Ο αιφνίδιος θάνατος του Τζαν Πιέρο Βεντρόνε προκάλεσε θλίψη σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Η είδηση του θανάτου του επικεφαλής γυμναστή της Τότεναμ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα απασχολούσε τους Ιταλούς. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, τους απασχολεί. Καταρχάς, επειδή ήταν Ιταλός. Κατά δεύτερον, επειδή ήταν ένας γυμναστής που άνοιξε νέους ορίζοντες στο ιταλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Βεντρόνε, ο οποίος έφυγε την Πέμπτη (6/10) από τη ζωή στα 62 του χρόνια έχοντας ανακαλύψει πριν λίγες μέρες ότι έχει οξεία μυελογενή λευχαιμία, είχε το προσωνύμιο «πεζοναύτης».
Προσωνύνιο που του είχαν κολλήσει οι παίκτες της Γιουβέντους στα χρόνια του Μαρτσέλο Λίπι. Ηταν στο επιτελείο του «Πολ Νιούμαν» τόσο την 5ετία 1994-99 όσο και την τριετία 2001-04. Παράλληλα, ήταν μαζί του στην εθνική Ιταλίας τη διετία 2004-06, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του Μουντιάλ. Τότε, εκείνη τη διετία, οι Ιταλοί λένε ότι τον εκτίμησαν σε απίστευτο βαθμό και οι παίκτες των άλλων ιταλικών ομάδων που δεν τον ήξεραν. Δεν είχαν συνεργαστεί ξανά μαζί του. Και τον εκτίμησαν επειδή τους… πέθαινε.
Αυτό το απέδειξε άλλωστε και ο Αντόνιο Κόντε. Την περσινή σεζόν, όταν ανέλαβε την Τότεναμ, αποφάσισε να κάνει μια προσθήκη στο επιτελείο του. Επανέφερε στην Ευρώπη από την Κίνα, όπου βρισκόταν τα τελευταία χρόνια, τον Βεντρόνε. Και τα αποτελέσματα φάνηκαν αμέσως: Ο Σον για παράδειγμα, ένας από τους δύο καλύτερους παίκτες των Λονδρέζων, κατέρρευσε σε μια προπόνηση. Κυριολεκτικά. Δεν τον κρατούσαν τα πόδια του. Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξή του αποθέωσε τον Ιταλό γυμναστή για τη δουλειά του. Για το πώς κερδίζει τους παίκτες και τους πείθει να… πεθάνουν στο τρέξιμο. Στη δουλειά.
Αφιερώσεις από παντού…
Εβλεπαν με τα ίδια τους τα μάτια άλλωστε και αντιλαμβάνονταν με τα ίδια τους τα πόδια, όταν έφτανε η άνοιξη και έτρεχαν σαν παλαβοί, τι δουλειά έκανε. Τι διαφορά έκαναν οι σκληροί μέθοδοί του τους προηγούμενους μήνες. Γι’ αυτό και στην είδησή του θανάτου του ο Κόντε ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου και η Τότεναμ λέει επισήμως ότι «ο προπονητής είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση». Ο Κόντε, στο κάτω-κάτω, δεν ήταν απλά συνεργάτης του Βεντρόνε, «προϊστάμενός» του. Ηταν πρώην παίκτης του. Και τον είχε αγαπήσει από τότε. Οπως και ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος έγραψε σχετικό μήνυμα στα social media. Οπως ο Μαρτσέλο Λίπι, ο οποίος αρνήθηκε, λόγω της ψυχολογίας του, να μιλήσει στα ιταλικά ΜΜΕ.
Οπως τόσοι και τόσοι πρώην παίκτες της Γιουβέντους και της εθνικής Ιταλίας, οι οποίοι κάτι έγραψαν ή είπαν για τον «πεζοναύτη» τις τελευταίες δύο μέρες. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι ήρωες του ιταλικού ποδοσφαίρου που βλέπουμε κάθε εβδομάδα στο γήπεδο αλλά και οι αφανείς, που κάνουν εξίσου ή και σημαντικότερη δουλειά χωρίς να φαίνονται. Και ο Τζαν Πιέρο Βεντρόνε, όπως επιβεβαιώνουν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, ήταν ένας εξ αυτών…
Διαβάστε τα νέα της Γιουβέντους στο italians.gr