Η απόφαση για τιμωρία της Γιουβέντους με μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τη Serie A.
Στην Κίνα του Μάο, λένε, το δόγμα ήταν το εξής: «Τιμωρήστε σκληρά τον πιο δυνατό για να συμμορφωθούν έτσι οι πιο αδύναμοι». Δεν ξέρουμε πόσοι στην Ιταλία του σήμερα θα ήθελαν να ζουν στην Κίνα του Μάο, ξέρουμε όμως ότι όσοι ζουν στην Ιταλία και έχουν λόγο για το ποδόσφαιρο της χώρας το έχουν οδηγήσει σε ένα δρόμο από τον οποίο δεν θα μπορέσει να βγει. Οχι για τις επόμενες μία-δύο δεκαετίες τουλάχιστον. Τουλάχιστον. Και το οδήγησαν εκεί με μαθηματική ακρίβεια, δείχνοντας αδιανόητη απροθυμία στο να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό. Να βάλουν ένα νομικό πλαίσιο που θα ήταν σαφές και αυστηρό. Να θέσουν κανόνες που θα ήταν ευδιάκριτοι και θα ακολουθούσαν οι πάντες, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα ήταν ελκυστικό για όλους. Και πάνω από όλα για τους χορηγούς.
Αυτούς τους χορηγούς που η Serie A έψαχνε και δεν έβρισκε εδώ και 16-17 χρόνια. Αυτούς τους χορηγούς στους οποίους λέει τώρα «μείνετε μακριά, επενδύστε οπουδήποτε αλλού εκτός από εδώ». Η απόφαση για τιμωρία της Γιουβέντους με μια δικαστική απόφαση που λέει ότι μια ομάδα πουλάει στον εαυτό της και αγοράζει από τον εαυτό της, γιατί αυτό λέει αυτή η απόφαση για -15 στους Μπιανκονέρι και αθώωση όλων των άλλων ομάδων, μια απόφαση που ανοίγει νέους νομικούς ορίζοντες πλέον που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, πρόσκαιρα θα γίνει δεκτή με πανηγυρισμούς από τους οπαδούς όλων των άλλων ομάδων πλην της Γιούβε. Σύντομα όμως, πιο σύντομα από ό,τι χρειάστηκε μετά τις αποφάσεις του 2006, θα γίνει κατανοητό σε όλους ότι είναι η ταφόπλακα του ιταλικού πρωταθλήματος.
Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, η Ιταλία δίνει μια τεράστια ασίστ στους πρώην ανταγωνιστές της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το Calciopoli και οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε, έδωσαν το δικαίωμα στην Premier League να προσπεράσει τη Serie A. Και σιγά-σιγά την προσπέρασαν και η La Liga και η Bundesliga. Παρένθεση: Υπάρχει έστω ένας που να πιστεύει ότι οι Αγγλοι θα υποβίβαζαν ή θα υποβιβάσουν αν χρειαστεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή τη Λίβερπουλ; Πιστεύει κανείς ότι οι Ισπανοί θα ρίξουν ποτέ κατηγορία τη Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα; Περνάει από το μυαλό κάποιου ότι οι Γερμανοί θα γκρέμιζαν τη Μπάγερν; Οχι, γιατί αυτό θα διέλυε το προϊόν τους. Αυτό που πουλάνε. Αυτό που τους φέρνει του κόσμου τα δισ. Οι Ιταλοί, από την πλευρά τους, το έκαναν. Και τώρα το ξανακάνουν, δίνοντας τη χαριστική βολή στους εαυτούς τους, στο πρωτάθλημά τους, στο ποδόσφαιρό τους.
Εύλογα, βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς «και τι να γίνει; Να μην τιμωρηθεί η Γιουβέντους αν πρέπει να τιμωρηθεί;». Η απάντηση είναι ότι μπορεί να τιμωρηθεί με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να τιμωρηθεί με σιωπηλό τρόπο το 2006, με μια συμφωνία κυρίων για αποχή από τους τίτλους για κάποια χρόνια. Οχι με το να φωνάξουν οι Ιταλοί σε όλο τον κόσμο ότι «διαλύουμε το πρωτάθλημα μας για να το παίξουμε καλοί και αυστηροί». Δεύτερη παρένθεση: Το 2006 υπήρχαν 150.000 τηλεφωνικές συνομιλίες. Από αυτές, τους Τορινέζους αφορούσαν οι 50. Και ήταν οι μόνες που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη, αφού οι υπόλοιπες 149.950 ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την 5ετία που σήμανε παραγραφή. Ιταλικό, αν μη τι άλλο… Και ιταλικό, όσο πιο ιταλικό γίνεται, είναι αυτό που έχει συμβεί και τα τελευταία χρόνια, αυτό που συμβαίνει τώρα.
