Ενα από τα πιο διάσημα φλερτ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν αυτό που είχε ο Δημήτρης Σαραβάκος με τη Γιουβέντους, αλλά ποτέ δεν προχώρησε.
Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 1987. Για τον β’ γύρο του κυπέλλου UEFA, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Γιουβέντους. Είναι το ένα από τα δύο παιχνίδια (το άλλο ήταν η ρεβάνς) που επιβεβαίωσαν ότι οι Μπιανκονέρι έμπαιναν σε μια μεταβατική, όχι και τόσο επιτυχημένη, περίοδο. Η ομάδα των Τζοβάνι Τραπατόνι και Μισέλ Πλατινί αποτελούσε παρελθόν… Ηταν, όμως, και το παιχνίδι που έκανε τους Ιταλούς να τρελαθούν με έναν Ελληνα ποδοσφαιριστή. Και όταν λέμε «τους Ιταλούς», το εννοούμε: Παίκτες, δημοσιογράφοι, οπαδοί, ακόμη και ο Τζάνι Ανιέλι εξεπλάγησαν με αυτό που είδαν.
Υποθέτουμε ότι το ίδιο συνέβη και με τον Στέφανο Τακόνι, ο οποίος στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ είδε τη μπάλα να πηγαίνει στο παραθυράκι της εστίας του. Ο «ένοχος» ήταν ο Σαραβάκος, ο οποίος με μία σουτάρα υποχρέωσε τη Γιουβέντους σε ήττα (1-0). Και δύο εβδομάδες μετά, στη ρεβάνς στο Κομουνάλε, ο Ελληνας άσος θα έβρισκε ξανά δίχτυα. Οι πράσινοι θα έχαναν με 3-2 αλλά θα έπαιρναν μια τεράστια πρόκριση, γράφοντας ιστορία. Και παράλληλα, άρχισε μια άλλη… ιστορία. Μεταγραφική.
«E’ un grandissimo giocatore», θα πει μετά το τέλος του αγώνα στο Τορίνο ο Αντόνιο Καμπρίνι. Ο Ιταλός θρυλικός αριστερός μπακ αναφερόταν στο Νο7 του Παναθηναϊκού και δεν έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που πίστευαν όλοι. Με τεχνική, εκρηκτικότητα, ταχύτητα, μεγάλη άνεση στο σκοράρισμα και τρομερό πόδι στις στημένες φάσεις, ο «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου τα είχε όλα. Ή μάλλον σχεδόν όλα, αφού στο ψηλό παιχνίδι δεν ήταν καλός. Μικρό το κακό όμως…
Η δήλωση του Σαραβάκου και ο φόβος όλων των πλευρών
Ο Καμπρίνι αντάλλαξε φανέλες με τον Σαραβάκο και δεν έκρυψε ότι θα τον ήθελε στη Γιουβέντους. Το θέμα, όμως, δεν ήταν αυτό. Το θέμα ήταν ότι τον Σαραβάκο στη Γιουβέντους τον ήθελαν όλοι. Ακόμη και ο Τζάνι Ανιέλι, όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ της εποχής. Το όνομα του Ελληνα άσου συνδέεται με τους Μπιανκονέρι τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ιταλικό Τύπο και όλοι περιμένουν τις εξελίξεις. Αυτές, όμως, δεν ήρθαν ποτέ.
«Επίσημα, δεν ήρθε ποτέ πρόταση για μένα από το εξωτερικό. Τότε δεν ήταν απωθημένο. Ο Παναθηναϊκός είχε τόσο συχνή παρουσία στην Ευρώπη που δεν μου έλειπε. Αν έπαιζα τώρα, τότε ναι, θα μου έλειπε», είπε ο Σαραβάκος πολλά χρόνια μετά, ερωτηθείς για τις φήμες περί Γιουβέντους. Φήμες που είχαν βάση, σύμφωνα με ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα της εποχής. Γιατί, όμως, δεν προχώρησε τελικά το θέμα;
Η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι άνθρωποι, είναι μονολεκτική: Φόβος. Ο Παναθηναϊκός δήλωνε κολακευμένος από την αποθέωση ενός παίκτη του από ένα τέτοιο μέγεθος, αλλά φοβόταν να χάσει τον καλύτερό του ποδοσφαιριστή. Ο Σαραβάκος, κλειστός ως χαρακτήρας πάντα, φοβόταν το ενδεχόμενο αποτυχίας στο καλύτερο και πιο δύσκολο πρωτάθλημα του κόσμου. Και η Γιουβέντους, από την πλευρά της, όσο κι αν είχε εντυπωσιαστεί, φοβήθηκε τελικά να δώσει σε έναν Ελληνα τη μία από τις τρεις θέσεις ξένων.
Η αποθέωση του Λίντχολμ και το βίντεο της Γιούβε που δεν ξέχασε
Ετσι, παρά το ενδιαφέρον, παρά τα κολακευτικά λόγια, παρά τα δημοσιεύματα, επίσημη πρόταση δεν έγινε ποτέ. Ακόμη κι αν γινόταν, πιθανότατα, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θα την απέρριπτε. Είχε σαν «σύμμαχο», άλλωστε, και τη νομοθεσία της εποχής με τα 5ετή συμβόλαια. Μια νομοθεσία που έδινε όλη τη δύναμη στις ομάδες και την αφαιρούσε ολοκληρωτικά από τους ποδοσφαιριστές.
Οπως και να έχει, όμως, το όνομα του Σαραβάκου συνδέθηκε με αυτό της Γιουβέντους. Και συνδέθηκε σε τέτοιο βαθμό, λόγω εκείνων των εμφανίσεών του σε εκείνα τα δύο παιχνίδια, ώστε να τον θυμούνται όλοι και τα επόμενα χρόνια. «Σε θυμάμαι από τα ματς με τη Γιουβέντους το 1987. Είσαι σπουδαίος ποδοσφαιριστής, αυτά που έκανες απόψε είναι απίθανα», του είχε πει ο Σουηδός Νιλς Λίντχολμ, θρύλος των Μίλαν και Ρόμα, μετά την απίθανη εμφάνισή του στο Γκέτεμποργκ – Παναθηναϊκός τον Νοέμβριο του 1991, όταν απέκλεισε μόνος του τη σουηδική ομάδα.
Οσο για τη Γιούβε; Επίσης δεν ξέχασε ποτέ τον Σαραβάκο, όπως αποδείχθηκε το 2015. Τότε που στο επίσημο κανάλι του κλαμπ, έπαιξε ένα βίντεο με τα 20 πιο όμορφα γκολ που έχουν δεχθεί οι Μπιανκονέρι στην Ευρώπη. Το ένα από αυτά τα 20, λοιπόν, ήταν αυτό της 21ης Οκτωβρίου 1987 στο ΟΑΚΑ…
Διαβάστε στο italians.gr
Νίκος Αναστόπουλος: Η μεταγραφή στην Αβελίνο και τα απίθανα σκηνικά που έζησε με τη μαφία