Ο Νίκος Αναστόπουλος άνοιξε τον δρόμο προς τη Serie A για τους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος και κάποιοι θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλα πράγματα.
Ηταν καλοκαίρι του 1987 όταν ο Έλληνας φορ άφηνε τη χώρα μας και τον Ολυμπιακό για να πάει στην Αβελίνο. Μια μεγάλη μεταγραφή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά άνοιγε η πόρτα της Serie A. Ο «Αναστό», τελικά, έμεινε μόνο ένα χρόνο στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως έζησε πολλά… Και από εκεί και πέρα, όταν άνοιξαν τα σύνορα με την απόφαση Μποσμάν, ακολούθησαν κι άλλοι. Τώρα πλέον, δεκαετίες μετά, είναι πολλοί οι Ελληνες που έχουν παίξει στην Ιταλία. Οπως και οι «Ελληνες», παίκτες δηλαδή που προέρχονταν από το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη κι αν ήταν άλλων εθνικοτήτων. Κάποιοι από αυτούς έκαναν καλά πράγματα, κάποιοι άλλοι όχι.
Οπως και να έχει, εμείς θα σταθούμε αυτή τη φορά σε τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να πετύχουν. Θα μπορούσαν να πιάσουν, να κάνουν καριέρα και στην Ιταλία, στη Serie A. Και δεν αναφερόμαστε σε παίκτες που έπαιξαν, τελικά, σε άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτούς τούς αφήνουμε έξω αυτή τη φορά για να εστιάσουμε σε τρεις παίκτες που δεν έφυγαν από την Ελλάδα. Τρεις παίκτες που δεν έπαιξαν σε κανένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τρεις παίκτες που θα μπορούσαν να τα πάνε εξαιρετικά στην Ιταλία. Κι ας ήταν το επίπεδο της Serie A τότε πιο υψηλό από αυτό που επικρατεί τώρα…
Δημήτρης Σαραβάκος
Ο ένας εξ αυτών των παικτών, φυσικά, είναι ο Δημήτρης Σαραβάκος. Ενας από τους σπουδαιότερους Ελληνες παίκτες όλων των εποχών. Ενας παίκτης που βρέθηκε στο στόχαστρο της Γιουβέντους μετά τα παιχνίδια της με τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1987-88. Και αναφερόμαστε σε μια εποχή στην οποία οι ξένοι παίκτες σε κάθε ομάδα ήταν μόνο τρεις. Κι όμως, η Κυρία ήθελε μία από αυτές τις τρεις θέσεις να τις δώσει σε έναν Ελληνα. Οχι σε όποιον κι όποιον, όμως, αλλά στον παίκτη τον οποίο είχε αποθεώσει και ο μεγάλος Αντόνιο Καμπρίνι.
Παρά το ενδιαφέρον των Μπιανκονέρι, όμως, το θέμα δεν προχώρησε. Γιατί; Επειδή στο τέλος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές… φοβήθηκαν. Ο Σαραβάκος, ο πρωταγωνιστής στην όλη υπόθεση, φοβήθηκε ότι στο τέλος μπορεί να μην έπιανε. Ο Παναθηναϊκός, η διοίκησή του δηλαδή, φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να τον αναπληρώσει όπως έπρεπε. Και η Γιούβε, στο τέλος, φοβήθηκε μήπως ήταν μεγάλο ρίσκο να εμπιστευθεί έναν Ελληνα ποδοσφαιριστή. Ετσι, παρά το δεδομένο ενδιαφέρον, το θέμα δεν προχώρησε και ο Σαραβάκος παρέμεινε στην Ελλάδα.
Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς
Τη σεζόν 1998-99 ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους «8» του Champions League, όπου και αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους. Ηταν ένας αποκλεισμός που πόνεσε τους Πειραιώτες με τον τρόπο που έγινε, με την ισοφάριση του Αντόνιο Κόντε στο ΟΑΚΑ λίγα λεπτά πριν τη λήξη δηλαδή. Ηταν, όμως, παράλληλα και δύο παιχνίδια στα οποία όλη η Ιταλία είδε και εκτίμησε την αξία του Σέρβου εξτρέμ. Ετσι, δεν άργησε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ιταλικών ομάδων και κυρίως των Λάτσιο και Γιουβέντους. Και μιλάμε για μια περίοδο στην οποία οι Λατσιάλι και οι Μπιανκονέρι είχαν… τους πάντες. Είχαν ένα ρόστερ γεμάτο αστέρια από κάθε σημείο του πλανήτη.
Σε αυτό το ρόστερ, λοιπόν, θα μπορούσε να προστεθεί και ο Τζόρτζεβιτς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, μάλιστα, η Λάτσιο είχε μιλήσει όχι μόνο με τον παίκτη αλλά και με τον Ολυμπιακό, ετοιμάζοντας την πρότασή της. Στο τέλος, όμως, δεν έγινε τίποτα. Γιατί; Οι εκδοχές είναι δύο… Η μία λέει ότι παρά το έντονο ενδιαφέρον, οι Ρωμαίοι τελικά δεν προχώρησαν στην κατάθεση επίσημης πρότασης. Η δεύτερη λέει ότι έγινε πρόταση αλλά οι Πειραιώτες ζήτησαν περισσότερα λεφτά και ο Τζόρτζεβιτς, από την πλευρά του, δεν πίεσε για να γίνει η μεταγραφή. Οπως και να έχει, η ευκαιρία που είχε για να αποδείξει την αξία του στο υψηλότερο επίπεδο, χάθηκε…
Αντώνης Νικοπολίδης
Από το 1989 μέχρι το 2004 ήταν στον Παναθηναϊκό και από το 2004 μέχρι το 2011 στον Ολυμπιακό. Αυτές ήταν οι δύο ομάδες στις οποίες πέρασε όλη του την καριέρα ο παλαίμαχος Ελληνας τερματοφύλακας, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την ομάδα της πόλης του. Την Αναγέννηση Αρτας. Η περίπτωση του, πάντως, είναι λίγο περίεργη αφού άργησε περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς να δείξει την αξία του. Από τη στιγμή που έγινε αυτό, όμως, όλοι τον αναγνώρισαν. Και δεν αναφερόμαστε στους Ελληνες αλλά και στους Ευρωπαίους, οι οποίοι τον έβλεπαν στο Champions League και τον είδαν και στο Euro 2004.
Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια, όταν ήταν στον Ολυμπιακό, υπήρξαν φήμες για ενδιαφέρον ιταλικών ομάδων. Ενδιαφέρον, όμως, που δεν οδήγησε κάπου. Ο Νικοπολίδης δεν έδειξε να ενδιαφέρεται ποτέ για μεταγραφή στο εξωτερικό, ενώ και οι Πειραιώτες δεν έδειχναν διατεθειμένοι να τον παραχωρήσουν. Ο Ελληνας πορτιέρε, επομένως, δεν έζησε ποτέ την ατμόσφαιρα της Serie A ή κάποιου άλλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όμως, ότι θα μπορούσε να σταθεί με επιτυχία στο ιταλικό πρωτάθλημα. Εκεί όπου πάντα είχαν, έχουν και θα έχουν μια αδυναμία στους τερματοφύλακες…
Διαβάστε στο italians.gr
Νίκος Αναστόπουλος: Η μεταγραφή στην Αβελίνο και τα απίθανα σκηνικά που έζησε με τη μαφία
Δημήτρης Σαραβάκος: Γιατί δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή στη Γιουβέντους
Οταν ο Μότζι «έστησε» την ΑΕΚ του Γενεράκη στο παιχνίδι με την Τορίνο