Ολοι είναι παραπλανημένοι ως εκεί που δεν πάει…
Οι Γιουβεντίνοι, αν κρίνουμε και από όσα διαβάζουμε στα ιταλικά ΜΜΕ, από τις αντιδράσεις τους στα social media, είναι έξαλλοι. Οι μη Γιουβεντίνοι, αν κρίνουμε από όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ και στα social media, είναι ευτυχισμένοι. Ολοι μαζί, και οι μεν και οι δε, είναι παραπλανημένοι ως εκεί που δεν πάει. Είναι θύματα μιας κατάστασης που οδηγεί τη Serie A στον αφανισμό, γιατί για τη Serie A αφανισμός είναι το να αποτελεί πλέον ένα περιφερειακό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα που δεν θα μπορεί να κρατήσει τους καλύτερους παίκτες του, ένα πρωτάθλημα που δεν θα προσελκύει για κανένα λόγο κάποιο ανερχόμενο αστέρι.
Και μάλλον αυτό αξίζει, τελικά, σε ένα πρωτάθλημα, στο οποίο ποτέ κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά ώστε να θέσει τους κανόνες που έπρεπε. Κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά ώστε να εξασφαλίσει πως θα είναι ένα πρωτάθλημα που θα δείχνει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι πήρε το μάθημά του από το 2006. Γιατί και τότε ο πιο δυνατός τιμωρήθηκε και μάλιστα σκληρά, με υποβιβασμό, αφαίρεση δύο πρωταθλημάτων και οικονομική καταστροφή, αλλά κανείς δεν πήρε κανένα μάθημα. Γι’ αυτό λίγα χρόνια μετά αυτός που καταστράφηκε το 2006 κάλυψε γρήγορα την απόσταση και πήρε 9 σερί πρωταθλήματα φτιάχνοντας και δικό του γήπεδο… Η μεγαλύτερη απόδειξη, αυτά τα 9 σερί πρωταθλήματα της Γιούβε και το ιδιόκτητο γήπεδο, για το πόσο ανίκανοι είναι όσοι ορίζουν τις τύχες της Serie A.
Και από εκεί και πέρα, η ανικανότητά τους αποδεικνυόταν και αποδεικνύεται συνεχώς. Πώς; Μέσω του «μπάτε σκύλοι αλέστε» που καθιέρωσαν σαν λογική, αφού κανείς ποτέ δεν είχε διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά. Ετσι, τα τελευταία μόνο χρόνια, χωρίς να πάμε πιο πίσω, έχουμε δει να συμβαίνουν στο ιταλικό ποδόσφαιρο πράγματα αδιανόητα για οποιοδήποτε σοβαρό πρωτάθλημα. Και καλό θα είναι να τα απαριθμήσουμε, έτσι, για το onore…
– Ξέρει κανείς σήμερα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Μίλαν; Γιατί ο Πάολο Μαλντίνι σίγουρα δεν ξέρει. Αυτό που ξέρει ο ιστορικός αρχηγός των Ροσονέρι, όμως, είναι το εξής: Σιγουρα ιδιοκτήτης της Μίλαν δεν είναι ο Τζέρι Καρντινάλε και η RedBird. Η Μίλαν των 7 Champions League έχει αλλάξει τρεις ιδιοκτησίες μέσα σε 6 χρόνια (!) και κανείς δεν είναι σίγουρος σήμερα για το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της. Κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να το ψάξει, λες και μιλάμε για τη Σαμπενεντετέζε…
– Η Ιντερ πήρε πρωτάθλημα το 2021 χωρίς να πληρώνει μισθούς επί μήνες. Αυτό, με βάση τον νόμο, σημαίνει αφαίρεση βαθμών για κάθε μήνα που δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί. Την ίδια σεζόν, το 2020-21, στη Serie B ομάδες τιμωρήθηκαν με αφαιρέσεις βαθμών για τον ίδιο λόγο. Αντεχε η Serie A ένα σκάνδαλο με αφαιρέσεις βαθμών και τελικά τίτλου από τους Νερατζούρι; Οχι. Γιατί; Επειδή μετά το 2006 δεν έγινε απολύτως τίποτα ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα πραγματικά σοβαρό πρωτάθλημα.
– Η Ρόμα από το 2018 μέχρι και το 2022 δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να πάρει άδεια συμμετοχής στη Serie A. Ενδεχομένως να μην τις πληρεί ούτε φέτος. Μιλάμε για χρέη εκατοντάδων εκατ. ευρώ και για ισολογισμούς που βασίζονταν αποκλειστικά και μόνο στις plusvalenze. Αντεχε η Serie A ένα σκάνδαλο με αποκλεισμό των Τζαλορόσι από τη Serie A; Οχι. Γιατί; Επειδή μετά το 2006 δεν έγινε απολύτως τίποτα ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα πραγματικά σοβαρό πρωτάθλημα.
