Εσείς γνωρίζετε πόση είναι η ετήσια είσπραξη από τα νομίσματα που ρίχνονται στη Φοντάνα ντι Τρέβι και πού καταλήγουν αυτά τα χρήματα;
Διακόσια περίπου χρόνια ζωής έχει το έθιμο με τη ρίψη κερμάτων στη Φοντάνα ντι Τρέβι (Fontana di Trevi). Το τελετουργικό θέλει με γυρισμένη την πλάτη προς το συντριβάνι να ρίχνει κάποιος ένα νόμισμα και μετά να γυρίζει και να το βλέπει πριν εξαφανιστεί στο νερό. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά την επιστροφή του στη Ρώμη εγγυημένη.
Ο… εφευρέτης του εθίμου
Το πέταγμα νομισμάτων… εφευρέθηκε από τον μεγάλο αρχαιολόγο του 1800, Βόλφγκανγκ Χέλμπιγκ, ο οποίος πριν φύγει από τη Ρώμη μετά από μακρά παραμονή στην ιταλική πρωτεύουσα, αποφάσισε να ρίξει ένα παλιό κέρμα στη λεκάνη της Φοντάνα ντι Τρέβι ως καλό οιωνό για να επιστρέψει σύντομα στην Αιώνια Πόλη.
Έκτοτε την κίνησή του μιμούνται εκατομμύρια πολίτες, τουρίστες, περισσότερο ή λιγότερο διάσημοι άνθρωποι, ακόμη και αρχηγοί κρατών.
Τι συμβαίνει όμως με όλα εκείνα τα νομίσματα που ρίχνονται στην πιο διάσημη πηγή στον κόσμο;
Για τους άστεγους της Ρώμης
Μέχρι προσφάτως δίνονταν στην Caritas (η οποία λάμβανε επίσης τα νομίσματα και των άλλων συντριβανιών της πρωτεύουσας, περίπου 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο). Τα λεφτά αυτά προορίζονταν για τους άστεγους στην πρωτεύουσα.
Η Caritas της Ρώμης είναι μια ποιμαντική οργάνωση που προωθεί τη φιλανθρωπία σε ενορίες και κοινότητες σε όλες τις μορφές της. Είναι η έκφραση της δέσμευσης της Εκκλησίας να δίνει έμπρακτη στήριξη σε μειονεκτούντα άτομα, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.
Τα χρήματα καταγράφονται στον προϋπολογισμό του Δήμου και σύμφωνα με καινούργια απόφαση του συμβουλίου τα νομίσματα του συντριβανιού προορίζονται για κοινωνικά έργα εν γένει.
Η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι διαβεβαίωσε πάντως, πως η Caritas θα συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα για τη δράση της με τους άστεγους και τους φτωχούς έτσι κι αλλιώς, όπως συνέβη εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, αν και με διαφορετική μορφή.
Η αξία του… θησαυρού
Όσο για το πόση είναι η ετήσια συγκομιδή από τη Φοντάνα ντι Τρέβι;
Γίνεται λόγος για ένα με 1,5 εκατομμύριο Ευρώ το χρόνο, με μέσο όρο κάπου στις 3.000 Ευρώ την ημέρα, χρήματα που χρησιμοποιούνταν για την παροχή στέγης σε άστεγους και υποστήριξη για τους φτωχούς.
Όπως αναφέρει η νέα συμφωνία που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή στο τέλος του 2018, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατίθεται για κοινωνικά έργα, ένα άλλο για τη συνήθη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλο ένα για την πληρωμή της εταιρείας ACEA, η οποία θα αναλάβει το έργο της καταμέτρησης των χρημάτων, που πραγματοποιούνταν μέχρι τώρα από εθελοντές της Caritas.
Ποιος… άνοιξε τον δρόμο
Ο πρώτος που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα νομίσματα που έριχναν οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι για πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ήταν ο Δήμαρχος Βάλτερ Βελτρόνι το 2001. Μια απόφαση που διατηρήθηκε από όλα τα επόμενα συμβούλια, οποιουδήποτε πολιτικού χρώματος. Μέχρι τώρα, η ACEA άδειαζε περιοδικά τις δεξαμενές, συνέλεγε τα νομίσματα και τα παρέδιδε σε εκπροσώπους της Ρωμαϊκής Caritas παρουσία της Αστυνομίας της πρωτεύουσας της Ρώμης που έλεγχε τη διαδικασία. Οι εθελοντές της ποιμαντικής οργάνωσης καθάριζαν τα κέρματα, τα διαχώριζαν ανά αξία, τα μετρούσαν και τελικά τα κατέθεταν στην τράπεζα.
Μόνο τη χρονιά 2014-2015 έλειψαν τα χρήματα, όταν το σιντριβάνι έκλεισε για αποκατάσταση και επίσης κατά την πρόσφατη περίοδο, λόγω της πανδημίας Covid.
Διαβάστε στο italians.gr
Ποιο είναι το πιο παραδοσιακό πιάτο της Ιταλίας
Η σημαία της Ιταλίας: Η ιστορία, η επιλογή των χρωμάτων και ο συμβολισμός τους
11 πράγματα που θεωρούν οι Ιταλοί γρουσουζιά, τα 4 τα κάνουμε κι εμείς