Ηταν 4 Μαΐου 1949 όταν στον λόφο της Σουπέργκα, έξω από το Τορίνο, χανόταν η σπουδαία ομάδα της Γκρανάτα με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα.
Ηταν μια ομάδα που θα έμενε ούτως ή άλλως στην ιστορία. Πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, περισσότερα από 100 γκολ σε μια σεζόν, νίκες κόντρα σε όλους. Ηταν μια ομάδα που αποτελούσε ταυτόχρονα και την εθνική Ιταλίας, αφού οι 10 από τους 11 ήταν δική της παίκτες. Και τελικά σε ένα παιχνίδι της Σκουάντρα Ατζούρα άρχισε το κακό, το οποίο, δυστυχώς, οριστικοποιήθηκε μετά από ένα ματς με την Ιντερ.
Στις 27 Φεβρουαρίου 1949 η Ιταλία αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα την Πορτογαλία. Τελικό αποτέλεσμα 4-1 για τους Ατζούρι. Λογικό, αφού η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη. Στην Σκουάντρα Ατζούρα, όπως προαναφέραμε, κυριαρχούσαν οι παίκτες της Τορίνο και ξεχώριζε ένας. Ο Βαλεντίνο Ματσόλα, ο μεγάλος αρχηγός της Γκρανάτα. Αυτός στον οποίο απευθύνθηκε μετά το τέλος του φιλικού ο Ζοσέ Φερέιρα, αρχηγός της Πορτογαλίας.
Τι του είπε; Οτι ήθελε να μεσολαβήσει ώστε να γίνει ένα φιλικό της Τορίνο με την Μπενφίκα στη Λισαβόνα. Ο Πορτογάλος έβαζε τέλος στην καριέρα του και ήθελε αυτό να γίνει σε ένα φιλικό με την καλύτερη ομάδα της εποχής. Οχι μόνο για το γόητρο, αλλά και για τα λεφτά, αφού είχε οικονομικά προβλήματα και θα έπαιρνε τις εισπράξεις του φιλικού.
Το στοίχημα με τον πρόεδρο και το ταξίδι του αρχηγού παρά το «όχι» των γιατρών
Ο Ματσόλα δέχεται, δεσμεύεται και ενημερώνει τον Φερούτσιο Νόβο, τον πρόεδρο της Τορίνο. Και εδώ είναι το σημείο κλειδί… Ο Νόβο δεν συμφωνεί, αφού η ομάδα θα έπρεπε να ταξιδέψει στην Πορτογαλία και είχε σημαντικά παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Ο Ματσόλα, όμως, θέλει να κρατήσει τον λόγο του και πιέζει τον πρόεδρο, ο οποίος προτείνει κάτι: Η ομάδα θα πάει στην Πορτογαλία, αν δεν χάσει από την Ιντερ, η οποία ήταν ο κύριος αντίπαλος για το πρωτάθλημα.
Ο αρχηγός δέχεται το «στοίχημα» και δυστυχώς θα το κερδίσει. Το ματς με τους Νερατζούρι θα λήξει 0-0 και η Γκρανάτα ετοιμάζεται για Λισαβόνα. Και εδώ έρχεται και το δεύτερο μέρος της τραγωδίας… Ο Βαλεντίνο Ματσόλα, ο παικταράς αρχηγός, ανεβάζει πυρετό. Οι γιατροί του συστήνουν να μείνει σπίτι του, αλλά δεν το δέχεται. Θεωρούσε πως θα ήταν προσβλητικό για τον Φερέιρα, με τον οποίο κανόνισε το φιλικό.
«Οι πρωταθλητές, όπως και το άθλημα συνολικά, πρέπει να τιμώνται», ήταν η απάντησή του και ανέβηκε στο αεροπλάνο. Δεν μπορούσε να φανταστεί, όπως και κανείς, ότι αυτό θα του στοίχιζε τη ζωή. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η εκπληκτική πορεία εκείνης της Τορίνο θα σταματούσε τόσο άδοξα στον λόγο της Σουπέργκα. Μια τραγωδία που συνέβη στις 17:03 ώρα Ιταλίας (18:03 ώρα Ελλάδας) στις 4 Μαΐου 1949, στην επιστροφή της Γκρανάτα.
Μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά τελικά η Τορίνο θα συνδεόταν για πάντα με τη Σουπέργκα…
Διαβάστε στο italians.gr
Το δράμα του Καλάτζε που τον έκανε τελικά αντιπρόεδρο της κυβέρνησης
Τορίνο – Γιουβέντους: Ποια έχει τελικά τους περισσότερους οπαδούς στην πόλη;
Η ασύλληπτη ιστορία ενός απρόσμενου γκολ που «έσωσε» μια οικογένεια
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Τορίνο στο Twitter