Το οικονομικό κομμάτι, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας, έπαιξε τον βασικότερο ρόλο για να δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή Super League.
Στις ανακοινώσεις τους οι 12 ομάδες ανέφεραν τα ίδια πράγματα. Υπογραμμίζοντας, φυσικά, πως όλο αυτό γίνεται για το καλό του ποδοσφαίρου. Για το μέλλον του, για όσους το αγαπούν, όσους το παρακολουθούν. Αυτό που δεν αναφέρθηκε, είναι ότι αυτές οι 12 ομάδες έχουν και κάτι άλλο κοινό, πέρα από το… όραμα για το αύριο. Εχουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες τον τελευταίο χρόνο.
Συνολική ζημία ύψους 750 εκατ. ευρώ στους ισολογισμούς τους για το 2019-20. Τα συνολικά χρέη τους είναι στα 5,7 δισ. ευρώ. Η φετινή σεζόν θα είναι ακόμη χειρότερη οικονομικά αφού τα γήπεδα είναι άδεια από την αρχή της. Οι 12 ομάδες που ίδρυσαν την ευρωπαϊκή Super League, είναι αυτές που οικονομικά χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία.
Η Τότεναμ με 1,2 δισ. ευρώ είναι αυτή με τα περισσότερα χρέη, ενώ η Μπαρτσελόνα πιέζεται περισσότερο από όλους: 809 εκατ. ευρώ χρέη, τα 730 πρέπει να εξυπηρετηθούν σύντομα. Από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, λοιπόν, οι 12 ομάδες βγαίνουν με την ευρωπαϊκή Super League. Οι αριθμοί, άλλωστε, εξηγούν τα πάντα.
Κάθε κλαμπ που είναι ιδρυτικό μέλος θα πάρει 350 εκατ. ευρώ. Αμεσα. Περισσότερα από τα τριπλά σε σύγκριση με τα λεφτά της UEFA. Η JP Morgan, η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, μοιράζει 3,5 δισ. ευρώ. Αρχικά. Γιατί θα δώσει άλλα 2,5 δισ. ευρώ όταν αρχίσουν τα ματς. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι, επίσης, πολύ υψηλότερα από αυτά του Champions League.
Με λίγα λόγια, οι 12 ομάδες που πιέζονται οικονομικά περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, θα καλύψουν όλες τις τρύπες. Θα βγουν, επομένως, από τη δύσκολη θέση και θα κάνουν και τον προγραμματισμό τους για τις επόμενες μεταγραφές.
Μέχρι και 32 ομάδες προβλέπουν οι χορηγοί
Η ευρωπαϊκή Super League θα αρχίσει με 20 ομάδες. Οι 15 θα είναι τα ιδρυτικά μέλη και πάντα εκεί, οι άλλες 5 θα αλλάζουν. Σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ πάντως, όσοι στηρίζουν οικονομικά το εγχείρημα, προβλέπουν ότι στο μέλλον θα αυξηθούν. Οτι μπορεί να γίνουν ακόμη και 32. Γιατί; Επειδή θα διαπιστώσουν πόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη εκεί, σε σχέση με τις διοργανώσεις της UEFA.
Διαβάστε στο italians.gr
Ευρωπαϊκή Super League: Ο απρόσμενος ρόλος που έπαιξαν οι οπαδοί για το σχίσμα
Πετάει η Γιουβέντους στο χρηματιστήριο – Η JP Morgan μοιράζει 3,5 δισ. ευρώ στη Super League
Ιστορική στιγμή για το ποδόσφαιρο: Ανακοινώθηκε η Super League με Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός του UEFA Champions League στο Twitter