Στη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, ο Γιόχαν Κρόιφ συναντήθηκε περισσότερες από μία φορές με τη Μίλαν και τα πράγματα δεν πήγαν ποτέ καλά για τον ίδιο.
Ο τελικός του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1969, ανάμεσα σε Μίλαν και Αγιαξ, ήταν ένας ιταλικός θρίαμβος. Οι Ολλανδοί ήταν καλοί, ήταν η ανερχόμενη δύναμη, θα το αποδείκνυαν τα επόμενα χρόνια. Κόντρα στους ροσονέρι όμως, στο Santiago Bernabeu, δεν ήταν ακόμη έτοιμοι. Ηταν η πρώτη… γνωριμία του Κρόιφ με τη Μίλαν, την οποία 25 χρόνια μετά θα συναντούσε ξανά σε τελικό. Και θα έχανε ξανά, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα τότε, με βαρύ σκορ. Ενδιάμεσα, όμως, οι Μιλανέζοι και ο ιπτάμενος Ολλανδός τα είχαν ξαναπεί…
Τον Ιούνιο του 1981 οι ροσονέρι πανηγύριζαν την επιστροφή στη Serie A, μετά τον υποβιβασμό λόγω της συμμετοχής τους στο σκάνδαλο Totonero. Η άνοδος συνέπεσε με τη διεξαγωγή ενός φιλικού τουρνουά με την ονομασία Mundialito. Ηταν μια έμπνευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν είχε μπει ακόμη στο ποδόσφαιρο. Ηταν έτοιμος, όμως, να μπει σε κάθε ιταλικό σπίτι μέσω των τηλεοπτικών σταθμών του. Ο ανερχόμενος επιχειρηματίας είχε την εξής ιδέα: Ενα τουρνουά στο San Siro με τη συμμετοχή πέντε ομάδων που είχαν κατακτήσει το Διηπειρωτικό κύπελλο.
Η άφιξη του Κρόιφ για τη Μίλαν
Πλην των Μίλαν και Ιντερ, επομένως, επιλέχθηκαν και οι Φέγενορντ, Σάντος και Πενιαρόλ. Στόχος του Μπερλουσκόνι, ήταν να δείξει στην Ιταλία το μέλλον. Την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων. Ηταν τα χρόνια, βλέπετε, που τα παιχνίδια μεταδίδονταν ραδιοφωνικά. Μοναδική εξαίρεση, τα ευρωπαϊκά ματς μεσοβδόμαδα. Η τηλεθέαση που έκανε το τουρνουά, το οποίο παρεμπιπτόντως κατέκτησε η Ιντερ, δικαίωσε τον Καβαλιέρε. Η Ιταλία… διψούσε για μπάλα. Ηθελε να βλέπει αγώνες live στην τηλεόραση.
Το θέμα μας δεν είναι αυτό όμως, τουλάχιστον όχι τώρα. Το θέμα μας είναι ο Κρόιφ, ο οποίος… έπαιξε σε αυτό το τουρνουά. Και έπαιξε με τη φανέλα της Μίλαν. Στα 34 του χρόνια, προερχόμενος από μια σεζόν στις ΗΠΑ με την Washington Diplomats, ο Ολλανδός δέχεται μια πρόταση: «Ελα να κάνεις προπονήσεις μαζί μας και να παίξεις στο Mundialito». Πρόταση στην οποία λέει «ναι». Επί της υποδοχής, όταν έφτασε στο Μιλάνο, ήταν ο μεγάλος Τζάνι Ριβέρα. Ο ηγέτης των ροσονέρι στον τελικό του 1969, ο οποίος ήταν πλέον αντιπρόεδρός τους.
Το απογοητευτικό 45λεπτο
Οι Μιλανέζοι θέλουν να γιορτάσουν την επιστροφή στη Serie A με μια μεγάλη μεταγραφή και ο Κρόιφ μοιάζει ιδανική περίπτωση. Μέχρι που μπήκε στο γήπεδο… Και το έκανε στον αγώνα με τη Φέγενορντ, την αιώνια αντίπαλό του, ως οπαδός του Αγιαξ. Στις 16 Ιουνίου 1981, όσοι είναι στο San Siro και όσοι παρακολουθούν από τα σπίτια τους, βλέπουν τον σπουδαίο Ολλανδό… ροσονέρο! Ο Γιόχαν είναι βασικός, αλλά η εμφάνισή του δεν είναι καλή. Για την ακρίβεια, ήταν τόσο κακή ώστε να αντικατασταθεί στο ημίχρονο από τον Φραντσέσκο Ρομάνο.
Τα ρεπορτάζ της εποχής περιγράφουν έναν παίκτη που έδειξε σε κάποιες φάσεις ποιος ήταν… Μια εκπληκτική πάσα με τακουνάκι στον Αντονέλι, μια ωραία συνεργασία με τον Καρότι, μια μπαλιά που θα μπορούσε να γίνει ασίστ… Ως εκεί όμως. Ο Κρόιφ, ο οποίος στις ΗΠΑ μάλλον τα είχε «παρατήσει», είναι σκιά του εαυτού του. Δεν θυμίζει τον παικταρά που νικούσε απλά με την παρουσία του στο γήπεδο. Το παιχνίδι, το δεύτερο ημίχρονο του οποίου το είδε από τον πάγκο, τελείωσε χωρίς γκολ. Σημαντικότερο κι από αυτό όμως, ήταν η αίσθηση ότι τελείωσε η καριέρα του Ολλανδού.
«Θα είμαι για πάντα ευγνώμων»
«Ο Κρόιφ έχει τελειώσει;», είχε αναρωτηθεί την επόμενη μέρα το Guerin Sportivo, περιγράφοντας την εμφάνιση του ως «αξιολύπητη και ξεθωριασμένη». Ο ιταλικός Τύπος ρωτάει αν «και οι Θεοί χάνονται», ενώ ο ίδιος θα ευχαριστήσει τους ροσονέρι. «Είμαι ευγνώμων στη Μίλαν που μου έδωσε τη δυνατότητα να φορέσω την ένδοξη φανέλα της. Για μένα ήταν σπουδαία τιμή και θα το θυμάμαι για όλη μου τη ζωή», θα πει φεύγοντας από την Ιταλία.
Οι σκέψεις για μεταγραφή θα παραμείνουν τέτοιες και τελικά θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την καριέρα του στην πατρίδα του. Αρχικά με τον Αγιαξ, μετά με τη Φέγενορντ, όπου και θα αποδείκνυε ότι δεν είχε τελειώσει ακόμη. Η εικόνα του, όμως, με τη φανέλα της Μίλαν, θα μείνει στην ιστορία. Χάρη σε μια έμπνευση του Μπερλουσκόνι, ο οποίος 13 χρόνια αργότερα θα έστελνε, με την ομαδάρα που είχε φτιάξει, ξανά τους ροσονέρι στον δρόμο του Κρόιφ. Και για ακόμη μία, τελευταία, φορά, θα ήταν ο Ολλανδός αυτός που θα πικραινόταν…
Διαβάστε στο italians.gr
Αρπαντ Βάις: Ο προπονητής που έκανε μυθικά πράγματα στο Campionato και ελάχιστοι τον γνωρίζουν
Ιντερ – Μίλαν: Τρεις ιστορίες που δεν ξέρεις για το derby della Madonnina