Η εισαγγελία του Τορίνο έστειλε την οικονομική αστυνομία στα γραφεία της Γιουβέντους, γνωστοποιώντας ότι οι Αντρέα Ανιέλι, Πάβελ Νέντβεντ και Φάμπιο Παράτιτσι ελέγχονται για τους ισολογισμούς της τριετίας 2019-21.
Στις 27 Οκτωβρίου, όπως είχε μεταφέρει το italians.gr, η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία άρχιζε έρευνα για 62 μεταγραφές ή πωλήσεις παικτών. Μεταγραφές που αφορούσαν διάφορες ομάδες και κυρίως τους Μπιανκονέρι. Η έρευνα γινόταν επειδή υπήρχαν υποψίες ότι δεν ήταν όλα φυσιολογικά. Οτι σε ορισμένες μεταγραφικές υποθέσεις, δηλαδή, τα ποσά ήταν υπερβολικά. Και αυτό γινόταν για να εξυπηρετούνται οι ισολογισμοί των ομάδων. Αυτό το θέμα, τελικά, έφτασε και στην εισαγγελία του Τορίνο και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.
Την Παρασκευή βρέθηκε στην Continassa, στα γραφεία του κλαμπ, η οικονομική αστυνομία για να πάρει διάφορα έγγραφα. Και ήταν εκεί επειδή η εισαγγελία άνοιξε έρευνα και έξι άτομα είναι υπό έρευνα: Ο πρόεδρος Ανιέλι, ο αντιπρόεδρος Νέντβεντ, ο πρώην αθλητικός διευθυντής Παράτιτσι, συν άλλοι τρεις. Δεν αναφέρονται τα ονόματα αυτών, είναι υπάλληλοι του κλαμπ. Η έρευνα αφορά τους ισολογισμούς της τριετίας 2019-21, αφού υπάρχουν υποψίες ότι αλλοιώθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ συνολικά. Η μεταγραφική υπόθεση, συγκεκριμένα, που κινεί τις περισσότερες υποψίες, είναι η ανταλλαγή των Πιάνιτς – Αρτούρ. Τότε που οι Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα συμφώνησαν στα ποσά που χρειάζονταν για τους ισολογισμούς τους.
Τι γίνεται νομικά, ποια είναι η σίγουρη ζημιά
Από εδώ και πέρα, είναι θέμα της δικαιοσύνης. Αγνωστο πώς θα κινηθεί και τι θα πράξει. Η Γιουβέντους, ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ, το είχε «προβλέψει» αυτό. Ως όφειλε, αφού είναι και στο χρηματιστήριο, ανέφερε επισήμως στους μετόχους της ότι υπήρχε και αυτό το ενδεχόμενο. Οτι μπορεί να γίνει έρευνα και ότι το κλαμπ θα βοηθήσει σε αυτή.
Από εκεί και πέρα, οικονομικά Μέσα αναφέρουν το εξής: Νομικά, είναι αμφίβολο αν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ποινή. Παρόμοια έρευνα, άλλωστε, είχε γίνει το 2008 σε Μίλαν και Ιντερ. Οπως τότε, έτσι και τώρα, το θέμα είναι το εξής: Αν δύο πλευρές συμφωνούν στα ποσά ενός μεταξύ τους deal, ποιος μπορεί να ορίσει ότι κάνουν κάτι παράνομο; Προφανώς και δεν είναι λογικό να κοστίζει ο Πιάνιτς 70 ή ο Αρτούρ άλλα τόσα. Αν, όμως, μια ομάδα συμφωνήσει σε αυτό το ποσό, νομικά δεν υπάρχει θέμα. Εκτός κι αν στην έρευνα αποδειχθούν άλλα πράγματα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, είχε πει πριν λίγες εβδομάδες ότι «νομικά δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Θα πρέπει όμως να αλλάξουμε κάποιους κανονισμούς».
Η σίγουρη ζημιά για τη Γιουβέντους, σύμφωνα πάντα με οικονομικά Μέσα, είναι στο όνομά της. Θα είναι δυσφημιστικό. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό σε μια τέτοια οικονομική περίοδο και ενώ ετοιμάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ. Για την οποία, πάντως, το χρηματιστήριο έδωσε την έγκρισή του.
Διαβάστε τα νέα της Γιουβέντους στο italians.gr
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της Γιουβέντους