Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την άφιξή του στην Ιταλία για να φορέσει τη φανέλα της Ρόμα, ο Κώστας Μανωλάς αφήνει τη Νάπολι και τη Serie A για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ηταν καλοκαίρι του 2014 όταν τα ρεπορτάζ σε Ελλάδα και Ιταλία διαδέχονταν το ένα το άλλο: Πού θα συνέχιζε την καριέρα του ο Μανωλάς; Στη Ρόμα ή στη Γιουβέντους; Ηταν δεδομένο ότι είχε έρθει η ώρα να αφήσει την Ελλάδα και ότι θα έπαιρνε μεταγραφική σε ιταλική ομάδα, αλλά δεν ήταν γνωστό ποια θα ήταν αυτή. Τελικά ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός ντύθηκε Τζαλορόσο και ο στόχος που τέθηκε ήταν ξεκάθαρος. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ηταν η Ρόμα του Ρούντι Γκαρσία, αυτή που την προηγούμενη σεζόν είχε κάνει ρεκόρ βαθμών, αλλά είχε πέσει πάνω στη Γιούβε που είχε πάρει 102. Το πρωτάθλημα, τελικά, ο Μανωλάς δεν το κατέκτησε. Ούτε στη Ρώμη, ούτε στη Νάπολη, στην οποία μετακόμισε το 2019. Αυτό, όμως, δεν τον μειώνει.
Πιο βαρύ, για παράδειγμα, ήταν το γεγονός ότι αγωνιστικά δεν έκανε το επόμενο βήμα, παρά η μη κατάκτηση του scudetto. Στην 5ετία του στην Αιώνια Πόλη ο Ελληνας αμυντικός πρωταγωνίστησε σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια. Γιουβέντους, Μπάγερν Μονάχου, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν κάποιες από τις ομάδες που τον «ήθελαν». Ετσι, τουλάχιστον, έλεγε ο μάνατζέρ του. Πρόταση, όμως, δεν κατέθεσε καμία εξ αυτών. Ο Μανωλάς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για τον εξής λόγο: Εκανε μεταγραφή 34 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αυτή να τον ανεβάσει. Αγωνιστικά ή ως στάτους. Το καλοκαίρι του 2019 η Νάπολι έδωσε 12 εκατ. ευρώ στη Ρόμα συν τον Ντιαβαρά (κοστολογήθηκε στα 22 εκατ. ευρώ) για να πλησιάσει στα 36 της ρήτρας.
Ελληνας ποδοσφαιριστής που να έχει κάνει τόσο ακριβή μεταγραφή δεν υπάρχει άλλος. Και το συμβόλαιο που υπέγραψε στους Παρτενοπέι ήταν πολύ καλό. Μιλάμε για 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν, επομένως, το κριτήριο είναι το οικονομικό, τότε ο Μανωλάς στην Ιταλία ήταν απολύτως επιτυχημένος. Αυτή η ακριβή μεταγραφή, όμως, ήταν για τους Ιταλούς και η απόδειξη ότι όντως δεν είχε εξελιχθεί αγωνιστικά. Οτι δεν είχε βελτιωθεί όσο θα μπορούσε. Γιατί; Επειδή πήρε μεταγραφή σε μια… ίδια κατάσταση. Εφυγε από τη διεκδικήτρια αλλά αουτσάιντερ για τον τίτλο Ρόμα, πηγαίνοντας στη διεκδικήτρια αλλά αουτσάιντερ για τον τίτλο Νάπολι. Τα κυβικά, πάνω-κάτω, ήταν ίδια αγωνιστικά.
Η κεφαλιά με τη Ρόμα και το σπριντ του Ιγουαΐν…
Ο ίδιος, βέβαια, οικονομικά βγήκε κερδισμένος. Οπως κέρδος ήταν, εμπειρία μεγάλη και δεν τυχαίνει σε όλους, το να μοιραστεί τα αποδυτήρια με τον Φραντσέσκο Τότι. Ή με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι. Το να φορέσει τη φανέλα της ομάδας του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το να αντιμετωπίζει κάθε Κυριακή τον Τέβες ή τον Ιγουαΐν ή τον Ιμπραΐμοβιτς μετά ή τον Λουκάκου ή τον Ρονάλντο κλπ. Οι αγωνιστικές παραστάσεις του είναι γεμάτες. Πιο γεμάτες από ό,τι οποιουδήποτε Ελληνα παίκτη αυτή τη στιγμή. Και είναι παραστάσεις στις οποίες ο ίδιος πρωταγωνιστούσε. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.
Ποιος θα ξεχάσει στη Ρώμη ή στην Ιταλία την επική ανατροπή – πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα; Κανείς. Και γι’ αυτό πάντα το γκολ του, η κεφαλιά του 3-0, θα μνημονεύεται στη γειτονική χώρα. Οπως θα μνημονεύεται και το γεγονός ότι δεν μπορούσε, από ένα σημείο κι έπειτα, να πάρει στο σπριντ τον Ιγουαΐν… Είχε συμβεί σε αγώνα Μίλαν – Ρόμα και ήταν μια σοβαρή ένδειξη της μη εξέλιξής του. Της στασιμότητάς του, από ένα σημείο κι έπειτα. Χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ο Μανωλάς έζησε 7,5 γεμάτα χρόνια στη Serie A. Και πήρε, για το onore, και ένα κύπελλο Ιταλίας με τη φανέλα της Νάπολι. Και στον ιταλικό νότο, ειδικά, κάθε κούπα έχει τη δική της αξία. Οπως και όλο αυτό που έζησε στην Ιταλία ο Ελληνας αμυντικός, όπως κι αν εξελίχθηκαν τα πράγματα…
Διαβάστε τα νέα της Νάπολι στο italians.gr
Διαβάστε τα νέα της Ρόμα στο italians.gr
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Ρόμα στο Twitter