Ρόμα και Λάτσιο αναμένεται να τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών για το νέο πρωτάθλημα, όπως και η Γιουβέντους.
Η σημερινή (21/4) θα έπρεπε να είναι μια μέρα χαράς για το ιταλικό ποδόσφαιρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία, άλλωστε, πέντε ιταλικές ομάδες είναι στους ημιτελικούς τριών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Δεν είναι όμως. Και δεν είναι επειδή ο Τύπος και κυρίως η Gazzetta dello Sport και η Corriere dello Sport, τα άτυπα… γραφεία Τύπου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δηλαδή, ασχολούνται με την υπόθεση plusvalenza. Μια υπόθεση, επαναλαμβάνουμε, που έχει κάνει τους νομικούς της γειτονικής χώρας, εκτός από αυτούς που εργάζονται στην αθλητική δικαιοσύνη, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Ο λόγος προφανής: Ομάδες διώκονται ή τιμωρούνται (Γιουβέντους) για παραβίαση νόμου χωρίς αυτός να υπάρχει. Μοιάζει απίστευτο αλλά συμβαίνει.
Η Gazzetta dello Sport και η Corriere dello Sport, λοιπόν, πανηγυρίζουν σήμερα επειδή οι πληροφορίες τους λένε ότι η Γιούβε θα τιμωρηθεί ξανά για το ίδιο θέμα. Παρένθεση: Σύμφωνα με τον ιταλικό αθλητικό νόμο δεν γίνεται να εκδικαστεί δύο φορές το ίδιο θέμα όταν υπάρχει ομόφωνη αθώωση. Και την πρώτη φορά υπήρξε ομόφωνη αθώωση. Αυτή, τώρα, θα είναι η… τρίτη φορά που οι Τορινέζοι θα πάνε στο δικαστήριο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για την ίδια υπόθεση. Καθώς, λοιπόν, τα δύο Μέσα ανέλυαν το θέμα των Μπιανκονέρι, αναφέρθηκαν και στις Λάτσιο και Ρόμα που επίσης είναι υπό εισαγγελική έρευνα. Και γράφουν το εξής: Επειδή ο χρόνος πιέζει ως το τέλος της σεζόν, ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα ασχοληθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αρα, είναι πιθανό, λένε, οι δύο ομάδες της Ρώμης να αρχίσουν το νέο πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών.
Το ίδιο, όπως γράφουν οι δύο εφημερίδες, μπορεί να γίνει και με τη Γιουβέντους. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, άλλωστε, θα πρέπει κάποια στιγμή να ασχοληθεί και με το θέμα των 4 μισθών του 2020. Πού να βρει χρόνο, όμως, όταν επί τρεις μήνες ασχολείται με την υπόθεση plusvalenza για την οποία δεν υπάρχει καν νόμος;
Το περίφημο… patteggiamento
Ολα αυτά, πάντως, μπορούν να αποφευχθούν, όπως τονίζουν GdS και CdS, αν οι ομάδες επιλέξουν τη «λύση» του patteggiamento. Τι είναι αυτό; Συμβιβασμός. Οι ομάδες ή τα φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ένοχοι και έτσι η αθλητική δικαιοσύνη τις τιμωρεί με το 1/3 της ποινής που θα αποφασιζόταν κανονικά. Αυτή τη «λύση» είχε σκεφτεί ο νομοθέτης για να τους έχει όλους ευχαριστημένους: Οι ομάδες δεν θα έχουν όσο βαριές τιμωρίες θα «έπρεπε» και παράλληλα ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα είναι πάντα… καβάλα στο άλογο αφού θα μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει δίκιο πάντα, ότι οι ίδιες οι ομάδες δηλώνουν ένοχες.
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, είτε ομάδες είτε φυσικά πρόσωπα, επέλεξαν αυτή τη «λύση». Γιατί; Πρώτον, επειδή έτσι κερδίζουν χρόνο, αποφεύγουν το να είναι σε μια ανοιχτή διαμάχη μηνών. Δεύτερον, επειδή ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα αν μπλέξουν με τον Μεσαίωνα της ιταλικής αθλητικής δικαιοσύνης. Εκεί όπου ακόμη και σήμερα, το 2023, δεν είσαι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Είσαι εξ ορισμού ένοχος και πρέπει εσύ να αποδείξεις -άγνωστο πώς μπορεί να γίνει αυτό- ότι είσαι αθώος. Δεν υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και μιλάμε για το ιταλικό ποδόσφαιρο του 2023.
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που οι εμπλεκόμενοι αρνούνται το patteggiamento. Θυμάστε τη σεζόν 2012-13 που η Γιουβέντους έπαιζε 4 μήνες χωρίς προπονητή επειδή ο Αντόνιο Κόντε είχε τιμωρηθεί για θέμα που αφορούσε την περίοδο που ήταν στη Σιένα; Ο Κόντε, λοιπόν, τότε είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και τα είχε χώσει στην αθλητική δικαιοσύνη, δηλώνοντας ότι προτιμάει την τιμωρία. «Patteggiamento; Γιατί; Δεν έχω κάνει τίποτα, δεν πρόκειται να δηλώσω ένοχος επειδή αυτοί ζουν στον Μεσαίωνα. Το patteggiamento είναι εκβιασμός και τίποτα λιγότερο».
Διαβάστε τα νέα των ομάδων της Serie A στο italians.gr
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Λάτσιο στο Twitter