Ερευνα για 62 μεταγραφές ή πωλήσεις παικτών στην Ιταλία τα τελευταία δύο χρόνια άρχισε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.
Ενα από τα θέματα που απασχολούσαν πάντα την Ιταλία στις μεταγραφές είναι η plusvalenza. Και καλό θα είναι να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι αυτό… Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους. Οι Μπιανκονέρι έδωσαν 100 εκατ. ευρώ (συν άλλα 12 για τροφεία) για να τον αγοράσουν από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτά τα 112 εκατ. ευρώ, αφού το συμβόλαιο ήταν 4ετές, σπάνε σε τέσσερα κομμάτια. Αφού πέρασε η πρώτη τριετία, θεωρείται ότι ο Πορτογάλος τα έχει δουλέψει τα 84 εκατ. ευρώ. Αρα απέμεναν άλλα 28 που θα έπρεπε να… βγάλει. Αν, λοιπόν, η Γιούβε πουλούσε τον Ρονάλντο για 28 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα έγραφε ζημιά. Αν τον πουλούσε για περισσότερα από 28 θα έγραφε κέρδος. Αφού τον πούλησε για λιγότερα από 28 έγραψε ζημιά.
Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθούν στις μεταγραφές όλες οι ομάδες στην Ιταλία εδώ και… δεκαετίες. Βασικά, ο νόμος είναι αυτός. Το πρόβλημα υπάρχει όταν εμφανίζονται τρελά ποσά για πώληση ενός παίκτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείται πως το ποσό είναι εικονικό και συμφωνείται ανάμεσα στα δύο κλαμπ απλά και μόνο για την plusvalenza. Για να μην γράψουν ζημιές στα βιβλία τους δηλαδή, άρα για να μην επιβαρύνουν τον ισολογισμό. Τώρα, λοιπόν, ήρθε η Εθνική Επιτροπή Εταιρειών και Χρηματιστηρίου της Ιταλίας, για να στείλει σήμα στην ομοσπονδία. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ενημέρωσε την ομοσπονδία ότι θα πρέπει να ψάξει το θέμα. Και θα το ψάξει, αφού έγινε γνωστό ότι αρχίζει έρευνα.
Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις
Αυτή η έρευνα, όπως προαναφέραμε, αφορά 62 αγορές και πωλήσεις την τελευταία διετία. Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ότι έγινε κάτι ύποπτο με την plusvalenza είναι αυτές των Μίραλεμ Πιάνιτς, Αρτούρ Μέλο και Βίκτορ Οσιμέν. Για τους Πιάνιτς και Αρτούρ, έχουν όλοι την υποψία ότι Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα έγραψαν στα βιβλία τους ό,τι ποσά χρειάζονταν για τους ισολογισμούς. Για την περίπτωση Οσιμέν, υπάρχει η υποψία ότι η Νάπολι έγραψε μεγαλύτερα ποσά σε κάποιες πωλήσεις που έκανε, ώστε να τον αγοράσει χωρίς να επιβαρυνθεί ο ισολογισμός. Μπορεί, όντως, να ενήργησαν έτσι οι ομάδες; Γιατί όχι; Για την ακρίβεια, είναι όλοι σίγουροι 100% ότι αυτό έγινε.
Εδώ, όμως, υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: Ποιος μπορεί να ορίσει και πώς το πόσο κοστολογείται ένας παίκτης; Κανείς. Είναι υπερβολικό η Γιούβε, για παράδειγμα, να γράφει ότι ο Πιάνιτς πουλήθηκε για 72 εκατ. ευρώ. Αν, όμως, η Μπαρτσελόνα δέχθηκε να γράψει ότι πλήρωσε τόσα, για τον νόμο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οπως οι ποδοσφαιριστές ζητάνε όσα θέλουν για να υπογράψουν, έτσι και οι ομάδες ζητάνε όσα θέλουν για να τους πουλήσουν. Τι θα γίνει, επομένως, με αυτή την έρευνα που άρχισε η ομοσπονδία;
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ιταλικών οικονομικών Μέσων, τίποτα. Το πολύ-πολύ να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για την plusvalenza. Την οποία, σιγά-σιγά, τα κλαμπ αρχίζουν να «εγκαταλείπουν». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για παράδειγμα, η Γιουβέντους γνωστοποίησε ότι παύει να την απασχολεί. Οτι από εδώ και πέρα οι αποφάσεις θα παίρνονται με ποδοσφαιρικά κριτήρια και όχι με γνώμονα τον ισολογισμό. Οτι θα προτιμάει, δηλαδή, από εδώ και πέρα να γράφει ζημιά για έναν παίκτη που δεν χρειάζεται, παρά να κυνηγάει με το… ζόρι την plusvalenza.
Διαβάστε στο italians.gr
Ιταλικό ποδόσφαιρο: «Απαγορεύεται» να είσαι νέος και να παίζεις στη Serie A
H FIFA αλλάζει το οφσάιντ και το ιταλικό ποδόσφαιρο εφαρμόζει τον κανονισμό
Ιταλικό ποδόσφαιρο: Η ιστορική αλλαγή που θέλουν να πετύχουν οι οπαδοί της Ιντερ