Το θέμα που έχει ξεσπάσει στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Σίτι και τις οικονομικές παραβιάσεις αποτελεί μεγάλο μάθημα για τη Serie A.
Η ποδοσφαιρική Ιταλία και κατ’ επέκταση το πρωτάθλημά της έγινε άνω-κάτω πέρυσι λόγω της υπόθεσης Plusvalenza. Λόγω μιας υπόθεσης, δηλαδή, για την οποία δεν υπάρχει καν νόμος. Αρα δεν μπορεί να υπάρχει και τίποτα εκτός νόμου. Οπως και να έχει, τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι η Serie A έγινε άνω-κάτω, με τη βαθμολογία να αλλάζει συνεχώς, λόγω μιας μικρής έως ανύπαρκτης υπόθεσης, απλά και μόνο επειδή αφορούσε μεγάλη ομάδα. Και ακόμη πιο συγκεκριμένα τη Γιουβέντους. Οι 115 οικονομικές παραβιάσεις που φέρεται να έκανε η Μάντσεστερ Σίτι, από την άλλη πλευρά, δεν είναι μικρό έως ανύπαρκτο θέμα. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, όπως οι Times ή η Telegraph. Αντιθέτως, είναι θέμα που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον υποβιβασμό της ομάδας του Μάντσεστερ.
Αυτό, βέβαια, θα πρέπει πρώτα να το δούμε να συμβαίνει για να το πιστέψουμε, γιατί οι Αγγλοι συνηθίζουν να προστατεύουν το προϊον, το πρωτάθλημά τους δηλαδή, με κάθε τρόπο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πάντως, η ουσία δεν αλλάζει. Η Σίτι κατηγορείται για οικονομικές παραβιάσεις και οδηγείται σε αθλητική δίκη. Και οδηγείται σε αθλητική δίκη που θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2024 έπειτα από τη συμφωνία της με τις Αρχές, με την ετυμηγορία να αναμένεται την άνοιξη του 2025. Αλλος κόσμος, δηλαδή, σε σχέση με το πώς λειτουργεί η Ιταλία. Και το δίκιο στην προκειμένη περίπτωση το έχουν, δυστυχώς, οι Αγγλοι.
Ναι, μια αθλητική δίκη δεν γίνεται να διαρκέσει όσο μία… κανονική, σε μη αθλητικό δικαστήριο. Από την άλλη, όμως, δεν γίνεται να διαρκεί και 10-15 λεπτά (και μέσα σε 10-15 λεπτά ένα κλαμπ να χάνει 100 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στο Champions League) όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Γιατί τόσο διαρκούν. Και η τρέλα είναι ότι αυτό δεν θεωρείται και παράλογο. Οταν το δόγμα δεν είναι το «είσαι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο» αλλά το «είσαι ένοχος και πρέπει εσύ να αποδείξεις πως είσαι αθώος», πόσο να διαρκέσει μια δίκη; Πώς να αποδείξεις ότι είσαι αθώος από τη στιγμή που έχεις ήδη κριθεί ένοχος, γι’ αυτό και σε παραπέμπουν σε δίκη;
Ο βρετανικός Τύπος και ο ιταλικός Τύπος, οι Βρετανοί εισαγγελείς και οι Ιταλοί εισαγγελείς
Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σταθούμε και σε μια άλλη μεγάλη, πολύ μεγάλη διαφορά. Οσα χρόνια διαρκούσε η έρευνα των Αρχών για τη Μάντσεστερ Σίτι, δεν διέρρευσε το παραμικρό. Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες δεν έπαιρναν απόρρητα έγγραφα από τους εισαγγελείς. Δεν δημοσιοποιούσαν καθημερινά το περιεχόμενο ηχογραφημένων συνομιλιών. Δεν δημιουργούσαν καθημερινά κλίμα κατά αυτού που ήταν ο στόχος της εισαγγελίας, της ομοσπονδίας, της Λίγκας. Στην Αγγλία, όσο κι αν δεν μας αρέσει, έγιναν όλα όπως πρέπει. Οπως πρέπει να γίνονται σε ένα πολιτισμένο κράτος. Απόλυτος σεβασμός τόσο σε αυτόν που είναι υπό έρευνα όσο και στον νόμο.
Στην Ιταλία, από την άλλη, έγινε το ακριβώς αντίθετο. Και δεν ήταν η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία. Την επόμενη φορά, όποτε κι αν είναι αυτή, θα γίνουν ξανά τα ίδια. Γιατί στην Ιταλία έλλειψη σεβασμού στη Serie A, στο ποδόσφαιρο γενικά, δεν δείχνουν οι ομάδες και οι παράγοντές τους. Δείχνουν οι Αρχές του και τα ΜΜΕ. Το ιταλικό ποδόσφαιρο διασύρεται κάθε φορά που αποφασίζει να επέμβει η ιταλική δικαιοσύνη επειδή αυτή θέλει πάντα με το μέρος της τον Τύπο. Οχι τον νόμο. Και αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει σε μια βιομηχανία δισ. ευρώ όπως είναι το ποδόσφαιρο. Γιατί αυτό είναι. Οχι ένα σπορ πλέον, αλλά μια βιομηχανία δισ. ευρώ.
Οταν, λοιπόν, τη σέβεσαι αυτή τη βιομηχανία, θα σε σεβαστεί κι αυτή. Οταν δεν τη σέβεσαι, θα παίρνεις τον… λογαριασμό. Και ο λογαριασμός είναι αυτός που είπε πριν δύο μέρες ο πρόεδρος της Μίλαν, Πάολο Σκαρόνι: «Βλέπω κάποιους να πανηγυρίζουν για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων επειδή θα μπουν λεφτά στο ταμείο. Εγώ βλέπω ότι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στο εξωτερικό η Premier League εξασφάλισε 2 δισ. ευρώ και η Serie A 200 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι λόγος προβληματισμού για τα χρόνια που έρχονται τότε τι είναι;».
Διαβάστε τα νέα των ομάδων της Serie A στο italians.gr
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIGC)