Οι Γιουβέντους και Μίλαν είναι οι μόνες από τις μεγάλες ιταλικές ομάδες που δεν τοποθετήθηκαν για το θέμα της ευρωπαϊκής Super League.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η UEFA είναι ένα παράνομο μονοπώλιο, προκαλεί σεισμό στο ποδόσφαιρο. Κάτι που φάνηκε και από τις σπασμωδικές κινήσεις της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Κινήσεις όπως η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Αλεξάντερ Τσέφεριν για να πει ό,τι να ΄ναι ή όπως η εντολή προς τις ομοσπονδίες των χωρών-μελών της ώστε να πιέσει τις ομάδες να βγάλουν ανακοινώσεις υπέρ της. Κάποιες το έχουν κάνει, κάποιες άλλες όχι. Τα mainstream media, βέβαια, σε όλες τις χώρες στέκονται στις ομάδες που έβγαλαν ανακοίνωση. Αυτές που δεν έβγαλαν, όμως, είναι περισσότερες. Πολύ περισσότερες. Αυτό που ενδιαφέρει την UEFA, όμως, δεν είναι το αν θα βγάλουν ανακοίνωση υπέρ της όλες οι ομάδες αλλά το αν θα το κάνουν όλες οι μεγάλες ομάδες, τα μεγάλα κλαμπ.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής: Οι Ιντερ, Ρόμα, Φιορεντίνα τάχθηκαν υπέρ της UEFA, η Νάπολι υπέρ της ευρωπαϊκής Super League και η Λάτσιο μάλλον προς εκεί τείνει, με βάση όσα είπε ο Κλαούντιο Λοτίτο. Ο ιταλικός Τύπος, τέλος πάντων, την υπολογίζει σε αυτές που είναι υπέρ της Super League. Απομένει να μάθουμε, επομένως, τη θέση των άλλων δύο μεγάλων ιταλικών ομάδων που δεν έχουν τοποθετηθεί. Οι Μπιανκονέρι και οι Ροσονέρι δεν έχουν πάρει θέση και αυτό, όπως γράφει η Gazzetta dello Sport, προκαλεί εκνευρισμό στην ομοσπονδία του Λέλε Γκραβίνα και στην UEFA του Τσέφεριν. Ως εκεί όμως. Οσα νεύρα κι αν έχουν, δεν μπορούν να πειράξουν ούτε τη Γιουβέντους ούτε τη Μίλαν επειδή δεν μιλάνε. Δικαίωμά τους είναι, άλλωστε.
Τι σκέφτονται σε Τορίνο και Μιλάνο;
Γιατί, όμως, δεν μιλάνε αυτά τα δύο κλαμπ; Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ της Γιούβε ο Τζον Ελκαν έχει δώσει εντολή να μη γίνει καμία δήλωση, κανένα σχόλιο για το θέμα. Απόλυτη σιωπή. Και η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση των Τορινέζων είναι πραγματικά μυστήρια, αφού εκεί το θέμα είναι σαν το… Τόλμη και Γοητεία. Ιντριγκα ως εκεί που δεν πάει. Ο Ελκαν, όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές, δεν ήταν υπέρ της Super League επειδή ένας από τους πρωτεργάτες ήταν και είναι ο Αντρέα Ανιέλι. Τα δύο ξαδέρφια λατρεύουν να κοντράρονται, οπότε καταλαβαίνει ο καθένας ότι είναι δύσκολο να βγει άκρη. Απαραίτηση σημείωση όμως: Ο Ελκαν είναι ψυχρός επιχειρηματίας, είναι killer, τον ενδιαφέρει το κέρδος και μόνο.
Το γεγονός, επομένως, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε τον δρόμο για τη Super League μπορεί να είναι αρκετό για να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Πίσω από όλο αυτό, άλλωστε, υπάρχει η JP Morgan, η αμερικάνικη τράπεζα-κολοσσός που χρηματοδοτεί το εγχείρημα με κάμποσα δισ. ευρώ. Και στη JP Morgan έχει μετοχές η Exor της οικογένειας Ανιέλι. Η Exor στην οποία είναι επικεφαλής ο Ελκαν και η οποία έχει ανθρώπους της στο Δ.Σ. της JP Morgan. Πριν λίγες εβδομάδες ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, πρόεδρος των Παρί Σεν Ζερμέν και ECA και παράλληλα αφεντικό του Τσέφεριν, είπε ότι μίλησε με τον Ελκαν και ότι η Γιουβέντους θέλει να επιστρέψει στην ECA.
