Η ταινία Νονός είναι ένα πραγματικό αριστούργημα και γίνεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι ο ρόλος του Βίτο Κορλεόνε βασίστηκε σε υπαρκτό πρόσωπο.
Είναι μια ταινία ύμνος. Μια ταινία που γυρίστηκε το 1972, για να ακολουθήσει το Νο2 ο 1974 και το Νο3 το 1990. Μια ταινία που περιέγραφε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τη μαφία. Σε έβαζε στο κλίμα. Σε έκανε να ταυτιστείς με κάποιον από τους πρωταγωνιστές. Ο Νονός ήταν μια ταινία που βασίστηκε σε ένα βιβλίο αλλά και στην πραγματικότητα. Κι αν το βιβλίο ήταν το Godfather του Μάριο Πούζο, ας δούμε τώρα ποιος ήταν ο Νονός, στη ζωή του οποίου βασίστηκε η ταινία.
Για να έχουμε την απάντηση, λοιπόν, θα πρέπει να πάμε πιο πίσω στο χρόνο. Θα πρέπει να πάμε στη δεκαετία του 1920 συγκεκριμένα και στη φαμίλια του Τσαρλς Lucky Λουτσιάνο. Αυτή που στη συνέχεια θα ονομαζόταν φαμίλια Τζενοβέζε, λόγω του Βίτο Τζενοβέζε. Του ανθρώπου που ανέλαβε τα ηνία μιας εκ των «Πέντε Οικογενειών». Πέντε οικογένειες, πέντε φαμίλιες, που αποτελούσαν την ιταλική μαφία στις ΗΠΑ.
Εκεί λοιπόν, στη φαμίλια Λουτσιάνο, υπήρχε ένας μαφιόζος ονόματι Φρανκ Κοστέλο. Ειχε γεννηθεί στην Καλαβρία το 1891, μεγάλωσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο ανατολικό Χάρλεμ και δεν άργησε να μπει στον υπόκοσμο. Αυτόν τον υπόκοσμο που έφτασε να διοικεί μια μέρα ως ο «πρωθυπουργός» του. Ο πρωθυπουργός του υπόκοσμου, αυτό ήταν το προσωνύμιό του.
Η σύλληψη του Λουτσιάνο και η άνοδος του Κοστέλο
Ο Κοστέλο ήταν δίπλα στον Lucky Luciano πάντα και τη δεκαετία του ’20 αντιλήφθηκε ότι έρχονται… χοντρές δουλειές. Η φαμίλια άρχισε να παίρνει μερίδιο σε όλες τις δουλειές. Τζόγος, αλκοόλ, ναρκωτικά, εκβιασμοί, ο Λουτσιάνο μπήκε παντού έχοντας δίπλα του τον Κοστέλο. Αυτόν που τελικά θα έπαιρνε τη θέση του, τη δύναμή του, όταν το 1936 θα σταματούσε να είναι… Lucky και θα πήγαινε στη φυλακή λόγω της συμμετοχής του σε κύκλωμα πορνείας.
Η σύλληψη του αρχηγού μιας φαμίλιας, συνήθως φέρνει αναστάτωση. Προκαλεί κενό εξουσίας, αποδυναμώνει τους στενούς συνεργάτες του. Με τον Φρανκ Κοστέλο, όμως, δεν έγινε έτσι. Εχοντας τη φήμη του εξαιρετικού διπλωμάτη, καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες. Διατηρεί άριστες σχέσεις με επιχειρηματίες, με αντιπάλους μαφιόζους αλλά και με πολιτικούς. Και αυτό, το τελευταίο, το ζήλευαν όλοι. Θυμάστε στην ταινία Νονός που οι άλλες φαμίλιες ζήτησαν από τον Βίτο Κορλεόνε να μοιραστεί τις πολιτικές γνωριμίες του; Οχι τυχαίο…
Οπως δεν είναι τυχαίο και μια άλλη «σύμπτωση». Το 1957, έχοντας εκφράσει την αντίρρησή του σε κάποιες δουλειές με ναρκωτικά, ο Κοστέλο δέχεται επίθεση. Βασικά δέχεται μια σφαίρα στο κεφάλι μετά από εντολή αφεντικού άλλης φαμίλιας. Ηταν μια επίθεση που θα έπρεπε να σκοτώσει τον Κοστέλο, ο οποίος ήταν πλέον το αφεντικό της μαφίας. Παραδόξως, όμως, επιβιώνει.
Είδε τη ζωή του αλλά όχι τον θάνατό του
Στην ταινία Νονός, όπως θα θυμάστε, ο Βίτο Κορλεόνε είχε δεχθεί μια δολοφονική επίθεση. Μια επίθεση που προέκυψε επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Βίρτζιλ Σολότσο. Εναν μαφιόζο που έκανε δουλειές με ναρκωτικά, έχοντας τη στήριξη της φαμίλιας Τατάλια. Και ενώ δέχθηκε αρκετές σφαίρες, κατάφερε να επιβιώσει. Οπως είχε συμβεί και με τον Κοστέλο, δηλαδή.
Τον άνθρωπο που πρόλαβε να δει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του αλλά και τον θάνατό του. Η ταινία Νονός κυκλοφόρησε το 1972. Ο Φρανκ Κοστέλο πέθανε το 1973, στα 82 του χρόνια, έχοντας αποσυρθεί από το προσκήνιο. Και έχοντας γίνει κάτι σαν consigliere, δηλαδή σύμβουλος, για αφεντικά οικογενειών που ήθελαν τη… σοφία του ή την ευχή του.
Ακριβώς όπως συνέβαινε και με τον Βίτο Κορλεόνε. Αυτός που ήταν ο Νονός που όλοι λάτρεψαν και ταυτίστηκαν μαζί του στην ταινία. Μια ταινία με πρωταγωνιστή ένα υπαρκτό πρόσωπο…
Διαβάστε στο italians.gr