Η παραίτηση της διοίκησης του Αντρέα Ανιέλι από τη Γιουβέντους λόγω της εισαγγελικής έρευνας προκαλεί διάφορα σενάρια.
Ηταν μια εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε η έκπληξη είναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη ώστε ο ιταλικός Τύπος να… ξεχάσει το Μουντιάλ και να ασχολείται συνεχώς με τους Μπιανκονέρι. Δεν παραιτείται κάθε μέρα, άλλωστε, όλο το διοικητικό συμβούλιο και μάλιστα μέσα στη σεζόν. Μια παραίτηση που ήρθε ως αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας για τους ισολογισμούς του κλαμπ. Και από τη στιγμή που έφυγε όλο το διοικητικό συμβούλιο, δημιουργείται εύκολα η εντύπωση ότι γίνεται… σεισμός. Τι ισχύει, όμως, σε αυτό το θέμα; Με τι ποινές κινδυνεύει η Γιουβέντους;
Την απάντηση τη δίνει σήμερα (29/11) η Gazzetta dello Sport μέσω σχετικού ρεπορτάζ. Ενα ρεπορτάζ, το οποίο έγινε με βάση τους κανονισμούς. Οι Μπιανκονέρι, λοιπόν, έχουν δύο ανοιχτά μέτωπα: Ενα για την υπόθεση plusvalenza και ένα για τους 4 μισθούς που χάρισαν οι παίκτες την άνοιξη του 2020, στο πρώτο lockdown. Λεφτά που πήραν την επόμενη σεζόν, χωρίς όμως η Γιούβε να το γράψει αυτό στον ισολογισμό της. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση plusvalenza, υπενθυμίζουμε, οι Τορινέζοι, όπως και οι άλλες εμπλεκόμενες ομάδες, είχαν αθωωθεί από την αθλητική δικαιοσύνη. Ο λόγος απλός: Κανείς δεν μπορεί να ορίσει με επιστημονικά κριτήρια πόσο κοστολογείται ένας παίκτης, πόσο αξίζει πραγματικά.
Η έρευνα από την εισαγγελία του Τορίνο, όμως, μπορεί να ανοίξει ξανά την υπόθεση και για την αθλητική δικαιοσύνη. Και αυτό είναι στο οποίο αναφέρεται η Gazzetta dello Sport, η οποία είχε πρωτοστατήσει και το 2006 με το Calciopoli. Τότε, επί εβδομάδες προανήγγειλε υποβιβασμό στη Serie B. Τώρα, 16 χρόνια μετά, η εφημερίδα προαναγγέλει εκ νέου ποινές για τη Γιουβέντους. Και αναφέρει ποιες μπορεί να είναι αυτές με βάση τους κανονισμούς. Εχουμε και λέμε λοιπόν…
Πότε υπάρχει περίπτωση υποβιβασμού…
Η συγκεκριμένη υπόθεση, γράφει η Gazzetta dello Sport, υπόκειται στο άρθρο 31 του κώδικα της αθλητικής δικαιοσύνης. Και εξηγεί: Αν ένα κλαμπ αλλοιώνει οικονομικά στοιχεία για να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, τότε η ποινή είναι από αφαίρεση ενός ή περισσότερων βαθμών, μέχρι και υποβιβασμό, στη χειρότερη περίπτωση. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος για τη Γιούβε; Με βάση όσα ξέρουν όλοι μέχρι στιγμής, λέει η Gazzetta dello Sport, όχι. Οι Μπιανκονέρι, άλλωστε, έκαναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 700 εκατ. ευρώ συνολικά μέσα σε τρία χρόνια. Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι υπήρχαν όλες οι εγγυήσεις για την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Συν το ότι μιλάμε για ένα κλαμπ που έχει δικά του περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλης αξίας.
Πότε υπάρχει περίπτωση προστίμου ή αφαίρεσης βαθμών…
Αν, επομένως, όλο αυτό έγινε απλά για βελτίωση των ισολογισμών για λόγους χρηματιστηρίου, τότε οι ποινές είναι πιο χαμηλές. Μπορεί, δηλαδή, να είναι από πρόστιμο μέχρι αφαίρεση βαθμών, στη χειρότερη περίπτωση. Και με βάση όσα ξέρουν όλοι μέχρι στιγμής, σημειώνει η Gazzetta dello Sport, το χειρότερο σενάριο για τη Γιούβε είναι αυτό. Αν, γιατί δεν είναι σίγουρο, η αθλητική δικαιοσύνη κρίνει ότι πρέπει να ανοίξει ξανά την υπόθεση.
Αλλη περίπτωση η ποινική δίκη
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, είναι εντελώς διαφορετικό. Εκεί θα δικαστούν πρόσωπα και το κλαμπ… σαν φυσικό πρόσωπο. Και το χειρότερο σενάριο για τη Γιουβέντους είναι η επιβολή προστίμου. Πρόστιμο, όμως, που θα… πονέσει το ταμείο του κλαμπ. Και θα πονέσει αρκετά.
Διαβάστε τα νέα της Γιουβέντους στο italians.gr
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Γιουβέντους στο Twitter