξέδρες. Με τα συνθήματά τους, τις coreo τους, τς αντιδράσεις τους, τη στήριξή τους ό,τι κι αν γίνεται.
Ο κορονοϊός, βέβαια, δεν επιτρέπει δυστυχώς ακόμη την επιστροφή των οπαδών στα γήπεδα. Δεν θα έχουμε την ευκαιρία, επομένως, να δούμε πώς θα ζούσαν αυτό το ντέρμπι κορυφής οι δύο πλευρές. Τι θα είχαν ετοιμάσει για αυτό το ραντεβού. Ποιες θα ήταν οι εκπλήξεις της Curva Sud της Μίλαν που ελέγχει ο Τζανκάρλο Sandokan Λομπάρντι και της Curva Nord της Ιντερ που ελέγχει ο Φράνκο «Φρανκίνο» Καραβίτα
Ο Μιλανίστα capo
Ο Τζανκάρλο Λομπάρντι, γνωστός ως Sandokan, ήταν ο επικεφαλής των Guerrieri ultras. Ενα κλαμπ οπαδών της Μίλαν, το οποίο μέσα στην τριετία 2006-09 θα αποκτούσε μεγάλη δύναμη. Βασικά, αυτή θα την αποκτούσε ο αρχηγός. Ο Λομπάρντι ευθύνεται, λένε στο Μιλάνο, για το τέλος των Fossa dei leoni, Brigate Rossonere και Commandos Tigre.
Ολα αυτά έγιναν μέσα σε τρία χρόνια και με περίεργους τρόπους. Με τρόπους που έφεραν τον Sandokan στο στόχαστρο όχι μόνο των άλλων κλαμπ, αλλά και της αστυνομίας. Οι φήμες, άλλωστε, υπήρχαν από νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2006. Τότε που λεγόταν ότι στόχος των ultras ήταν να πάρουν τον απόλυτο έλεγχο των εσόδων από τα εισιτήρια.
Συνέπεια αυτών των φημών, μετά και από ερευνα που έγινε, ήταν οι συλλήψεις. Τόσο του Sandοkan όσο και του Τζανκάρλο Καπέλι. Γνωστός ως Barοne, επίσης ηγετικό στέλεχος επί πάρα πολλά χρόνια των ροσονέρι ultras.
Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και ο Sandokan καταδικάστηκε σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Η κατηγορία; Ξέπλυνε χρήμα και είχε σχέσεις με την καλαβρέζικη μαφία, την ‘ndrangheta. Και όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε δανείσει (2006) το αυτοκίνητο του στον Λουίτζι Τσιτσαλέζε, άνθρωπο της μαφίας και δολοφόνο της δικηγόρου Μαρία Σπινέλα, οι φήμες εντάθηκαν.
Ο Λομπάρντι κατηγορήθηκε επίσης για ενέδρα με πυροβολισμούς κατά ενός ηγετικού στελέχους των Commandos Tigre. Και ακολούθησαν κατηγορίες για απάτη με τράπεζες, ληστεία και βίαιες επιθέσεις. Και μπορεί θεωρητικά να μην ασχολείται πλέον, αλλά η ιταλική αστυνομία πιστεύει το αντίθετο. «Ο Sandοkan παραμένει αυτός που έχει τον έλεγχο της curva Sud της Μίλαν, αν και εμφανίζεται σπάνια στο γήπεδο πια. Αντ’ αυτού, εμφανίζεται στην εξέδρα σαν αρχηγός ο Λούκα Λούτσι, το δεξί του χέρι», ανέφερε έκθεση του 2019.
Ο Ιντερίστα capo
Στην απέναντι πλευρά, αυτή της Curva Nord της Ιντερ, τα πράγματα ήταν/είναι πιο ήρεμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Φράνκο «Φρανκίνο» Καραβίτα δεν έχει απασχολήσει τις Αρχές. Η πιο πρόσφατη φορά ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 για «ενδοοικογενειακό θέμα». Κόντρα με τον Βιτοριο Μποϊόκι, έτερο ηγετικό στέλεχος στο πέταλο. Ξύλο στην εξέδρα, επίσκεψη στο νοσοκομείο, αναμνηστική φωτογραφία, λήξαν το θέμα.
Ιδρυτικό μέλος των Boys San το 1969, ο «Φρανκίνο» έχει δει από κοντά όλες τις αλλαγές στο πέταλο. Εχει… μεγαλώσει γενιές οπαδών της Ιντερ και έχει φροντίσει να γίνει γνωστός και εκτός Ιταλίας. Οχι και για τον καλύτερο λόγο…
Το 1983, όταν οι Μιλανέζοι αντιμετώπισαν την Αούστρια Βιέννης στο κύπελλο UEFA, υπήρξαν επεισόδια. Κατά τη διάρκεια αυτών, ο Αυστριακός Γκέρχαρντ Βάνινγκερ μαχαιρώθηκε και η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο τον Καραβίτα. Ο οποίος, όμως, αθωώθηκε τελικά. «Δεν είχα καμία σχέση με το γεγονός, η ιταλική δικαιοσύνη άργησε όπως πάντα, αλλά τελικά πήρε τη σωστή απόφαση», είπε τον Νοέμβριο του 2019.
Ηταν τότε που προσπαθούσε να πείσει ότι σταμάτησε να ασχολείται με την Curva, αλλά δεν τον πίστεψε κανείς. Μια Curva που είναι δημούργημά του, άλλωστε, αφού αυτός βοήθησε όσο κανείς για να μεγαλώσει.
«Εμείς “γεννηθήκαμε” σε μια ιστορική περίοδο μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, στη σκιά των όσων γίνονταν σε πολιτικό επίπεδο. Ολα ήταν νέα τότε, νιώθαμε έντονη την ανάγκη να επιτεθούμε. Ξεκινήσαμε χωρίς καμία οργάνωση, με 100 άτομα, για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να είμαστε 10.000, με οργάνωση και ομοιογένεια. Θέλω να κριτικάρω όμως για κάτι τη νέα γενιά: Η νοοτροπία τους είναι πολύ αλαζονική και έτσι δεν πας πουθενά», είχε πει σε συνέντευξή του.
Στην ίδια, όπου είχε δώσει και τη συμβουλή του: «Ολα ξεκινάνε από μια απαραίτητη προϋπόθεση: Αυτό που δίνει ζωή σε όλο το οπαδικό κίνημα είναι το πάθος. Χωρίς αυτό το συστατικό, ο κόσμος των ultras θα αυτοκαταστραφεί»…
Διαβάστε στο italians.gr
Ο οπαδός που ήλεγχε την Curva της Γιουβέντους χωρίς να ξέρει κανείς ποιος είναι και πού βρίσκεται
Ρόμα: Ο ιστορικός ηγέτης των ultras που τίμησαν και οι λατσιάλι