Η Ιντερ έχασε στο 86′ τη νίκη επί της Ρόμα στο Olimpico και υπεύθυνος για αυτό θεωρείται ο Αντόνιο Κόντε.
Υπάρχουν προπονητές που προχωρούν και προπονητές που υποχωρούν. Εκπρόσωπος της πρώτης κατηγορίας στην τελευταία αγωνιστική της Serie A είναι ο Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι. Η Αταλάντα είναι στο 1-1 με τη Μπενεβέντο και σηκώνει για ζέσταμα τον Μουριέλ. Η Αταλάντα παίρνει το προβάδισμα και ο Γκασπερίνι λέει στον Μουριέλ να περιμένει λίγο.
Μετά γίνεται το 3-1 από τον παίκτη που πρέπει να αντικαταστήσει, τον Ζαπάτα, και σε εκείνο το σημείο, με 20 λεπτά να απομένουν, ο Γκασπερίνι, ο οποίος μπορεί απλά να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα βάζοντας έναν επιπλέον χαφ, το κάνει χωρίς να υποχωρήσει αλλά προχωρώντας με τον Μουριέλ που θα γράψει το 4-1.
Ο εκπρόσωπος της δεύτερης κατηγορίας αυτή την εβδομάδα είναι ο Αντόνιο Κόντε, ο οποίος στο Olimpico, έχοντας το προβάδισμα κόντρα στην 3η της βαθμολογίας, αρχίζει την υποχώρηση και σέρνει τη Ρόμα στο μισό γήπεδο της δικής του ομάδας.
Η Ιντερ παίρνει το προβάδισμα στο 63′ με τον Χακίμι, τον πιο επιθετικό και επικίνδυνο δεξί μπακ-χαφ του πρωταθλήματος. Δέκα λεπτά μετά, ενώ η Ρόμα αναδιοργανώνεται, ο Κόντε βγάζει έναν καθαρό επιθετικό, τον Λαουτάρο Μαρτίνες, όχι για να βάλει τον Σάντσες, έναν δεύτερο επιθετικό ικανό να κρατήσει μπάλα, να παίξει με πλάτη στο τέρμα και να πάρει και κάποιο φάουλ που θα παγώσει το ματς, αλλά για να βάλει τον Πέρισιτς, έναν ακραίο που ο προπονητής έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί συχνά σαν δεύτερο επιθετικό.
Είναι μια αλλαγή που μπορεί να γίνει λίγα λεπτά πριν το τέλος και αν ο Λαουτάρο είναι εξαντλημένος, όχι όταν ο αντίπαλος θα πιέσει με ό,τι έχει. Ετσι είναι πολύ ξεκάθαρο και πολύ δυνατό το μήνυμα που έστειλε και το οποίο η Ρόμα έλαβε: Επιτεθείτε, εμείς από εδώ και πέρα θα αμυνθούμε. Και η Ρόμα επιτέθηκε. Πέρασαν άλλα 8 λεπτά και ο Κόντε κάνει δύο αλλαγές, βγάζει Βιδάλ (που δεν είναι καλά) και Χακίμι (από τους καλύτερους στο γήπεδο, με τρομερή αυτοπεποίθηση μετά το εκπληκτικό γκολ), για να βάλει Γκαλιαρντίνι και Κολάροβ.
Οχι έναν σαν τον Σένσι που κυκλοφορεί μπάλα, όχι έναν τεχνίτη σαν τον Ερικσεν, αλλά τον μονόχνωτο Γκαλιαρντίνι στο κέντρο του γηπέδου. Αριστερά πάει ο Κολάροβ που αποκτήθηκε από την Ιντερ σαν αριστερός κεντρικός αμυντικός και ο οποίος διέρχεται μια μεγάλη περίοδο παρακμής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για να μπει ο πρώην τζαλορόσο, πρέπει να πάει ο Γιανγκ στη δεξιά πλευρά, αυτή που του αρέσει λιγότερο. Η Ιντερ δέχεται το γκολ όταν παίζει με έναν επιθετικό και άλλους εννιά που αμύνονται.
Τα δεδομένα των τελευταίων 20 λεπτών στο Olimpico δίνουν ξεκάθαρη ιδέα για το πώς επηρέασαν οι αλλαγές: 9 σουτ η ομάδα του Φονσέκα και κανένα αυτή του Κόντε, 145 επαφές της Ρόμα με τη μπάλα στο μισό της Ιντερ, κόντρα στις 19 της Ιντερ στο μισό της Ρόμα και 20 επαφές με την μπάλα στην περιοχή των νερατζούρι κόντρα στις 2 σε αυτή των τζαλορόσι. Περισσότερο κι από μια πτώση, ήταν μια κατολίσθηση.
Πολύ συχνά οι πέντε αλλαγές (τέσσερις στην προκειμένη περίπτωση) φέρνουν πλεονεκτήματα στις μεγάλες ομάδες, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε κίνδυνο αν δεν τις διαχειριστούν σωστά.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Corriere dello Sport στις 11/1/2021.
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημος λογαριασμός της Ιντερ στο Twitter