Οσα γίνονται στη Γιουβέντους αυτές τις μέρες έχουν πολύ, πάρα πολύ παρασκήνιο και το μέλλον έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Το μεγαλύτερο προτέρημα των Μπιανκονέρι δεν είναι το γεγονός ότι είναι 1οι σε τίτλους ή σε οπαδούς στην Ιταλία. Το μεγαλύτερο προτέρημά της Γιούβε είναι ότι δεν περνάει απαρατήρητη. Το «ή θα την αγαπάς ή θα τη μισείς» ισχύει σε απόλυτο βαθμό στην περίπτωσή της και για να ισχύει αυτό έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο η οικογένεια Ανιέλι. Η πιο δυνατή οικογένεια της Ιταλίας για περισσότερο από έναν αιώνα, μια οικογένεια στην οποία η ίντριγκα σπάει κάθε ρεκόρ. Και αυτό, αναπόφευκτα, περνάει και στην ομάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Calciopoli, τα γεγονότα του 2006. Μια σκοτεινή ιστορία, υπό την έννοια πως ποτέ, μάλλον, δεν θα μάθουμε όλη την αλήθεια για όσα συνέβησαν τότε. Στο Τορίνο, όμως, λένε ένα πράγμα: Ηταν και inside job. Υπήρχε και… κερκόπορτα στο κλαμπ, υπήρχε κάποιος ή κάποιοι μέσα στη Γιουβέντους, μέσα στην οικογένεια Ανιέλι, που ήθελε ή ήθελαν να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Ας μην παραβλέπει κανείς το γεγονός ότι το 2006 η FIAT είχε διάφορα προβλήματα και ως δια μαγείας μετά τον υποβιβασμό της Γιούβε αυτά τα προβλήματα λύθηκαν, αφού η οικογένεια υπέγραψε τρομερές συμφωνίες με το ιταλικό κράτος.
Πέραν των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η FIAT όμως, ήταν και μια μεταβατική και δύσκολη περίοδο για την ιδιοκτήτρια οικογένειά της. Ηταν η εποχή που οι κληρονόμοι του Τζάνι Ανιέλι, με επικεφαλής τον εγγονό Τζον Ελκαν, ήταν στα δικαστήρια με τους κληρονόμους του Ουμπέρτο Ανιέλι, με επικεφαλής τον γιο Αντρέα Ανιέλι. Από τότε οι δυο τους τα βρήκαν και η οικογένεια προχώρησε σε όλα τα επίπεδα ενωμένη ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται προς τα έξω. Γιατί η κόντρα του Τζον Ελκαν με τον Αντρέα Ανιέλι, βασικά, δεν σταμάτησε ποτέ. Και τώρα, από εδώ και πέρα, θα είναι πιο σκληρή από ποτέ. Εστω στο παρασκήνιο, αφού είναι νόμος για τους Ανιέλι το να μην… ξεκατινιάζονται δημοσίως.
Οπως και να έχει, τώρα δεν είναι 2006 αλλά 2022. Και είναι η κατάλληλη στιγμή, μετά τα τελευταία γεγονότα, για να… διηγηθούμε μια ιστορία. Μια ιστορία την οποία καλό θα είναι να την κρατήσει όποιος διαβάζει αυτό το κείμενο και θα δούμε στο μέλλον αν αυτή η ιστορία ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Γιουβέντους: Η επανάληψη του 2006 και η χαλάστρα με Γκουαρδιόλα, ευρωπαϊκή Super League
1. Φαινομενικά οι Ελκαν και Ανιέλι είναι μια γροθιά από το 2010, όταν ο δεύτερος ανέλαβε την προεδρία της Γιουβέντους. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Από το 2015, μετά τον τελικό του Champions League στο Βερολίνο, ο Ελκαν αρχίζει να δυσανασχετεί για τις επιτυχίες της ομάδας. Παράλογο να δυσανασχετεί ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της; Ναι, φαινομενικά. Οχι, όμως, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Τζον δεν συγχωρεί ένα πράγμα στον Αντρέα: Το επώνυμό του. Ο Ελκαν είναι παιδί κόρης του Avvocato, άρα είναι μεν Ανιέλι, αλλά όχι τυπικά. Και αυτό είναι κάτι που πάντα ζήλευε και ζηλεύει στον ξάδερφο. Και αυτό το θεωρεί τρελό μόνο όποιος δεν ξέρει τι σημαίνει Ανιέλι για την Ιταλία. Αρχισε, επομένως, να ενοχλείται με τα «μπράβο» στον Ανιέλι, χωρίς κανείς να μνημονεύει και αυτόν που μέσω Exor χρηματοδοτούσε. Και στην Exor τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι άνθρωποι του Ελκαν, όχι του Ανιέλι.
