Το θέμα των σχέσεων με τους μαφιόζους που… έκαναν παιχνίδι στο πέταλο του Μεάτσα κλείνει χωρίς ζημιά για την Ιντερ.
Το 2017, όταν η Γιουβέντους είχε καταγγείλει ότι ultras συνεργάζονται με τη μαφία και εκβιάζουν το κλαμπ, ο αθλητικός εισαγγελέας είχε κινητοποιηθεί άμεσα. Το θέμα, όπως έγραφε τότε η Gazzetta dello Sport, ήταν πολύ σοβαρό γιατί μιλάμε για τη μαφία. Για ανθρώπους που σκοτώνουν, δέρνουν, πουλάνε ναρκωτικά, όπλα κλπ. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η Γιούβε ως κλαμπ τα είχε καταγγείλει όλα αυτά, ο αθλητικός Τύπος την έβαλε στη θέση του… κατηγορούμενου και ο αθλητικός εισαγγελέας είχε πάρει τις αποφάσεις του.
Ποιες ήταν αυτές; Αποκλεισμός ενός χρόνου στον Αντρέα Ανιέλι και πρόστιμο 100.000 ευρώ, αποκλεισμός κάποιων μηνών σε άλλα στελέχη του κλαμπ και παράλληλα έκλεισε και το πέταλο. Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, οι σχέσεις με οπαδούς που είναι άνθρωποι της μαφίας δεν είναι κάτι σοβαρό. Αυτό φαινόταν από το γεγονός ότι η Gazzetta dello Sport και το σύνολο του αθλητικού Τύπου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, «έθαψαν» το θέμα. Αυτό φάνηκε και από τις αποφάσεις του αθλητικού εισαγγελέα. Η Ιντερ δεν ήθελε να υπάρξει αθλητική δίκη και δήλωσε ένοχη, ζητώντας συμβιβασμό με την αθλητική δικαιοσύνη. Το περίφημο pattegiammento, στο οποίο έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν.
Η αντίδραση του αθλητικού εισαγγελέα; Χαλαρή, όπως και οι ποινές που αποφάσισε: 70.000 ευρώ πρόστιμο στους Νερατζούρι, μία αγωνιστική στους Σιμόνε Ιντσάγκι και Χακάν Τσαλχάνογλου, πρόστιμο 14.500 ευρώ στον Χαβιέρ Ζανέτι, πανηγυρικά αθώος ο Μπέπε Μαρότα. Η μαφία, επομένως, δεν είναι πλέον τόσο σοβαρό θέμα για το ιταλικό ποδόσφαιρο όσο ήταν κάποτε και σίγουρα το να συνεργάζεσαι με μαφιόζους δεν είναι τόσο σοβαρό όσο η Plusvalenza, για την οποία, εν τω μεταξύ, ακόμη δεν υπάρχει νόμος.