Η ιστορία του αρχηγού των ultras της Γιουβέντους είναι από τις πιο περίεργες που έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των χρόνων.
Στην ιστορία του οπαδικού κινήματος στην Ιταλία μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις οπαδών που πάτησαν πάνω στην πορεία τους στα γήπεδα για να γίνουν κάτι σαν άνθρωποι της διοίκησης της ομάδας. Μπορούμε να βρούμε οπαδούς που έφτιαξαν τον μύθο τους μέσα από μάχες, στις οποίες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Μπορούμε να βρούμε οπαδούς, γενικά, που έγιναν γνωστοί σε όλους και η φωνή τους και το πρόσωπό τους ήταν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να βρούμε όμως και έναν οπαδό που ήταν… φάντασμα. Και ως τέτοιο, κατάφερνε να ελέγχει την Curva Sud της Γιουβέντους ως αρχηγός του μεγαλύτερου συνδέσμου…
Η ιστορία του Ντίνο Μοτσιόλα αρχίζει τη δεκαετία του ’70, όταν εμφανίστηκε στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών των μπιανκονέρι στο Comunale, αλλά ήταν αυτή του ’80 κατά τη διάρκεια της οποίας άρχισε να φτιάχνει το όνομά του. Και το έφτιαξε, με το να φτιάξει, με τη συμπαράσταση των φίλων που είχε κάνει στην Curva, τους Arancia Meccanica. Στα ελληνικά «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Πρόκειται για τον προπομπό των Drughi και το όνομά τους, όπως και το σήμα τους, εμπνεύστηκε από την γνωστή ταινία. Το κακό για τον Μοτσιόλα ήταν ότι δεν θα είχε τη δυνατότητα να ζήσει όλη την πορεία και ο λόγος ήταν ότι είχε φροντίσει να προκαλέσει ο ίδιος… κακό.
Το 1989 ο αρχηγός των Arancia Meccanica, ο άνθρωπος που αποκτούσε όλο και περισσότερη δύναμη στα οπαδικά της Γιουβέντους, θα συλληφθεί για τον φόνο αστυνομικού, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας. Μετά τη σύλληψή του, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, η αστυνομία φωτογράφισε τον Ντίνο και αυτό το κρατάμε γιατί θα το βρούμε παρακάτω… Προς το παρόν, συνεχίζουμε αναφέροντας ότι ακόμη και μέσα από τη φυλακή, η δύναμη του Μοτσιόλα αυξανόταν αντί να μειώνεται. Και όταν θα έρθει η ώρα της αποφυλάκισής του, στς αρχές του 2005, αυτή τη δύναμη θα τη νιώσουν πολλοί.
Τα οπαδικά της Γιούβε έχουν μπει σε μια περίεργη φάση και τελικά οι Drughi θα είναι αυτοί που θα επικρατήσουν και θα αναλάβουν το κουμάντο. Το πώς επικράτησαν, μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Ο Ντίνο, την αποφυλάκιση του οποίου είχαν χαιρετήσει ακόμη και οι ultras της Ρόμα σηκώνοντας πανό που έγραφε «bentornato Dino» στο Olimpico, ήλεγχε πλέον σε απόλυτο βαθμό την Curva των μπιανκονέρι και από εκεί και πέρα οι σχέσεις του με την ‘ndrangheta, τη μαφία της Καλαβρίας, θα βοηθήσουν ώστε να μπορεί να επιβάλει ακόμη πιο εύκολα τον λόγο του.
Το μυστήριο, όμως, δεν είναι αυτό. Ηταν κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι οι ultras αρκετών ομάδων είχαν πάρε-δώσε με τη μαφία. Το μυστήριο έγκειται στο γεγονός ότι ο Μοτσιόλα δεν εμφανιζόταν πουθενά. Το έκανε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ήταν οι μάχες που είχαν γίνει ανάμεσα σε ultras της Γιουβέντους, από διάφορους συνδέσμους, το καλοκαίρι του 2007, με στόχο την πρωτοκαθεδρία στο πέταλο. Σε εκείνες τις μάχες, ο Ντίνο δέχθηκε μια μαχαιριά. Δεν ήταν κάτι σοβαρό, αλλά αρκούσε για να επικρατήσει ο πανικός.
Τις επόμενες εβδομάδες, κατά σύμπτωση, αρκετά μέλη άλλων συνδέσμων των μπιανκονέρι θα αντιμετωπίσουν διαφορες δύσκολες καταστάσεις (ενέδρες, ξυλοδαρμοί κλπ). Κανείς δεν υπέδειξε ποτέ κάποιον ένοχο, αλλά όλοι ήξεραν από πού είχε έρθει η εντολή. Αν και είναι ένα καλό ερώτημα… πώς είχε δοθεί αυτή η εντολή. Οταν τον Ιούλιο του 2017 αυτοκτόνησε -ή τουλάχιστον αυτοκτονία θεωρήθηκε- ο Ραφαέλο Μπούτσι, ηγετικό στέλεχος των Drughi επί χρόνια και υπεύθυνος -εκείνη την εποχή- για τις σχέσεις της Γιουβέντους με τους οργανωμένους οπαδούς, άρχισε να ξετυλίγεται ένα κουβάρι που έφτασε σε όλους τους αρχηγούς των συνδέσμων των μπιανκονέρι και στη ‘ndrangheta.
