Η 24η Μαΐου 1999 είναι μία από τις άσχημες ημερομηνίες όχι μόνο για τη Σαλερνιτάνα ή την πόλη του Σαλέρνο αλλά γενικά για τον ιταλικό αθλητισμό.
Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες χαράς, ευτυχίας για την ομάδα του Σαλέρνο. Ο λόγος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την παραμονή της στη Serie A. Μια παραμονή που έμοιαζε απίθανη μέχρι και πριν λίγους μήνες, αλλά ο Ντάβιντε Νίκολα είναι ικανός για όλα. Ο Ιταλός προπονητής ανέλαβε και μετέτρεψε την ομάδα σε… τρένο, κάνοντας πιθανό το απίθανο. Σήμερα όμως, 24 Μαΐου, για τους οπαδούς της Σαλερνιτάνα δεν είναι μια καλή μέρα. Και σίγουρα δεν είναι μια μέρα που θέλουν να σκέφτονται… τρένα. Γιατί σε ένα τέτοιο, στις 24 Μαΐου 1999, έγινε μια τραγωδία.
Μια τραγωδία για την οποία έγραψαν οι Salernitana Greek Fans, οι Έλληνες οπαδοί της Σαλερνιτάνα, ένα εκπληκτικό κείμενο, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο…
24/5/1999: Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΣΑΛΕΡΝΟ ΞΥΠΝΗΣΕ ΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ
Στις 24 Μαΐου του 1999 γράφτηκε μια από τις πιο θλιβερές σελίδες του αθλητισμού στην Ιταλία. Μια μέρα πριν, στις 23 Μαΐου, διεξαγόταν η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Serie A μεταξύ της Πιατσέντζα και της Σαλερνιτάνα.
Ο αγώνας έληξε ισόπαλος (1-1), αποτέλεσμα που σφράγιζε τον υποβιβασμό της ομάδας της Καμπάνιας στη Serie B. Μετά το τέλος του αγώνα ξέσπασαν επεισόδια και η αστυνομία επενέβη για να οδηγήσει τους 1.500 οπαδούς της ομάδας μας από το γήπεδο Leonardo Garilli προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου περίμενε να ξεκινήσει το τραίνο με αριθμό 1681 προς το Σαλέρνο.
Η αστυνομική συνοδεία ήταν ανεπαρκής και μερίδα των οπαδών των Ιππόκαμπων προκάλεσε επεισόδια με αποτέλεσμα το τραίνο που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 20:04 να φεύγει τελικά από την Πιατσέντζα στις 23:00 περίπου.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι βανδαλισμοί συνεχίστηκαν. Οι πυροσβεστήρες πετάχτηκαν, τα καθίσματα διαλύθηκαν από χούλιγκανς, ενώ δεν γλύτωσαν ούτε τα τζάμια τα οποία οι βάνδαλοι έσπασαν. Το τραίνο, επίσης, συχνά σταματούσε λόγω της αχρείαστης ενεργοποίησης του φρένου έκτακτης ανάγκης. Στο σταθμό της Μπολόνια κάποιοι μάζεψαν πέτρες τις οποίες πέταγαν από τα παράθυρα κατά τη διαδρομή σε διάφορες πόλεις που το τραίνο έκανε στάσεις. Από την οργή τους δεν γλίτωσε ούτε η πόλη της Νοτσέρα (πολύ κοντά στο Σαλέρνο). Έριχναν πέτρες σε σπίτια, σε μαγαζιά, ακόμη και σε αυτοκίνητα.
Η τραγωδία θα σημειωθεί στις 24 Μαΐου, περίπου στις 8 π.μ., ανάμεσα στην Νοτσέρα και στο Σαλέρνο και συγκεκριμένα στο τούνελ της Αγίας Λουκίας (Galleria Santa Lucia). Λίγο πριν το τραίνο εισέλθει στο τούνελ ξεσπά φωτιά στο πέμπτο βαγόνι (από τα 16 συνολικά). Κάποιοι είπαν ότι η φωτιά ξέσπασε από ένα καπνογόνο, όμως το πιο πιθανό είναι ότι οι δράστες έβαλαν από μόνοι τους τη φωτιά ώστε κατά την άφιξη στον σταθμό του Σαλέρνο, μέσα στο χάος, να τραπούν σε φυγή και να αποφύγουν τη σύλληψη από την αστυνομία που περίμενε στον σταθμό.
Όμως τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Με την είσοδο του τραίνου στο τούνελ δέκα χιλιομέτρων προκαλείται ένα μεγάλο κύμα αέρα το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα (σε συνδυασμό με την μεγάλη ταχύτητα του τραίνου) προκαλεί την επέκταση της φωτιάς και μαζί με αυτό και των τοξικών αναθυμιάσεων. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιος τραβάει το φρένο έκτακτης ανάγκης (ίσως από τον πανικό του) πριν το τραίνο βγει από το τούνελ.
Οι οδηγοί δίνουν αγώνα να βγάλουν από το τούνελ το τραίνο ενώ πολλοί οπαδοί, για να γλιτώσουν από την πύρινη κόλαση, πηδούν από τα παράθυρα ενώ το τραίνο είναι σε κίνηση, τραυματίζονται και τρέχουν για να σωθούν. Δεν καταφέρνουν όμως όλοι να ξεφύγουν από το ραντεβού με τη μοίρα. Τέσσερις νεαροί Σαλερνιτάνοι χάνουν τη ζωή τους. Αφού χάνουν τις αισθήσεις τους από τις τοξικές αναθυμιάσεις στη συνέχεια καίγονται ζωντανοί. Τα θύματα ήταν ο 15χρονος, Βιντσέντζο Λιόι, ο 16χρονος ξαδερφός του Τσίρο Αλφιέρι, αλλά και οι 23χρονοι Τζουζέπε Ντιοντάτο και Σιμόνε Βοτάλε.
Οι έρευνες μετά το δυστύχημα οδήγησαν στη σύλληψη τριών ατόμων. Ο Ραφαέλε Γκρίλο, 20 ετών, και ο Μάσιμο Ιανόνε, 22 ετών, καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια φυλάκιση. Ο Φραντσέσκο Φιαμένγκι, 23 ετών, κατηγορούμενος για πρόκληση ζημιών, καταδικάστηκε σε 8 μήνες. Από εκείνη τη θλιβερή μέρα ανεστάλησαν επ’ αόριστον τα οργανωμένα ταξίδια οπαδών με τα ειδικά τραίνα που οργάνωναν την περίοδο εκείνη οι Κρατικοί Σιδηρόδρομοι της Ιταλίας. Το Σαλέρνο θα βυθιστεί στο πένθος για την ανοησία λίγων εγκληματιών και από τότε η πόλη θυμάται κάθε χρόνο την τραγωδία, αποτίει φόρο τιμής στους αδικοχαμένους νέους και δίνει όρκο να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο ποτέ στην πόλη!
Διαβάστε στο italians.gr
Τορίνο: Η τραγωδία της Σουπέργκα και τα λεφτά που εξαφανίστηκαν
Ιταλικό ποδόσφαιρο: Η εν ψυχρώ δολοφονία οπαδού που συγκλόνισε μια ολόκληρη χώρα
Ο επιστάτης που έμενε κάτω από το πέταλο των ultras και όσα τράβηξε μέχρι να βγάλει όπλο