Η Ιταλία έχει ταυτιστεί με την μπλε και λευκή εμφάνιση, παρά το γεγονός ότι τα χρώματα της σημαίας της χώρας είναι διαφορετικά.
Squadra azzurra και Azzurri. Οταν ακούς αυτά τα δύο, το μυαλό σου πάει κατευθείαν στην Ιταλία και την εθνική ποδοσφαίρου. Η μπλε ομάδα και οι μπλε. Γιατί, όμως, γίνεται αυτό, από τη στιγμή που η ιταλική σημαία έχε πράσινο, λευκό και κόκκινο χρώμα; Για να δοθεί η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να γυρίσουμε 110 χρόνια και δύο ημέρες πίσω, στις 6 Ιανουαρίου 1910, όταν στο Arena di Milano οι παρευρισκόμενοι θα έβλεπαν για πρώτη φορά την εθνική ομάδα με τα νέα χρώματά της, αλλάζοντας για πάντα την ιστορία…
Εκείνη την ημέρα, στο Μιλάνο, η Ιταλία θα αντιμετώπιζε την Ουγγαρία και η είδηση της ημέρας δεν ήταν το τι έγινε στο ματς, αλλά πώς έπαιξε σε αυτό η εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας. Οι Ιταλοί που κανονικά θα έπαιζαν με λευκές εμφανίσεις, έχοντας στην καρδιά το tricolore (το σήμα του scudetto, η ασπίδα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας), παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο ντυμένοι στα μπλε. Μια επιλογή που εξέπληξε ευχάριστα και μια απόφαση που ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως.
Αρχικά, για παράδειγμα, υπήρξε η εκδοχή ότι ο στόχος ήταν να μιμηθεί η Ιταλία την εθνική ομάδα της Γαλλίας, αλλά δεν ίσχυε. Μια άλλη εξήγηση που είχε δοθεί και μάλιστα ήταν και αρκετά δημοφιλής, ήταν ότι με αυτό τον τρόπο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήθελε να τιμήσει το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας, τα οποία πάντα οι Ιταλοί αγαπούσαν και αγαπάνε. Ούτε αυτό ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα όμως.
Η αλήθεια τελικά, η οποία ήταν πιο… πεζή από τις ρομαντικές εξηγήσεις που προσπαθούσε να δώσει ο κόσμος, ήταν πως έτσι είχε αποφασίσει ο Οίκος της Σαβόιας, ο βασιλικός Οίκος δηλαδή που κυβερνούσε την Ιταλία στο πέρασμα των αιώνων, έχοντας “ιδρυθεί” το 1003 και έχοντας ως έδρα την περιοχή του Πιεμόντε. Από τις χρονολογίες που αναφέρουμε και με δεδομένο ότι το Βασίλειο της Ιταλίας καταργήθηκε επίσημα το 1946, μπορεί ο οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι ο Οίκος της Σαβόιας έκανε καλά, έκανε και άσχημα πράγματα όμως. Αναπόφευκτο.
Στη δική μας περίπτωση, δεν μας απασχολεί τόσο η ίντριγκα που υπήρχε ανά τους αιώνες στον Βασιλικό Οίκο, αλλά το γεγονός ότι αυτός ήταν που «γέννησε» τη σκουάντρα ατζούρα και τους ατζούρι, με την απόφαση του να επιβάλλει το μπλε χρώμα στην εμφάνιση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου (και στη συνέχεια ακολούθησαν και αυτές των άλλων αθλημάτων). Ο λόγος; Τους άρεσε το συγκεκριμένο χρώμα. Τόσο πολύ, ώστε να το επιλέξουν και ως χρώμα της βασιλείας τους, επηρεασμένοι από το παραδοσιακό μπλε του μανδύα της Παναγίας, στην οποία ήταν αφιερωμένος ο Οίκος.
Ετσι, αποφάσισαν ότι θα έπρεπε να παίζει με μπλε (και λευκό) η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί και να μην αλλάξει ποτέ. Για την ακρίβεια, υπάρχουν τρεις περιπτώσεις στις οποίες η σκουάντρα ατζούρα… πρόδωσε το χρώμα της.
Η πρώτη ήταν το 1938, όταν παρατάχθηκε με μαύρα σε ένα ματς στη Γαλλία. Η δεύτερη ήταν το 1954, όταν παρατάχθηκε με πράσινα σε ένα φιλικό παιχνίδι με την Αργεντινή. Η τρίτη ήταν στις 12 Οκτωβρίου 2019, όταν έπαιξε ξανά με πράσινα, για να παρουσιάσει την επετειακή φανέλα της, στο ματς κόντρα στη δική μας εθνική ομάδα, την ελληνική, στη Ρώμη.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, σε εκατοντάδες παιχνίδια μέσα σε περισσότερο από έναν αιώνα, η εθνική Ιταλίας ήταν, είναι και πάντα θα είναι η σκουάντρα ατζούρα. Η ομάδα που φοράει διαφορετικά χρώματα από αυτά της σημαίας της χώρας…
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός του Φάμπιο Καναβάρο στο Twitter / Επίσημος λογαριασμός της εθνικής Ιταλίας στο Twitter