Εκεί λοιπόν, όταν έγιναν όλες οι έρευνες και άρχισαν οι συλλήψεις, αποκαλύφθηκε κάτι που προκάλεσε εντύπωση σε όλους, εκτός από τους λίγους που ήξεραν: Ο Ντίνο Μοτσιόλα, ο αρχηγός των Drughi, δεν χρησιμοποιούσε τηλέφωνο, δεν χρησιμοποιούσε internet, άλλαζε συνεχώς τόπο διαμονής και δεν υπήρχε καμία φωτογραφία του ή βίντεο που να τον δείχνει. Για την ακρίβεια, η τελευταία φωτογραφία του, ήταν αυτή που του είχε βγάλει η αστυνομία το 1989 μετά τη σύλληψή του για τον φόνο του αστυνομικού. Ενα κανονικό φάντασμα. Και τέτοιο παρέμενε και παραμένει.
Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε, οι Αρχές είχαν καταγράψει 225.000 τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε ultras της Γιουβέντους. Σε καμία από αυτές τις 225.000 -και το “καμία” είναι κυριολεκτικό- δεν αναφερόταν το όνομα «Ντίνο» ή «Μοτσιόλα». Υπήρχαν αναφορές όπως «αυτός», «ο πρόεδρος», «ο σκύλος», «ο στρατηγός», ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας, αλλά το όνομα ή το επώνυμο του αρχηγού δεν αναφερόταν πουθενά. Και μιλάμε για 225.000 τηλεφωνικές συνομιλίες ανθρώπων που ήταν κοντά του. Οπως και να έχει, η αστυνομία και οι εισαγγελείς ήξεραν σε ποιον αναφέρονταν, αλλά αυτό που δεν ήξεραν και δεν ξέρουν ακόμη, είναι αν ο Ντίνο κρυβόταν πίσω από την αυτοκτονία του Ραφαέλο Μπούτσι.
Το 2014, ο τελευταίος είχε πέσει θύμα άγρου ξυλοδαρμού στο Τορίνο και η εντολή φέρεται να είχε δοθεί από τον Μοτσιόλα, χωρίς κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος για τον λόγο. Σίγουρα, πάντως, από εκείνη τη στιγμή ο Μπούτσι έχασε όλα τα στηρίγματά του στην Curva και όταν τελικά αυτοκτόνησε και η αστυνομία άρχισε να… ψιθυρίζει το όνομα του Ντίνο, αυτός φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στη σύντροφο του Ραφαέλο. Και το έκανε με στυλ που παραπέμπει σε ταινία.
«Την ημέρα της κηδείας, καθώς περίμενα το φέρετρο έξω από την εκκλησία, σταμάτησε ένα μαύρο αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες. Κατέβηκαν κάποιοι και ο ένας εξ αυτών, ο Σαλβατόρε Κάβα, φίλος του Μοτσιόλα, με πλησίασε και μου είπε: “Ερχομαι από τη Γερμανία, ήμουν εκεί με τον Ντίνο. Με έστειλε για να σου πω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο του Ραφαέλο”. Και αμέσως μετά έφυγαν», κατέθεσε στον εισαγγελέα η Γκαμπριέλα Ντε Μπερνάρντις, σύντροφος του Ραφαέλο Μπούτσι.
Αν είχε ή όχι ο Μοτσιόλα σχέση με αυτή την αυτοκτονία, δεν το ξέρει κανείς. Αυτό που ξέρουμε όλοι, είναι ότι το 2019 ο Ντίνο, 30 χρόνια μετά τη σύλληψη του για τον φόνο αστυνομικού, έπεσε ξανά στα χέρια των Αρχών, αφού κατάφεραν να βρουν ένα σπίτι στο Τορίνο στο οποίο έμενε ανά διαστήματα και κατάφεραν να τον συλλάβουν. Κατά την έρευνα στο σπίτι, βρήκαν ένα βιβλίο για τον Μπενίτο Μουσολίνι, διάφορα λάβαρα των Drughi και διάφορα αντικείμενα ή περιοδικά για την ταινία «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Ή αλλιώς Arancia Meccanica. Το κλαμπ που είχε -και έχει, ως Drughi εδώ και χρόνια- αρχηγό έναν οπαδό που κανείς δεν ήξερε τη φωνή του ή το πρόσωπό του. Κι ας ήλεγχε επί πολλά χρόνια την Curva Sud της Γιουβέντους…
Διαβάστε επίσης
Το αφεντικό των οπαδών της Μίλαν έχει κάνει πράγματα που δε φαντάζεσαι
Ο οπαδός – κομάντο που έμεινε στην πρώτη γραμμή για 40 χρόνια
Νάπολι: Ενας από τους χειρότερους οπαδούς της Ιταλίας έκανε κάτι που δεν περίμενε κανείς
Ρόμα: Ο ιστορικός ηγέτης των ultras που τίμησαν και οι λατσιάλι
Αταλάντα: Ο αρχηγός των οπαδών που δεν μπορεί να πάει στο γήπεδο επί δεκαετίες