– Οι Λάτσιο και Σαλερνιτάνα μπήκαν στο περσινό πρωτάθλημα, αυτό της σεζόν 2021-22, έχοντας τον ίδιο ιδιοκτήτη. Τον Κλαούντιο Λοτίτο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι Λάτσιο και Σαλερνιτάνα έπρεπε αυτομάτως να πάνε στη Serie B. Αντεχε η Serie A ένα σκάνδαλο με υποβιβασμό των Λατσιάλι πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα; Οχι. Γιατί; Επειδή μετά το 2006 δεν έγινε απολύτως τίποτα ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα πραγματικά σοβαρό πρωτάθλημα.
– Η Νάπολι θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα έχοντας για πρώτο σκόρερ σε αυτό τον Βίκτορ Οσιμέν. Αν κάποιος ψάξει σοβαρά το πώς έγινε η μεταγραφή του Οσιμέν από τη Λιλ στους Παρτενοπέι ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Και η ομάδα να τιμωρηθεί με αφαίρεση κάμποσων βαθμών. Αντέχει η Serie A ένα τέτοιο σκάνδαλο και ειδικά φέτος που οι Ναπολιτάνοι πάνε για το πρώτο πρωτάθλημά τους μετά το 1990; Οχι. Γιατί; Επειδή μετά το 2006 δεν έγινε απολύτως τίποτα ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα πραγματικά σοβαρό πρωτάθλημα.
– Η Φιορεντίνα του Ρόκο Κομίσο, ο οποίος περιέργως έχει παραμείνει σιωπηλός τους τελευταίους μήνες, εξασφαλίζει άδεια συμμετοχής στη Serie A τα τελευταία χρόνια αποκλειστικά και μόνο λόγω των χρημάτων που έχει πάρει από τη Γιουβέντους μέσω πωλήσεων παικτών σε αυτή. Ούτε έναν χορηγό δεν κατάφερε να βρει για τους Βιόλα ο Ιταλοαμερικανός ιδιοκτήτης τους. Γιατί δεν μπορεί να βρει χορηγούς αν και έχει όλη την καλή διάθεση να ασχοληθεί ο ίδιος και φτιάχνει και νέο προπονητικό κέντρο; Επειδή μετά το 2006 δεν έγινε απολύτως τίποτα ώστε να μπουν οι βάσεις για ένα πραγματικά σοβαρό πρωτάθλημα.
Τι θα πουλήσουν στους χορηγούς σε σχέση με Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία;
Η Serie A είναι σήμερα, το σωτήριον έτος 2023, ένα πρωτάθλημα στο οποίο το κανάλι που έχει πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματά του για την Ιταλία, το DAZN, δεν μπορεί να μεταδώσει τους αγώνες! Δεν είναι υπερβολή αλλά η πραγματικότητα. Το Ιντερ – Νάπολι, το ματς που περίμεναν όλοι πώς και πώς στην επανέναρξη μετά το Μουντιάλ, στην Ιταλία το 80% των συνδρομητών του DAZN δεν μπόρεσε να το δει λόγω των συνεχόμενων τεχνικών προβλημάτων της πλατφόρμας εδώ και 1,5 χρόνο, μέχρι που τελικά επενέβη η κυβέρνηση για να τους πει «μην το ξανακάνετε παιδιά, είναι κρίμα»… Και αυτό το πρωτάθλημα θα πρέπει σύντομα να διαπραγματευτεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματα εκτός Ιταλίας.
Πόσα λεφτά, λέτε, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν σε σχέση με την Premier League, τη La Liga ή τη Bundesliga; Πόσα λεφτά θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν από χορηγούς, από τη στιγμή που για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες θα τους πουν ότι έχουν ένα πρωτάθλημα… οίκο ανοχής με αφαιρέσεις βαθμών, υποβιβασμούς και γενικά τιμωρίες ανάλογα με το ποια ομάδα εμπλέκεται στην υπόθεση, άρα ανάλογα με το τι θέλουν τα καταπιεσμένα συναισθήματα των οπαδών;
Οι Ιταλοί αποφασίζουν να τιμωρήσουν τη Γιουβέντους χωρίς αυτή να έχει παραβεί κανένα νόμο, γιατί η plusvalenza είναι νόμιμη και χρησιμοποιείται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεγελάσουν για ακόμη μία φορά τους οπαδούς. Θα πάρει και η Νάπολι το πρωτάθλημα για να πιστέψουν στον νότο ότι όλα είναι καλά και θεωρούν ότι έτσι θα πείσουν τους πάντες πως η ζωή κυλάει αρμονικά. Η αλήθεια, όμως, για το ιταλικό ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετική. Και από εδώ και πέρα, αυτό θα γίνει σαφές σε όλους με επώδυνο τρόπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στις μεταγραφές, στις προοπτικές των ομάδων της κάθε χώρας. Και αυτό, τελικά, θα είναι και το πιο δίκαιο…
Υ.Γ.: Η εθνική Ιταλίας των 4 Παγκοσμίων Κυπέλλων έχει απουσιάσει από τα τελευταία δύο Μουντιάλ και από την ομοσπονδία δεν έχει φύγει κανείς.