Με την Ιντερ, λόγω της υπόθεσης των ultras με τη μαφία αλλά και των οικονομικών του κλαμπ, ασχολήθηκαν στην εκπομπή Report.
Είναι μια εκπομπή της Rai 3 η οποία επί χρόνια ασχολείται με διάφορα θέματα, κάνοντας τις σχετικές έρευνες. Και έχει ασχοληθεί και με ποδοσφαιρικά θέματα, όπως οι σχέσεις των ultras της Γιουβέντους με τη μαφία, το 2018, ή το Calciopoli. Τώρα λοιπόν, την περασμένη Κυριακή (2/2) για την ακρίβεια, ασχολήθηκε με τους Νερατζούρι. Μια εκπομπή που δεν ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της μαφίας και των οπαδών, αλλά και με τις σχέσεις της διοίκησης με το οργανωμένο έγκλημα, όπως και με τα οικονομικά του κλαμπ στα χρόνια της Suning, της οικογένειας Ζιάνγκ.
Τα όσα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή έχουν προκαλέσει ένα μικρό χαμό στα social media, κυρίως από τους οπαδούς των Μίλαν, Γιουβέντους και Νάπολι, αλλά ο αθλητικός Τύπος δεν έχει ασχοληθεί με ελάχιστες εξαιρέσεις (Tuttosport). Αυτό που προκαλεί εντύπωση, βασικά, είναι η σιωπή της Gazzetta dello Sport, η οποία πάντα, επί χρόνια, ασχολείται με όσα παρουσιάζει η εκπομπή Report, ακόμη κι αν το θέμα δεν είναι ποδοσφαιρικό ή γενικά αθλητικό. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ασχολήθηκε καθόλου.
Όπως και να έχει, καθώς παραθέτουμε ενδεικτικά και δύο βίντεο από την εκπομπή, η σύνοψη όσων ειπώθηκαν -και τα οποία λογικά θα φέρουν αντιδράσεις μέσω της νομικής οδού από την Ιντερ και τους άλλους εμπλεκόμενους αν δεν είναι αλήθεια- είναι η εξής…
– Επαφές υψηλά ιστάμενων προσώπων στη διοίκηση με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκπομπή συνδέει αυτό το γεγονός, με το θέμα που είχε προκύψει με τους ultras της Γιουβέντους και τη μαφία, όταν ήταν γενικός διευθυντής ο Μαρότα. Ο οποίος από τέλη του 2018 είναι στην Ιντερ, της οποίας είναι πρόεδρος πλέον.
– Απευθείας επαφές με τους ultras, τους οποίους το κλαμπ ουσιαστικά χρηματοδοτούσε μέσω των εισιτηρίων ή της εταιρείας που πουλάει τα επίσημα προϊόντα της ομάδας.
– Συναντήσεις του Μαρότα με ανθρώπους της μαφίας τόσο όσο ήταν στη Γιουβέντους, όσο και στην Ιντερ. Ποτέ, όμως, η δικαιοσύνη, αθλητική ή ποινική, δεν ασχολήθηκε μαζί του.
– Οι ισολογισμοί της Ιντερ δεν της επέτρεπαν να πάρει μέρος στα πρωταθλήματα 2019-20, 2020-21, 2021-22, 2022-23, 2023-24. Ηταν φανερό ότι το κλαμπ δεν μπορούσε να καλύψει τα χρέη του.
Affari illeciti delle curve Milan e Inter: la procura chiude l’indagine.
Rivedi l’inchiesta “Il derby d’Italia”👇https://t.co/Q2LLKs8OlA pic.twitter.com/XnTFDHElAO— Report (@reportrai3) February 4, 2025
– Οι χορηγίες που εμφάνιζε το κλαμπ για να βελτιώσει κάπως την κατάσταση ήταν από εταιρείες της επιρροής της Suning, η οποία βούλιαζε όλο και περισσότερο. Οι χορηγοί δεν πλήρωσαν ποτέ τα λεφτά που είχαν συμφωνηθεί, το κλαμπ όμως δεν κινήθηκε νομικά και εμφάνιζε σαν έσοδα αυτά τα ποσά κι ας μην είχαν δοθεί.
