Στις σελίδες της «Gazzetta dello Sport» της 9ης Απριλίου του 2014, δεσπόζουν ο Παναγιώτης Κονέ με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ως πρωταγωνιστές της Μπολόνια.
«Hellas Bologna», γράφει η ιταλική εφημερίδα και αναφέρεται στη προσπάθεια των «ροσομπλού» να παραμείνουν στη Serie A. Οι δύο τους, με τα γκολ τους, τις ασίστ τους και τις εμφανίσεις τους κάλυψαν το κενό του Αλεσάντρο Ντιαμάντι, ο οποίος επέλεξε το «χρυσό» συμβόλαιο που του πρόσφεραν στην Κίνα – όταν ακόμη έδιναν λεφτά οι κινέζικες ομάδες.
Το θέμα, αφιερωμένο στον νυν τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ και στον ποδοσφαιριστή της κυπριακής Ανόρθωσης, πλέον, στεκόταν στις ελπίδες που είχε η Μπολόνια για να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν ο Παναγιώτης Κονέ κι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος είχαν «λάμψει» στο «Τζουζέπε Μεάτσα» βοηθώντας την ομάδα τους να πάρει ισοπαλία 2-2 από την Ίντερ. Το… σύνθημα εκείνες τις μέρες στο «Ρενάτο Νταλ’ Άρα» ήταν «Ελλαδάρα, Ελλαδάρα» κι οι έπαινοι έρρεαν για το ελληνικό δίδυμο…
«Δίπλα στον Παναγιώτη Κονέ, τον πιο ταλαντούχο ποδοσφαιριστή της ομάδας των μπολονέζι, ο οποίος πήρε τη θέση του Ντιαμάντι στο γήπεδο ισοφαρίζοντάς τον ως πρώτος σκόρερ φέτος με 5 γκολ, δρα ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, αμφότεροι διεθνείς με κοινή παρουσία στις μικρές εθνικές. Τεχνικά και τακτικά είναι διαφορετικοί που μπορούν, ωστόσο, να αλληλοσυμπληρωθούν στην επίθεση», έγραφε η «Gazzetta dello Sport» και συνέχιζε: «στη φετινή Μπολόνια που ιδρώνει να βρει τον δρόμο στα αντίπαλα δίχτυα μετρούν στο σύνολο οκτώ τέρματα όσα ακριβώς επιδεικνύει όλη η επιθετική γραμμή των «ροσομπλού» μαζί, ήτοι οι Μπιάνκι, Μοσκαρντέλι, Ακουαφρέσκα, Παπόνι, Κριστάλδο. Οι δυο τους δεν είχαν μέχρι τώρα σταθερή συνύπαρξη στο γήπεδο για λογαριασμό της Μπολόνια, ήρθε η ώρα να ποντάρει η ομάδα πάνω τους και το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στο Μιλάνο με αντίπαλο την Ιντερ (2-2) επικυρώνει την επιτυχημένη συμβίωση του ελληνικού διδύμου, το οποίο σε αυτό το φινάλε του πρωταθλήματος μπορεί να μετατραπεί στο κρυφό «όπλο» του Μπαλαρντίνι».
Οι αιχμές προς τον Στέφανο Πιόλι
Κι ο καλός Νταβίντε Μπαλαρντίνι δεχόταν τα θετικά σχόλια του Τύπου για τις αποφάσεις του, ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και στο δημοσίευμα της «Gazzetta dello Sport» ήταν εμφανείς οι αιχμές προς τον προκάτοχό του που δεν τους έβαζε περισσότερο. Το όνομά αυτού; Στέφανο Πιόλι, ο νυν προπονητής της Μίλαν, κατά πολλούς ο υπεύθυνος της… αναγέννησης των «ροσονέρι».
Η «Hellas Bologna», είχε σύντομη διάρκεια ζωής – μόνο για τη σεζόν 2013-14, αλλά τα όσα είδαν στο γήπεδο από τους Κονέ και Χριστοδουλόπουλο τους ικανοποίησαν. Ο Αλμπάνο Γκουαράλντι, τότε πρόεδρος του συλλόγου, δήλωνε εκείνη την εποχή όταν αξιολογούσε το mercato της ομάδας του: «τουλάχιστον με τους Έλληνες δεν κάναμε λάθος!».
Οι «φελζινέι» μπορεί να μην γλίτωσαν τελικά την πτώση στη Serie B, αλλά γέμισαν τα ταμεία τους χάρη στους Έλληνες άσους: 4,5 εκατομμύρια ευρώ έδωσε η Ουντινέζε για τον Κονέ και 1,3 εκατομμύρια ευρώ η Βερόνα για τον Χριστοδουλόπουλο. Σχεδόν το 1/3 των συνολικών εσόδων από τις πωλήσεις που έκανε το κλαμπ το καλοκαίρι του 2014. Με λίγα λόγια «έχτισαν» και την Μπολόνια του μέλλοντος. Κυρίως, όμως, «έχτισαν» το… καλό όνομα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στο calcio, πέρα από μια καλή καριέρα και για τους δύο σε ιταλικές ομάδες.
Η εμπειρία στην Μπολόνια, πάντως, δεν πέρασε ανεκμετάλλευτη και δεν ήταν η μόνη κοινή τους σε επίπεδο συλλόγων. Ο Απρίλιος του 2018 τους βρήκε συμπαίκτες στην ΑΕΚ, να έχουν ηγετικό ρόλο στους «κιτρινόμαυρους» εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου καθώς η ομάδα τους πανηγύριζε εκείνον το μήνα σημαντικές νίκες που την ώθησαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας έπειτα από 24 χρόνια.
Διαβάστε στο italians.gr
Δημήτρης Σαραβάκος: Γιατί δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή στη Γιουβέντους
Νίκος Αναστόπουλος: Η μεταγραφή στην Αβελίνο και τα απίθανα σκηνικά που έζησε με τη μαφία
Ελλάς Βερόνα: Γιατί μια ιταλική ομάδα ονομάστηκε «Ελλάς»
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Μπολόνια στο Twitter