Πώς, όμως, θα μπορούσε να κάνει στην άκρη τον ξάδερφό του, όσο η Γιούβε νικούσε; Δεν γινόταν. Ετσι, άρχισε να βάζει εμπόδια. Το 2019 ο Ανιέλι δεν είχε μιλήσει απλά με τον Πεπ Γουαρδιόλα, είχε συμφωνήσει μαζί του. Σε όλα. Την κρίσιμη ώρα, όμως, η Exor αρνήθηκε να δώσει τις εγγυήσεις που έπρεπε και το deal χάλασε. Αυτό ήταν το πρώτο «χτύπημα» του Ελκαν προς τον Ανιέλι. Και θα ακολουθούσαν κι άλλα.
2. Αυτό που συμβαίνει με την εισαγγελική έρευνα για τους ισολογισμούς της Γιουβέντους την προηγούμενη τριετία είναι… δουλειά εκ των έσω. Το γιατί, το εξηγήσαμε ακριβώς από πάνω. Το πώς, θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
3. Ο Τζον Ελκαν δηλώνει οπαδός της Γιούβε αλλά δεν είναι τέτοιος. Δεν είναι, βασικά, ποδοσφαιρόφιλος. Το κρίκετ είναι το αγαπημένο του άθλημα και του αρέσει και το μπάσκετ. Με το ποδόσφαιρο δεν είχε ποτέ καψούρα και δεν πρόκειται να αποκτήσει τώρα. Ούτε για την ομάδα της οικογένειας. Αντιθέτως, ο μικρότερος αδερφός του, ο Λάπο Ελκαν, τρελαίνεται για τους Μπιανκονέρι. Και γι’ αυτό και θέλει να ασχοληθεί μαζί τους. Ο αδερφός του, όμως, δεν έχει πίστη σε αυτόν λόγω της έκλυτης ζωής του στο παρελθόν. Βασικά, τον θεωρεί κάτι σαν «χαμένο κορμί», όχι ικανό να ασχοληθεί με σοβαρά θέματα της οικογένειας.
Τζεφ Μπέζος: Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της ιστορίας
4. Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν δέκα μήνες δηλαδή, ο Τζεφ Μπέζος βρέθηκε στο Τορίνο για το Blue Origin. Κατά την παραμονή του εκεί συνέβησαν δύο σημαντικά γεγονότα: Πρώτον, ερωτεύτηκε την πόλη. Δεύτερον, γνώρισε προσωπικά τον Αντρέα Ανιέλι και τον Λάπο Ελκαν. Και κάπως έτσι, ο Ανιέλι άρχισε να τον ψήνει για να επενδύσει στη Γιουβέντους μέσω μιας χορηγίας που θα προκαλούσε σοκ. Μια χορηγία, με την οποία δεν θα ήταν πλέον απαραίτητη η χορηγία της Jeep, δηλαδή της Exor. Οι Τζεφ Μπέζος και Αντρέα Ανιέλι συμφώνησαν προφορικά, με τον Λάπο Ελκαν να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό.
5. Η συζήτηση, βέβαια, ανάμεσα στον Μπέζος και τον Ανιέλι δεν αφορούσε μόνο τη χορηγία για τη Γιούβε. Αφορούσε και την ευρωπαϊκή Super League. Ενα πρότζεκτ που ενθουσίασε τον Αμερικανό επιχειρηματία, ο οποίος δεν θα είχε πρόβλημα να σπρώξει τρελά λεφτά για αυτό το πλάνο.
6. Ο Τζον Ελκαν δεν είχε, φυσικά, κανένα πρόβλημα με το να επενδύσει ο Τζεφ Μπέζος στη Γιουβέντους. Το πρόβλημά του ήταν ότι ο ξάδερφος και ο αδερφός τον άφησαν έξω από όλο αυτό. Ετσι, περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει να χαλάσει το πρόζεκτ της άλλης πλευράς.
7. Αυτή η κατάλληλη στιγμή δόθηκε από τη στιγμή που στο ιταλικό ποδόσφαιρο άρχισαν να συζητάνε για την plusvalenza και πώς αυτή η μέθοδος «αλλοιώνει» ισολογισμούς ομάδων. Ο Τζον Ελκαν είδε την κατάλληλη ευκαιρία για μια… επανάληψη του 2006, για μια δουλειά εκ των έσω, δηλαδή, κατά του κλαμπ και της διοίκησής της. Είδε την κατάλληλη ευκαιρία για να στιγματίσει τον Ανιέλι και να τον κάνει στην άκρη, χωρίς παράλληλα να πάθει το κλαμπ ζημιά ανάλογη με αυτή του Calciopoli.
Η Γιουβέντους θα πωληθεί, είναι δεδομένο
8. Ο Ανιέλι ξέρει αυτή τη στιγμή ότι είναι έξω από το παιχνίδι, ότι πρέπει να κάνει στην άκρη. Και θα κάνει. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να σκέφτεται πώς θα αντιστρέψει την κατάσταση και θα αφήσει, τελικά, τον Ελκαν εκτός. Ετσι, συνεχίζει να πιέζει τον Τζεφ Μπέζος να επενδύσει. Οχι μέσω χορηγίας όμως αλλά μέσω αγοράς της Γιουβέντους. Τον ψήνει ώστε να δώσει όσα χρειάζεται για να αγοράσει τις μετοχές και από εκεί και πέρα οι δυο τους προφανώς, θα τα βρουν για το πώς θα μοιραστούν τα ποσοστά.
