Οι Ρόμα και Λάτσιο, όπως και η Σαλερνιτάνα, είναι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης πλέον για την υπόθεση plusvalenza.
Είναι ένα θέμα που μόνο στην Ιταλία θα μπορούσε να δημιουργηθεί και αυτό δεν είναι υπόθεση. Είναι γεγονός. Σε καμία άλλη χώρα δεν έμπλεξαν ομάδες για την plusvalenza, μια τακτική που ακολουθείται παντού. Πώς μπορεί, δηλαδή, να κατηγορείται μια ομάδα ότι παραβίασε κάποιον νόμο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καν σχετικός νόμος; Γιατί νόμος για την plusvalenza, όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, δεν υπάρχει. Και είναι αμφίβολο και αν θα φτιάξουν κάποιον στη συνέχεια. Αυτό, όμως, δεν τους εμποδίζει να τιμωρούν, όπως είδαμε και στην περίπτωση της Γιουβέντους. Οι Μπιανκονέρι τιμωρήθηκαν με αφαίρεση 15 βαθμών στις 20 Ιανουαρίου και περιμένουν την εκδίκαση της έφεσης στις 19 Απριλίου.
Μετά τους Τορινέζους, επομένως, είναι η σειρά των Τζαλορόσι και των Λατσιάλι να έρθουν στο προσκήνιο. Μαζί με τη Σαλερνιτάνα. Η οποία Σαλερνιτάνα είχε τον ίδιο ιδιοκτήτη με τη Λάτσιο, τον Κλαούντιο Λοτίτο, όταν έγιναν τα μεταξύ τους μεταγραφικά deals που ελέγχει η δικαιοσύνη. Προς το παρόν η ποινική, η εισαγγελία της Ρώμης δηλαδή, αλλά θα ακολουθήσει η αθλητική. Ηδη έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και περιμένει να πάρει όλα τα στοιχεία από την εισαγγελία της Ρώμης για να βάλει μπρος… Και από τη στιγμή που θα το κάνει αυτό, θα έχει μεγάλο, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφασίσει.
Ο ιταλικός Τύπος, πάντως, λέει ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Γιατί; Επειδή η Γιούβε τιμωρήθηκε με -15 τον Ιανουάριο για το ίδιο θέμα. Και αφού έριξαν -15 για παραβίαση νόμου χωρίς να υπάρχει αυτός, πώς να αλλάξουν άποψη τώρα; Τα άρθρα στα οποία υπόκεινται άλλωστε οι ενδεχόμενες «παραβάσεις» της Ρόμα, της Λάτσιο και της Σαλερνιτάνα, είναι τα ίδια για τα οποία παραπέμφθηκαν οι Μπιανκονέρι. Και αφού είναι τα ίδια, τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι ίδιοι και οι κίνδυνοι: Από πρόστιμο (πρόστιμο δεκάδων εκατ. ευρώ όμως) μέχρι αφαίρεση βαθμών ή και υποβιβασμό. Αυτό, ο υποβιβασμός δηλαδή, είναι το χειρότερο σενάριο και για να συμβεί θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κάποια ομάδα δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής αν δεν έφτιαχνε τους ισολογισμούς με «ψεύτικες» plusvalenze.
Πότε θα επικυρωθεί η βαθμολογία;
Ολα αυτά, πάντως, μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της φετινής Serie A. Σε ό,τι αφορά, για την ακρίβεια, την επικύρωση της βαθμολογίας. Αυτή πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι 15 Ιουνίου αλλά ποιος είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες μέχρι τότε; Κανείς. Η Γιουβέντους τιμωρήθηκε 20 Ιανουαρίου και την εκδίκαση της έφεσης οι Αρχές την όρισαν για 19 Απριλίου. Τρεις μήνες μετά. Αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν τώρα νέες τιμωρίες, είτε για Ρόμα-Λάτσιο-Σαλερνιτάνα είτε για τους Μπιανκονέρι, με το θέμα των 4 μισθών του 2020, πότε θα εκδικαστούν οι εφέσεις με τον ρυθμό που κινείται η αθλητική δικαιοσύνη όταν πρόκειται για εφέσεις; Γιατι όταν είναι να τιμωρήσουν δεν χάνουν καθόλου χρόνο, η «δίκη» της Γιούβε τον Ιανουάριο κράτησε… 42 λεπτά.
Εκτός κι αν γίνει το άλλο σενάριο που αρχίζει να… ψιθυρίζει σιγά-σιγά ο ιταλικός Τύπος. Να ρίξουν, δηλαδή, τιμωρίες μέσα στο καλοκαίρι και να αρχίσουν την επόμενη σεζόν με… μείον στη βαθμολογία οι εμπλεκόμενες ομάδες. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως, ειδικά σε ό,τι αφορά τους Τορινέζους που παίζουν ήδη τρεις μήνες με -15 περιμένοντας την έφεση, θα γίνει επανάσταση. Και θα υπάρξουν προσφυγές σε μη αθλητικά δικαστήρια με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ακόμη και η έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος.
«Θα ακολουθήσουν κι άλλες ομάδες»
Την ίδια ώρα, τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η υπόθεση plusvalenza δεν τελειώνει εδώ. Θεωρούν ότι θα εμπλακούν κι άλλες ομάδες, αφού μέρος του Τύπου ισχυρίζεται ότι ήδη γίνονται έρευνες και από εισαγγελίες άλλων πόλεων που αφορούν μεταγραφικές υποθέσεις άλλων ομάδων. Για μια υπόθεση, επαναλαμβάνουμε, για την οποία δεν υπάρχει κανένας νόμος…