Μπορεί να μη γίνεται συχνά, αλλά και το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει δώσει παίκτες στο ελληνικό, με μεταγραφές παικτών που είχαν προκαλέσει συζητήσεις.
Το να θέλει να πάρει κάποιος μεταγραφή στην Ιταλία είναι λογικό. Ποιος δεν θα ήθελε, δηλαδή, να ζήσει τη Serie A; Το ιταλικό ποδόσφαιρο; Στο πέρασμα του χρόνου, όμως, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις παικτών που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. Από την Ιταλία στην Ελλάδα, δηλαδή. Οπως έκανε ο Κώστας Μανωλάς πριν λίγες μέρες, επιστρέφοντας στον Ολυμπιακό. Με αφορμή αυτή τη μεταγραφή, λοιπόν, εστιάζουμε σε άλλες πέντε. Σε πέντε μεταγραφικές υποθέσεις που προκάλεσαν θόρυβο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. Για διάφορους λόγους…
Πάουλο Σόουζα: Από Ιντερ σε Παναθηναϊκό
Το καλοκαίρι του 2000 οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεσηκώθηκαν στην είδηση της απόκτησης του Πάουλο Σόουζα. Και ήταν λογικό. Οχι μόνο επειδή η ομάδα τους έδωσε 1,8 εκατ. ευρώ στην Ιντερ, αλλά και επειδή ήταν μεγάλο όνομα. Βασικός στη Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι τη διετία 1994-96, ο Πορτογάλος κατέκτησε πρωτάθλημα και Champions League, ενώ την κούπα με τα μεγάλα αυτιά την έκανε δική του και το 1997 με τη Ντόρτμουντ. Ποδοσφαιριστής μεγάλης κλάσης, μπορεί όταν ήρθε στην Ελλάδα να ήταν στα τελειώματα της καριέρας του, αλλά ξεχώρισε. Για εκείνο το γκολ-φάουλ κόντρα στη Γιούβε, για την άνεση στο παιχνίδι του, για όσα έμαθε στους συμπαίκτες του.
Γρηγόρης Γεωργάτος: Από Ιντερ σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
Η πιο ιδιαίτερη περίπτωση Ελληνα ποδοσφαιριστή που πήγε στο εξωτερικό για να επιστρέψει. Μετά την εκπληκτική σεζόν 1988-99, ο Γεωργάτος πήρε μια μεγάλη μεταγραφή στην Ιντερ. Και όχι μόνο πήγε εκεί αλλά έγινε και βασικός αμέσως. Ο Ελληνας αριστερός μπακ-χαφ ήταν φίλος με τον Βιέρι, τα έλεγε με τον Ρονάλντο, τα πήγαινε καλά με όλους γενικά. Δεν του άρεσε όμως… Του έλειπε η Ελλάδα όπως είχε πει, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά να γυρίσει στον Ολυμπιακό ως δανεικός. Εμεινε ένα χρόνο, τελείωσε ο δανεισμός, επέστρεψε στους Νερατζούρι αλλά δεν ήταν το ίδιο καλός. Και τελικά το καλοκαίρι του 2002 επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα, για την ΑΕΚ αυτή τη φορά, η οποία τον αγόρασε από τους Μιλανέζους.
Τζουζέπε Σινιόρι: Από Μπολόνια σε Ηρακλή
Εβαλε 187 στη Serie A με τις φανέλες των Φότζια, Λάτσιο, Σαμπντόρια και Μπολόνια. Υπήρξε τρεις χρονιές πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος. Εγινε είδωλο για τους Λατσιάλι, τον αγάπησαν στη Μπολόνια και το 2004… απογείωσε τους οπαδούς του Ηρακλή. Η υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία έμεινε στην ιστορία, όπως και η… αποτυχημένη παρουσία του στην Ελλάδα. Ο καλύτερος σκόρερ που ήρθε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν σκόραρε ούτε μία φορά σε αυτό, αφού έπαιξε μόλις 5 φορές. Αντιμετωπίζοντας συνθήκες που δεν φανταζόταν, όπως η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, ο Σινιόρι αποφάσισε τελικά να φύγει λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2004. Λίγους μήνες, δηλαδή, μετά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη…
Θοδωρής Ζαγοράκης: Από Μπολόνια σε ΠΑΟΚ
Το καλοκαίρι του 2004 έκανε μαγικά πράγματα, όπως και όλη η εθνική ομάδα, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Πρωταθλητής Ευρώπης και MVP του Euro, ο Ζαγοράκης άφησε την Ελλάδα και την ΑΕΚ παίρνοντας μεταγραφή στη Μπολόνια. Στους Ροσομπλού ο Ελληνας μέσος υπέγραψε διετίες συμβόλαιο, αλλά δεν περνούσε καλά. Οι εμφανίσεις του δεν ήταν καλές, η προσαρμογή αποδείχθηκε δύσκολη και ο ΠΑΟΚ… περίμενε. Και δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ τελικά. Το καλοκαίρι του 2005, ένα χρόνο μετά την άφιξη του στην Ιταλία, ο Ζαγοράκης έλυσε το συμβόλαιο με τους Ροσομπλού για να επιστρέψει στους ασπρόμαυρους. Οι οπαδοί των οποίων τού επιφύλαξαν, φυσικά, αποθεωτική υποδοχή στο αεροδρόμιο Μακεδονία.
Τραϊανός Δέλλας: Από Ρόμα σε ΑΕΚ
Οταν ο Ελληνας αμυντικός άφηνε την ΑΕΚ για να υπογράψει στην Περούτζια το 2001, ονειρευόταν καριέρα στην Ιταλία. Και η αλήθεια είναι ότι τα πήγε καλά. Αν δεν συνέβαινε αυτό, άλλωστε, δεν θα έπαιρνε μεταγραφή – προαγωγή στη Ρόμα. Εκεί ο Δέλλας έπαιξε υπό τις οδηγίες του Φάμπιο Καπέλο ενώ έγινε καλός φίλος και με τον Φραντσέσκο Τότι. Κάποια προβλήματα τραυματισμών, όμως, δεν του επέτρεψαν να δείξει όλα όσα μπορούσε. Ετσι, το καλοκαίρι του 2005, έπειτα από μια τριετία στη Ρώμη και τετραετία στην Ιταλία, είχε έρθει η ώρα της επιστροφής: Αποδέσμευση από τους Τζαλορόσι και υπογραφή στην ΑΕΚ, με τους Ρωμαίους να μην τον έχουν ξεχάσει πάντως. Και αποδεικνύεται κάθε φορά που αποφασίζει να επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα και την πρώην ομάδα του.
Διαβάστε στο italians.gr
Πέντε Ιταλοί ποδοσφαιριστές που απέτυχαν στην Ελλάδα
Νίκος Αναστόπουλος: Η μεταγραφή στην Αβελίνο και τα απίθανα σκηνικά που έζησε με τη μαφία
Δημήτρης Σαραβάκος: Γιατί δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή στη Γιουβέντους