Ο τελικός του Coppa Italia φέτος θα είναι ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Ιντερ, οι οποίες θα παίξουν το 4ο derby d’Italia της σεζόν.
Είναι το ντέρμπι της Ιταλίας. Το παιχνίδι που μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Τύπου κάθε φορά που έρχονται αυτές οι μέρες. Κάθε φορά που πλησιάζει η στιγμή που Τορινέζοι και Μιλανέζοι, Μπιανκονέρι και Νερατζούρι, θα κοντραριστούν. Μια κόντρα που εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα έχει τη δική της ξεχωριστή ονομασία: Derby d’Italia. Πώς, όμως, βγήκε αυτό; Πότε και από ποιον; Για να βρούμε την απάντηση θα πρέπει να επιστρέψουμε στο 1967, τότε που μεσουρανούσε ο Τζάνι Μπρέρα. Ο πιο σημαντικός αθλητικογράφος στην ιστορία της Ιταλίας, αυτός που όλοι σέβονται μέχρι και σήμερα. Κι ας έχει φύγει από τη ζωή από το 1992. Πρόλαβε, μέχρι τότε, να… ορίσει διάφορα πράγματα στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Και ένα εξ αυτών, ήταν να ονομάσει derby d’Italia τις μάχες της Γιουβέντους με την Ιντερ.
Αυτό, ο Μπρέρα το είπε και το έγραψε για πρώτη φορά το 1967. Τότε που οι δύο ομάδες κοντράρονταν για το πρωτάθλημα. Η μάχη τους, λοιπόν, περιγράφηκε από τον Ιταλό δημοσιογράφο ως «ντέρμπι της Ιταλίας» και οι λόγοι ήταν οι εξής: Ηταν οι δύο ομάδες με τα περισσότερα πρωταθλήματα, τους περισσότερους τίτλους. Ηταν οι ομάδες με τους περισσότερους οπαδούς. Και ήταν, παράλληλα, δύο ομάδες που εκπροσωπούσαν τις πόλεις που έφεραν την οικονομική ανάσταση της Ιταλίας. Τις πόλεις με τις περισσότερες -και πιο δυνατές- βιομηχανίες. Τους πιο πλούσιους και πιο δυνατούς επιχειρηματίες, κατ’ επέκταση. Οπως οι Ανιέλι και οι Μοράτι.
Διαχρονικό λάθος των Ελλήνων δημοσιογράφων
Για τον ελληνικό Τύπο, βέβαια, επί δεκαετίες υπήρχε μια άλλη εκδοχή. Αυτή που ήθελε τους αγώνες των δύο ομάδων να ονομάζονται derby d’Italia επειδή ήταν οι μόνες δύο που δεν είχαν υποβιβαστεί ποτέ. Ψέμα. Μεγάλο. Το 1967 άλλωστε, όταν ο Μπρέρα έδωσε αυτή την ονομασία στα ντέρμπι της Ιντερ με τη Γιουβέντους, η Μίλαν δεν είχε υποβιβαστεί. Δεν ήταν, επομένως, αυτό το κριτήριό του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι κάτι τέτοιο, να είναι μόνο αυτό. Ο Μπρέρα, άλλωστε, φημιζόταν για τη σφαιρική οπτική του σε όλα τα θέματα. Κάτι για το οποίο δεν φημίζονται, για παράδειγμα, οι Ελληνες δημοσιογράφοι.
Γι’ αυτό, άλλωστε, το 2006, μετά το Calciopoli, είχαμε ακούσει και το αμίμητο: «Κακώς θα ονομάζεται derby d’Italia, πλέον, αυτό το παιχνίδι». Εντελώς λάθος…