Τζοκόντα, Θεία Κωμωδία και πιο κάτω στη λίστα με τα τρόφιμα και τα ποτά, η πίτσα, ο καφές καπουτσίνο και πάει λέγοντας.
Για ποιο άραγε απ’ όλα να πρώτο-υπερηφανεύονται οι Ιταλοί; Ο καπουτσίνο είναι – μετά το κρασί – το πιο γνωστό ιταλικό ρόφημα στον κόσμο. ‘Οταν αναφερόμαστε στο όνομά του η σκέψη τρέχει κατευθείαν στους Καπουτσίνους μοναχούς, οι οποίοι προέρχονται από το μοναστικό τάγμα των Φραγκισκανών και φορούν την χαρακτηριστική καφέ ενδυμασία με την κουκούλα στο κεφάλι.
Και το όνομα του αυτού…
Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο διάσημος καφές πήρε το όνομά του από τον αδελφό της τάξης των Καπουτσίνων Marco d’ Aviano, που στάλθηκε το 1683 από τον Πάπα στη Βιέννη με σκοπό να πείσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις σε έναν στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον των Τούρκων που την πολιορκούσαν.
Αναγνωρισμένος ως σωτήρας της Ευρώπης από τον μουσουλμανικό κίνδυνο, εμφανίζεται να αυτός που εφηύρε τον καπουτσίνο. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη, ο καλόγερος πήγε σε ένα καφέ, αλλά μην μπορώντας να πιει το πικρό ρόφημα που του σερβίρισαν ζήτησε να βάλουν γάλα μέσα σ’ αυτό για να το γλυκάνουν (σ.σ. κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για κρέμα και όχι γάλα, το οποίο άρχισαν να πίνουν τον μετέπειτα αιώνα, ενώ τότε το χρησιμοποιούσαν μόνο σαν συστατικό για να φτιάξουν βούτυρο, τυρί και άλλα).
Ο σερβιτόρος που τον εξυπηρέτησε βλέποντας το περίεργο παρασκεύασμα γάλακτος που έπινε ο μοναχός και συνδυάζοντας το χρώμα του με εκείνο της φορεσιάς του Marco da Aviano, αναφώνησε «Kapuziner!» που σήμαινε «καπουτσίνο» στη γλώσσα του.
Από την Αυστρία, στην Ιταλία
Μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας θέλει στο τέλος της πολιορκίας της Βιέννης το 1683, οι Τούρκοι να εγκατέλειψαν ολόκληρα σακιά καφέ στα χωράφια, τα οποία μάζεψαν τα αυστριακά στρατεύματα. Ο θρύλος, λοιπόν, κάνει λόγο για έναν Αυστριακό στρατιώτη τον Franciszek Jerzy Kulczycki, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα… λάφυρα ανοίγοντας στη Βιέννη, το επόμενο έτος, την πρώτη ευρωπαϊκή… καφετέρια. Η παρασκευή
του ροφήματος ήταν «alla turca» με βράσιμο δηλαδή και το αποτέλεσμα έβγαινε πολύ δυνατό. Στο δικό του μαγαζί, λοιπόν, βρέθηκε μια ημέρα ο μοναχός D’ Aviano και ακολούθησαν αυτά που προαναφέραμε, με τον ιδιοκτήτη να είναι εκείνος που αποκάλεσε «kapuziner» την καινούργια εκδοχή του… τούρκικου
καφέ του.
Ο καπουτσίνο, λοιπόν, έχει την έναρξη του στην Αυστρία, … μετακόμισε στην Ιταλία, αλλά σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ένα: Ο εν λόγω καφές όπως τον ξέρουμε σήμερα γεννήθηκε μαζί με την πρώτη μηχανή εσπρέσο. Και επομένως στις αρχές του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα το 1901 από τον εφευρέτη της συσκευής Λουίτζι Μπετσέρα. Καφές εσπρέσο και γάλα ζεσταμένο και χτυπημένο στην τελειότητα έδωσαν στον capuccino μια… ψυχή απόλυτα ιταλική και την «σφραγίδα» Made in Italy.
Και στον υπόλοιπο κόσμο φυσικά, μια απόλαυση που δεν έχει ώρα.
Διαβάστε στο italians.gr
Πώς γεννήθηκε ο εθνικός Υμνος της Ιταλίας και πώς συνδέεται με τον ελληνικό
Pizza Margherita: Η αληθινή ιστορία της «βασίλισσας» της πίτσας
Λάπο Ελκαν: Το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας Ανιέλι που άλλαξε την ιστορία με το Fiat 500