9. Θα πωληθεί η Γιουβέντους; Θα πωληθεί. Οχι άμεσα όμως. Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνεται ένας αιώνας από όταν η οικογένεια Ανιέλι αγόρασε τις μετοχές του κλαμπ. Δεν υπάρχει περίπτωση, επομένως, να γίνει οτιδήποτε πριν συμπληρωθούν τα 100 χρόνια. Και από εκεί και πέρα, ο Ελκαν θα κοιτάξει να φέρει το κλαμπ ξανά σε καλή κατάσταση, αγωνιστικά και οικονομικά, ώστε να μπορέσει να πάρει ακόμη περισσότερα όταν θα το πουλήσει.
10. Ο Τζεφ Μπέζος παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχοντας δεσμευθεί για το εξής στον Ανιέλι: Αν δοθεί το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή Super League, είναι διατεθειμένος να δώσει όσα χρειαστεί ώστε το εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα.
Η επίθεση του Τύπου και η απάντηση με την Apple
11. Ο Τζον Ελκαν δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής Super League για ένα λόγο: Ξέρει ότι αν αυτό γίνει, θα πιστωθεί στον Ανιέλι. Και γι’ αυτό όταν έσκασε το θέμα τον Απρίλιο του 2021, ο ιταλικός Τύπος βομβάρδιζε από την πρώτη στιγμή τους εμπνευστές του. Από την πρώτη μέρα. Λεπτομέρεια: Η πλειοψηφία των σημαντικότερων Μέσων της Ιταλίας ελέγχονται από την Exor.
12. Ο Τζεφ Μπέζος, υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν η τέλεια λύση και για τον Τζον Ελκαν. Θα όριζε ένα ποσό και θα ήξερε ότι θα το εισπράξει, οπότε θα έδινε την άδειά του για την πώληση της Γιουβέντους. Και από τη στιγμή που θα συμφωνούσε και ο Ανιέλι, η πώληση θα γινόταν. Τώρα, όμως, ο Μπέζος θεωρείται «αντίπαλος» λόγω της σχέσης του με τον Αντρέα. Ετσι, ο Τζον δεν θέλει να δοθεί εκεί η ομάδα, όταν έρθει η ώρα. Πού θα δοθεί; Αγνωστο. Το θέμα με την Apple πάντως, το οποίο αναφέραμε πριν λίγες μέρες, παίζει. Ο Ελκαν όντως συζητάει μαζί τους αλλά τη θέλει σαν συμπαίκτη. Να μπει, δηλαδή, η Apple στη Γιούβε αλλά με μειοψηφικό πακέτο μετοχών.
13. Ο Τζον Ελκαν έχει αποφασίσει ότι η Γιούβε πρέπει να πωληθεί. Αυτό, όμως, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει με τον Ανιέλι πρόεδρο και ισχυρό. Γιατί; Επειδή οι οπαδοί είναι δεμένοι με την οικογένεια, νιώθουν ασφάλεια μαζί της, ξέρουν με ποιους έχουν να κάνουν. Μιλάμε για έναν αιώνα, άλλωστε. Ο μόνος τρόπος, επομένως, να θέσει το σχέδιο σε εφαρμογή ο Ελκαν, ήταν να «απαξιωθεί» ο Ανιέλι. Να βρεθεί σε δύσκολη θέση επικοινωνιακά. Να παρουσιαστεί σαν… εγκληματίας που οδηγούσε το κλαμπ στα βράχια και στα πλοκάμια της της δικαιοσύνης.
14) Το ερώτημα, επομένως, είναι ένα: Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Η διήγηση, λοιπόν, αυτής της ιστορίας, θα κλείσει με την ίδια ατάκα που χρησιμοποιούν κάποιες… φωνές στο Τορίνο: Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν αρχίσουν να γίνονται καλύτερα, γιατί οι Αντρέα Ανιέλι και Λάπο Ελκαν είναι αποφασισμένοι πλέον για πόλεμο μέχρι τελικής πτώσης, προκειμένου να πάρουν οριστικά τον έλεγχο της Γιουβέντους βγάζοντας νοκ-άουτ τον ξάδερφο και αδερφό Τζον.
Σχετικά θέματα
Επίθεση Γιουβέντους σε εισαγγελία – Οι 12 που πάνε σε δίκη
Η ανάρτηση του Ντελ Πιέρο για το σενάριο επιστροφής και το μήνυμα στους Γιουβεντίνους
Γιουβέντους: Μίλαν και Ιντερ στο σπίτι του Ανιέλι – Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς
Ακολουθείστε το italians.gr στο Facebook