Ο Τζενάρο Γκατούζο συγκίνησε τους πάντες αποκαλύπτοντας το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει. Πότε παρουσιάστηκε, ποια τα συμπτώματα και πώς θεραπεύεται;
Τη σεζόν 2011-12, τελευταία του Γκατούζο στη Μίλαν και προτελευταία της καριέρας του, αφού την επόμενη έπαιξε για κάποιους μήνες στην Ελβετία με τη Σιόν, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δεν είχε στη διάθεσή του για λίγους μήνες τον Ιταλό χαφ. Ο λόγος; Μια επέμβαση που είχε κάνει στο μάτι.
Απαντες, τότε, υπέθεσαν ότι ήταν μια επέμβαση ρουτίνας και ότι το θέμα θα έληγε εκεί, αλλά τελικά δεν ήταν έτσι. Ο Ρίνο άργησε λίγο να επιστρέψει στη δράση και όταν το έκανε, δεν έκρυψε ότι αγωνιζόταν χωρίς να έχει 100% την όρασή του. Για την ακρίβεια, ο Γκατούζο έπαιξε περισσότερα από 30 ματς βλέποντας, βασικά, μόνο από το ένα μάτι!
«Μία μέρα, όταν ακόμα ήμουν ποδοσφαιριστής, ξεκίνησε αυτή η Οδύσσεια. Ημουν 34 ετών και κατά τη διάρκεια ενός Μίλαν – Λάτσιο, κατάλαβα ότι έπαιζα για περίπου μισή ώρα με ένα μάτι. Το κατάλαβα όταν έπεσα πάνω σε αντίπαλο. Πήγα να κάνω τσαμπουκά. Κατάλαβα όμως ότι ήταν ο Νέστα. Ξαφνιάστηκα. Τρόμαξα. Οι μύες του ματιού απλά δεν λειτουργούσαν σωστά και με έκαναν να βλέπω ταυτόχρονα τέσσερις με πέντε προορισμούς διαφορετικούς. Ηταν αδύνατον να εστιάσω κάπου. Οι γιατροί ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν το πώς κατάφερα και έπαιξα 33 αγώνες υπό αυτές τις συνθήκες», είπε για το πρόβλημα του.
Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτό; Όπως είπε και ο ίδιος μετά το ματς της Νάπολι με την Τορίνο, όταν αποκάλυψε σε όλους την κατάστασή του, η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση νευρομυική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από μυϊκή αδυναμία που αυξάνεται υπερβολικά κατά τη διάρκεια περιόδων σωματικής δραστηριότητας και βελτιώνεται μετά από μια περίοδο ανάπαυσης. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε μυ, αλλά συχνά το πρόβλημα αφορά τους μύες που ελέγχουν το μάτι.
Τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία λειτουργούν σαν… καμπανάκι, είναι το γεγονός ότι ο ασθενής βλέπει διπλό το οτιδήποτε, έχοντας πρόβλημα στο να εστιάσει στον στόχο του, ενώ αρχίζει να γέρνει το ένα ή και τα δύο βλέφαρα. Ένα άλλο σύμπτωμα, όπως διαβάζουμε σε ιταλικές ιστοσελίδες που ασχολήθηκαν με το θέμα, μπορεί να ειναι η δυσκολία στην κατάποση, όπως και η αλλοίωση της φωνής λόγω της όχι κανονικής λειτουργίας της μύτης.
Πώς αντιμετωπίζεται
Οσο για τους τρόπους αντιμετώπισης της μυασθένειας, η λύση είναι τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Πρόκειται για ασθένεια που σε κάνει να υποφέρεις, όπως είπε ο ίδιος ο Γκατούζο άλλωστε είναι εξαιρετικά επίπονο και δύσκολο ακόμη και το να στέκεσαι στα πόδια σου, αλλά γιατρεύεται και μάλιστα με τους περισσότερους ασθενείς να έχουν καλή ποιότητα ζωής χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Γενικά, όπως λένε οι γιατροί, υπάρχουν δύο μορφές μυασθένειας. Η πιο βαριά, φυσικά γιατρεύεται αλλά ο ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Στην πιο ελαφριά μορφή, ο ασθενής γιατρεύεται και δεν χρειάζεται να ξαναπάρει φάρμακα.
Στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο Τζενάρο Γκατούζο θα βγει νικητής και θα συνεχίσει να τρελαίνεται στον πάγκο, είτε από τη χαρά του είτε από τα νεύρα του.
Διαβάστε επίσης
Ο Γκατούζο, ο Ντε Λαουρέντις και η ρήτρα που τελικά δεν θα μπει
Γκατούζο στους παίκτες: «Μην τρώτε έξω και μην αφήνετε οπαδούς να σας πλησιάζουν»