– Υπήρχαν ισολογισμοί με συνολικά έσοδα 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 ήταν από κινέζικες εταιρείες που δεν πλήρωσαν ποτέ.
– Η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έκανε τους ελέγχους που έπρεπε να κάνει στην Ιντερ, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες πριν την έναρξη της σεζόν, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν δικαίωμα εγγραφής στο πρωτάθλημα.
– Πρώην μέλος της Covisoc, της ανεξάρτητης επιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά των ομάδων, δήλωσε στην εκπομπή ότι η κατάσταση ήταν δραματική και ότι υπήρξαν πιέσεις για να το παραβλέψουν και να μην οδηγηθεί το κλαμπ σε πτώχευση.
Gestione Zhang: gli sponsor cinesi che hanno tenuto a galla l’Inter
Dopo una lunga ricerca siamo riusciti a scovare l’uomo nella City che per primo aveva lanciato l’allarme sull’Inter.
Rivedi l’inchiesta👇https://t.co/rMmhjDmEi6 pic.twitter.com/Sz0Y21D4sn
— Report (@reportrai3) February 3, 2025
– Ο υπουργός αθλητισμού προχώρησε σε κατάργηση της Covisoc λίγους μήνες μετά, έπειτα από καταγγελία που έγινε για τα οικονομικά της Ιντερ και τις θετικές αξιολογήσεις της επιτροπής, πρώην μέλος της οποίας έκανε λόγο για πιέσεις. Η εκπομπή θεωρεί πως αυτή η απόφαση πάρθηκε επειδή στο υπουργείο κατάλαβαν τι γινόταν.
– Το πρώην μέλος της Covisoc λέει ότι η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η UEFA και η κυβέρνηση ήξεραν ότι οι Νερατζούρι στην πραγματικότητα είχαν πτωχεύσει και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα.
– Η Ιντερ ακόμη και σήμερα δεν έχει δηλώσει ποιος έχει το 31% των μετοχών της, το οποίο υπάγεται σε μια εταιρεία με έδρα τα νησιά Κεϊμάν. Με βάση τον νόμο, τα ποδοσφαιρικά κλαμπ πρέπει να δίνουν τα πλήρη στοιχεία όποιου μετόχου έχει πάνω από το 10% των μετοχών. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρείται παραβίαση του άρθρου 4, το οποίο επιφέρει από αφαίρεση βαθμών μέχρι υποβιβασμό.
– Επί σχεδόν δύο χρόνια η Gazzetta dello Sport και γενικά η πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου έλεγε ότι ο Στίβεν Ζιάνγκ δεν ταξίδευε στο Μιλάνο (δεν ήταν καν στη φιέστα για το περσινό πρωτάθλημα) επειδή είχε πολλή δουλειά στην Κίνα. Οικονομικός αναλυτής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο δήλωσε στην εκπομπή ότι οι κινεζικές Αρχές τού είχαν πάρει το διαβατήριο και ήταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό. «Το σκάνδαλο Parmalat δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό της Ιντερ», λέει επίσης.
– Η εκπομπή κάνει αναφορά στον πρόεδρο της ιταλικής βουλής και δεξί χέρι της Τζόρτζια Μελόνι, τον Ινιάτσιο Λα Ρούσα, φανατικό Νερατζούρο, ο οποίος δηλώνει ότι οι ισολογισμοί της Ιντερ δεν είναι όπως οποιασδήποτε επιχείρησης. Υπάρχει το συναίσθημα στη μέση, άρα όσοι κάνουν τους ελέγχους θα πρέπει να το υπολογίζουν αυτό και να είναι πολύ προσεκτικοί στις κρίσεις τους.