Η Ιταλία είναι μια χώρα που μπορεί να σε κερδίσει με πολλούς τρόπους και αυτό το ξέρει καλά Ελληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε εκεί για χρόνια.
Τη δεκαετία του ’80 το να πάει ένας Ελληνας παίκτης και ειδικά στην Ιταλία, σε εκείνη τη Serie A, ήταν θρίαμβος. Ή θαύμα. Και το πέτυχε, όπως κι αν το ονομάσουμε τελικά, ο Νίκος Αναστόπουλος υπογράφοντας στην Αβελίνο. Τη δεκαετία του ’90 ήταν επίσης τρομερά δύσκολο, αλλά προς το τέλος της άρχισε να γίνεται πιο εύκολο. Τα σύνορα άρχισαν να ανοίγουν πιο εύκολα, ήταν πιο εφικτό πλέον για έναν Ελληνα παίκτη να παίξει στο εξωτερικό. Ηταν η εποχή που ο Γρηγόρης Γεωργάτος υπέγραφε στην Ιντερ, αλλά εκείνα τα χρόνια πήγε κι άλλος Ελληνας στην Ιταλία. Και συγκεκριμένα ένας πρώην συμπαίκτης του Γεωργάτου στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Θεόφιλο Καρασαββίδη, ο οποίος το… διάβασε σωστά το όλο σκηνικό.
Ο Ελληνας μεσοεπιθετικός είχε ξεκινήσει από Αετό Σκύδρας, ακολούθησε ο Απόλλων Αθηνών και μετά ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος. Αντικειμενικά, δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο ως ποδοσφαιριστής. Δεν ήταν το τρελό ταλέντο από το οποίο περίμεναν όλοι εκπληκτική καριέρα. Παρ’ όλα αυτά, το καλοκαίρι του το 1999 πήρε τη μεγάλη απόφαση: Ελλάδα τέλος. Ετσι, αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Σάσαρι Τόρες. Ηταν η αρχή ενός ταξιδιού που δεν μπορούσε να φανταστεί πιθανότατα ούτε ο ίδιος ο Καρασαββίδης. Ηταν η αρχή μιας περιπλάνησης στις μικρότερες κατηγορίες της Ιταλίας, με τον ίδιο όμως να είναι ευτυχισμένος.
Τη σεζόν 1999-00 έπαιξε στη Σάσαρι Τόρες και στο τέλος της σεζόν έφυγε για να πάει στην Κόμο. Εκεί, όμως, δεν παρέμεινε πολύ, αφού τον Ιανουάριο του 2001 πάει στην Κατάνια. Στη Σικελία θα μείνει για λίγους μήνες, αφού το καλοκαίρι του 2001 φεύγει για να υπογράψει στη Βίρτους Λαντσιάνο. Εμεινε ένα χρόνο εκεί και ακολούθησε η Φροζινόνε, στην οποία δεν έκατσε ούτε χρόνο: Υπέγραψε το καλοκαίρι του 2002 και τον Ιανουάριο του 2003 πήγε στην Προ Πάτρια. Εκεί θα κάνει την… υπέρβαση και θα μείνει 1,5 χρόνο, για να υπογράψει το καλοκαίρι του 2004 στη Μόντσα. Εκατσε -φυσικά- μόνο ένα χρόνο και ακολούθησε μια σεζόν στην Καρατέζε και τέλος της καριέρας.
Ιταλία και ως μάνατζερ
Επτά χρόνια στην Ιταλία, οκτώ ομάδες… Σε κάποιες τα πήγε καλά, όπως για παράδειγμα στη Σάσαρι Τόρες, στις περισσότερες όχι. Αυτό, όμως, δεν τον προβλημάτιζε. Κάθε χρόνο, άλλωστε, έβρισκε ομάδα για να υπογράψει, άρα κανένα πρόβλημα. Και από εκεί και πέρα, όπως προαναφέραμε, το είχε δει σωστά το θέμα: Γιατί να παίζει στην Ελλάδα, σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, περιμένοντας να δει πότε θα πληρωθεί; Καλύτερα στη Serie B ή στη Serie C και να ζει σε μια χώρα που του πρόσφερε όσα ήθελε. Και πάνω απ’ όλα ηρεμία και τις σωστές γνωριμίες.
Οταν ο Καρασαββίδης σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ήθελε να μείνει μόνιμα στην Ιταλία. Τελικά επέλεξε να γίνει μάνατζερ και με τη γειτονική χώρα συνεχίζει να έχει εκπληκτική σχέση. Αυτός, άλλωστε, εκπροσωπούσε τον Μπάμπη Λυκογιάννη που πήγε στην Κάλιαρι. Αυτός εκπροσωπούσε τον Γκεζάλ, που έφτασε ως τη Φιορεντίνα. Μπορεί ως ποδοσφαιριστής να μην ήταν κάτι τρομερό, αλλά στα γύρω-γύρω ήταν καλός. Και κατάφερε να γίνει αγαπητός στην Ιταλία, ως ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής που δεν έπιασε σε καμία από τις ομάδες που έπαιξε.
Διαβάστε στο italians.gr
Νίκος Αναστόπουλος: Η μεταγραφή στην Αβελίνο και τα απίθανα σκηνικά που έζησε με τη μαφία
Ιταλικό ποδόσφαιρο: Ο Ελληνας που μάγεψε τους Ιταλούς και δεν έβγαλε 2η σεζόν
Όταν η Gazzetta dello Sport αποθέωνε την «Hellas Bologna» των Κονέ και Χριστοδουλόπουλου