Η αντίδραση των Τορινέζων, όπως έχουμε αναφέρει, ήταν ασυνήθιστη για αυτούς: Με email προς το πρακτορείο Reuters ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, ότι έχουν αποφασίσει να περιμένουν. Τι να περίμεναν άραγε; Μήπως την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα;
Ο Αμερικάνος Καρντινάλε και οι επαφές με τον Ελκαν
Σε ό,τι αφορά τη Μίλαν, το μόνο που ειπώθηκε μετά τον… σεισμό της 21ης Δεκεμβρίου είναι πως «θα πρέπει πρώτα να μελετήσουμε αναλυτικά όσα λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση». Το γεγονός ότι οι Ροσονέρι, σε αντίθεση με την Ιντερ για παράδειγμα, δεν έβγαλαν ανακοίνωση για να πουν «όχι», κάτι δείχνει. Οπως κάτι δείχνει, ενδεχομένως, το γεγονός ότι ιταλικές πολιτικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο ιδιοκτήτης των Μιλανέζων επικοινώνησε περισσότερες από μία φορές με τον Ελκαν. Γεγονός αρκετά περίεργο από μόνο του, αφού ο επικεφαλής της Γιούβε ποτέ δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με ιδιοκτήτες, παράγοντες άλλων ομάδων. Δεν ήθελε, δεν τον ενδιέφερε το θέμα, δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με το ποδόσφαιρο.
Το γεγονός, επομένως, ότι μίλησε -και ίσως συνεχίζει να μιλάει- αρκετές φορές με τον Καρντινάλε, είναι περίεργο. Οπως και το γεγονός ότι οι Γιουβέντους και Μίλαν είναι οι μόνες από τις μεγάλες ιταλικές ομάδες που δεν έχουν πάρει θέση. Δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως για το θέμα της ευρωπαϊκής Super League. Ισως επειδή θέλουν με αυτό τον τρόπο να δείξουν τη στήριξή τους σε αυτή. Χωρίς να δώσουν το παραμικρό πάτημα στην UEFA να τις βάλει στο στόχαστρο, όπως βλέπουμε, για παράδειγμα, να γίνεται με τη Μπαρτσελόνα τις τελευταίες μέρες.
Οχι όμως και τη Μάντσεστερ Σίτι των Αράβων, η οποία διώκεται επισήμως από την Premier League για 115 οικονομικές παραβιάσεις. Οχι μία, δύο, τρεις ή πέντε, αλλά 115. Και στη Νιόν δεν λένε τίποτα. Οπως δεν λένε τίποτα και στο Τορίνο και τη ροσονέρα πλευρά στο Μιλάνο, σε μια κίνηση που είναι καθαρά στρατηγική.
Θα περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα μιλήσουν όπως πρέπει. Σίγουρα, πάντως, δεν ανησυχούν για τις… απειλές του Λέλε Γκραβίνα, ο οποίος λέει πως «όποια ομάδα απορρίψει την UEFA για να πάει στη Super League θα αποβληθεί από τις εγχώριες διοργανώσεις». Δεν θα το κάνει για δύο λόγους: Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέφερε ξεκάθαρα στην απόφασή της ότι κανείς δεν μπορεί να τιμωρήσει κανένα κλαμπ που θα επιλέξει μια άλλη διοργάνωση και όχι αυτές της UEFA. Και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πάνω από οποιαδήποτε ομοσπονδία. Δεύτερον, η Serie A χωρίς Γιουβέντους, Μίλαν και Νάπολι, για παράδειγμα, θα καταρρεύσει στο επόμενο λεπτό. Ενδεχομένως και σε λιγότερο χρόνο από αυτό…
Διαβάστε τα νέα της Γιουβέντους στο italians.gr
Διαβάστε τα νέα της Μίλαν στο italians.gr