Έρευνα της Λίγκας καταγράφει πόσα χάνει η Serie A σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, λόγω των παλιών γηπέδων.
Είναι ένα θέμα που βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, είτε επειδή υπάρχουν ομάδες που θέλουν να βάλουν μπρος για την κατασκευή νέων γηπέδων, είτε επειδή καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Και το δείχνουν και τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που έκανε η Serie A.
Η ομάδα εργασίας, στην οποία ήταν επικεφαλής ο γενικός διευθυντής της Φιορεντίνα, Τζο Μπαρόνε, παρουσίασε στη Λίγκα τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία μόνο θετικά δεν ήταν.
Συγκεκριμένα, στην Ιταλία μόνο τέσσερις ομάδες έχουν δικά τους γήπεδα (Γιουβέντους, Σασουόλο, Ουντινέζε, Φροζινόνε), με το 70% να ανήκει στου δήμους, ενώ το Oimpico της Ρώμης είναι ιδιοκτησία της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Από τα άλλα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μόνο στη Γαλλία υπάρχουν περισσότερα δημοτικά γήπεδα (95% το ποσοστό) ενώ στην Ισπανία το ποσοστό πέφτει στο 60%, στη Γερμανία στο 39% και στην Αγγλία στο 20%.
Τραγικό είναι το γεγονός ότι στη φετινή Serie A υπάρχουν δέκα γήπεδα που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1940, πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτά φιλοξενούνται περισσότεροι από τους μισούς που πάνε να δουν από κοντά τα ματς. Αντιθέτως, είναι μόλις τρία αυτά που έχουν χτιστεί μετά το 2000.
Σε δύσκολη κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, είναι και η Ισπανία, στην οποία όμως έχουν γίνει περισσότερες ανακαινίσεις σε σχέση με την Ιταλία (15 έναντι 10), ενώ στη Γαλλία υπάρχον τέσσερα νέα γηπεδα, στην Αγγλία έξι και στη Γερμανία 11.
Αυτό επηρεάζει φυσικά οικονομικά, αφού ο μέσος όρος των χρημάτων που εξασφαλίζει ετησίως μια ομάδα της Serie A από το γήπεδο της είναι σχεδόν 15 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά είναι 38 εκατ. στην Premier League, 30 εκατ. στη Bundesliga και 26 εκατ. στη La Liga. Χειρότερη είναι μόνο η γαλλική Ligue 1 με 10 εκατ. ευρώ.
Τα παλιά γήπεδα, άλλωστε, δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στους οπαδούς, με συνέπεια αυτοί να ξοδεύουν λιγότερα στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο ένας οπαδός στη Serie A ξοδεύει 32 ευρώ στο κάθε ματς, μπροστά μόνο από τη Ligue 1 (22 ευρώ), αφού στη Bundesliga ο οπαδός ξοδεύει κατά μέσο όρο 39 ευρώ στο γήπεδο, στη La Liga 50 ευρώ και στην Premier League 52.
Είναι απαραίτητο επομένως, να κατασκευαστούν νέα γήπεδα και γι’ αυτό πιέζει πλέον και η Serie A ως Λίγκα, ζητώντας από τους πολιτικής λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη διευκόλυνση, όπου μπορεί να το πράξει το κράτος.
Πηγή φωτογραφίας: Επίσημη ιστοσελίδα της Μίλαν