Ιταλία. Η χώρα που ετοιμάζεται για μια νέα ποδοσφαιρική εποχή, πολύ πιο σύγχρονη.
Στο Μουντιάλ του 1990 όλος ο πλανήτης είχε θαυμάσει τα γήπεδα στα οποία γίνονταν οι αγώνες. Γήπεδα, κάποια εκ των οποίων είχαν χτιστεί συγκεκριμένα λόγω αυτής της διοργάνωσης, ενώ κάποια άλλα είχαν ανακαινιστεί. Το κακό είναι ότι 30 χρόνια μετά, η πλειοψηφία αυτών των γηπέδων παραμένει… ενεργή και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι είναι πίσω από το «σήμερα», αλλά και ότι οι ομάδες δεν μπορούν να γίνουν πιο δυνατές οικονομικά, άρα και πιο ανταγωνιστικές, αφού ανήκουν στους δήμους.
Μόνο τέσσερις ομάδες της Serie A, οι Γιουβέντους, Αταλάντα, Ουντινέζε και Σασουόλο έχουν γήπεδα που τους ανήκουν, αλλά έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να αυξηθούν και να γίνουν δέκα, αφού η ιταλική βουλή ενέκρινε τον νόμο για βοήθεια του κράτους είτε για κατασκευή νέου γηπέδου, αν τα κλαμπ έχουν τέτοια πρόθεση και οικονομική δυνατότητα, είτε για ανακαίνιση σε όσα έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη των 5.000 θέσεων.
Στο Μιλάνο, οι Μίλαν και Ιντερ έχουν ολοκληρώσει το πλάνο τους, έχουν παρουσιάσει στον δήμο όλα όσα έπρεπε για τη χρηματοδότηση του έργου και περιμένουν το τελικό «ναι». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ροσονέρι, Πάολο Σκαρόνι, οι εργασίες θα πρέπει να αρχίσουν στο δεύτερο μισό του 2021.
Στη Φλωρεντία, ο Ρόκο Κομίσο θέλει να χτίσει νέο γήπεδο μετά την επένδυση 80 εκατ. ευρώ στο προπονητικό κέντρο και στις αρχές του 2021 θα ξέρει, αφού θα έχει πάρει τη σχετική απάντηση από την κυβέρνηση, αν είναι εφικτό να κατεδαφιστεί το Artemio Franchi και να ανεγερθεί εκεί το νέο «σπίτι» της Φιορεντίνα ή αν θα πρέπει να βρει άλλη περιοχή. Η πρόθεση πάντως, αλλά και τα λεφτά, όπως λέει ο πρόεδρος, υπάρχουν.
Στη Ρώμη, ο Νταν Φρέντκιν δεν δείχνει να ψήνεται ιδιαίτερα από το πλάνο του Τζέιμς Παλότα για γήπεδο 55.000 θέσεων, οπότε το πρότζεκτ για γήπεδο στην περιοχή Tοr di Valle φαίνεται πως εγκαταλείπεται. Επί οκτώ χρόνια, άλλωστε, συνεχώς προέκυπταν εμπόδια. Νέος στόχος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των προηγούμενων εβδομάδων, το να αξιοποιήσει η Ρόμα την περιοχή του Flaminio για 99 χρόνια.
Στην Μπολόνια, το κλαμπ έχει ως στόχο να μπει στο ανακαινισμένο Renatο Dall’Ara στα μέσα του 2022, με τον δήμο να συνεισφέρει 40 εκατ. ευρώ για τις εργασίες αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου για 40 χρόνια.
Τέλος, στη Σαρδηνία η Κάλιαρι παίζει προσωρινά στη Sardegna Arena που κατασκευάστηκε μέσα σε 127 μέρες, αλλά ο στόχος είναι το 2023 οι ροσομπλού να μπουν στο νέο Sant’Elia, έχοντας εξασφαλίσει την εμπορική εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια.
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της Ιντερ