Με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση οι Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ενημερώνουν για το νέο πλάνο τους για την ευρωπαϊκή Super League.
Τον Απρίλιο του 2021 είχε επικρατήσει πανικός όταν 12 μεγάλα κλαμπ είχαν ανακοινώσει την ευρωπαϊκή Super League. Τη δημιουργία μιας νέας λίγκας, η οποία ήθελε να πάρει τον έλεγχο από την UEFA. Για 3-4 μέρες, όπως θυμούνται όλοι, είχε γίνει ο κακός χαμός, αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Οι Αγγλοι έκαναν πίσω, η πίεση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προς τις άλλες ομάδες ήταν τεράστια και τελικά έμειναν τρεις να επιμένουν: Γιουβέντους, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα. Τρία κλαμπ που πιστεύουν ακόμη στην ευρωπαϊκή Super League και το απέδειξαν τώρα. Πώς; Με το να στείλουν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα δικαστήρια της οποίας θα αποφασίσουν ποια πλευρά έχει δίκιο τελικά.
Σε αυτή την επιστολή, την οποία υπογράφει ο Αντρέα Ανιέλι, αναφέρονται διάφορα για το πλάνο των ομάδων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι το εξής: Θα είναι μια ανοιχτή για όλους λίγκα και το ποιοι παίζουν θα κρίνεται από τις επιδόσεις στα πρωταθλήματα. Με λίγα λόγια, η ευρωπαϊκή Super League θέλει να αντικαταστήσει την UEFA. Να ισχύει ό,τι και σήμερα, αλλά οι διοργανώσεις να υπάγονται στην ευρωπαϊκή Super League και όχι στην UEFA.
Τα 10 σημαντικότερα σημεία της επιστολής
Το πλάνο, βέβαια, θα παρουσιαστεί αναλυτικά προσεχώς. Και όταν λέμε προσεχώς εννοούμε άμεσα, στο «Business Football Summit», στο οποίο θα βρίσκεται και ο Αλεξάντερ Τσέφεριν. Μέχρι να γίνει αυτό, ας εστιάσουμε στα 10 σημαντικότερα σημεία της επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι τα εξής…
– Η πρόταση της Super League δεν αφορά ”αποσχιστική” λίγκα, στόχος δεν είναι το σχίσμα στο ποδόσφαιρο.
– Εγκαταλείπουμε την ιδέα των μόνιμων μελών, κρατώντας ανοιχτή τη Λίγκα στους ευρωπαϊκούς Συλλόγους.
– Το project της Super League είναι η αναγνώριση ενός συστήματος που έχει καταρρεύσει.
– Ο ρόλος της UEFA δημιουργεί δομικές συγκρούσεις.
– Στενοί δεσμοί με συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ομάδων από χώρες μη εγγεγραμμένων μελών (Αραβες).
– Έλλειψη αγώνων της υψηλότερης ποιότητας.
– Οι οικονομικοί έλεγχοι είναι ανεπαρκείς.
– Έλλειψη διαφάνειας και ευθύνης γύρω από την αλληλεγγύη.
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταδιακά χάνει τον έλεγχο του ποδοσφαίρου.
– Σύλλογοι από μεγάλες πόλεις που βρίσκονται σε μικρότερα κράτη-μέλη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στο παρόν μοντέλο της UEFA.
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Γιουβέντους στο Twitter